AÖF sınav sonuçları açıklanıyor mu?
AÖf sınav sonuçlarının açıklanmaması AÖF öğrencileri için çileye dönüştü. AÖF sınav sonuçlarını merak eden yizbinlerce öğrenci bir haftadır AÖF sınav sonuçlarının açıklanmasını bekliyor. AÖF sınav sonuçları ile ilgili halen bir açıklama gelmemesi sınavlar iptal mi olacak diye yorumların yapılmasına neden oldu.
AÖF sınav sonuçlarının bir haftadır açıklanmaması öğrencileri çileden çıkardı. Açık Öğretim Fakültesi'nin yaptığı AÖF bütünleme sınavının sonuçlarını öğrenmek için AÖF bürosunu aradık. AÖF bürosundaki yetkiliye "AÖF sınav sonuçları ne zaman açıklanacak" diye sorduk. Yetkili şunları söyledi:
"AÖF'den henüz resmi bir açıklama yok. Bizde AÖF sınav sonuçlarını sizler kadar merakla bekliyoruz. AÖF sınav sonuçları her an açıklanabilir. Belki bugün belki hafta içi belki de haftaya hafta içi... AÖF sınav sonuçlarının gecikmesinin sebebi AÖF'nin diplomaları hazırlaması. Eskiden 20 gün içerisinde diploma alıyordunuz şimdi 7 gün içerisinde alacaksınız.AÖF sınav sonuçlarının gecikmesinin sebebi bu"
AÖF SINAVINDA KOPYA İDDİALARINA CEVAP
Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Açıköğretim Fakülteleri (AÖF) sınavları ile ilgili iddiaların asılsız olduğunu belirterek, "Sınavlarla ilgili herhangi bir sıkıntı yok" dedi.
AÜ Rektörü Prof. Dr. Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, medyada yer alan Açıköğretim sınavlarına ilişkin haberlerin tamamen asılsız olduğunu belirterek, Açıköğretim Bütünleme Sınavları'nda herhangi bir soru sızdırma olayının olmadığını kaydetti. Aydın, "Bireysel bir kopya eylemi, medya kuruluşları tarafından yanlış ve tek taraflı olarak üniversitemizden bilgi alınmadan yayımlanmış ve bu nedenle kamuoyu yanıltılmıştır" dedi.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Davut Aydın, bu dönem ilk kez başlatacakları bir uygulamayla başarılı açıköğretim öğrencilerinin örgün öğretime yatay geçiş yapabileceğini belirterek, "Açıköğretim Faükültesi'nden (AÖF) örgün öğretime geçişin yolu açıldı, bu aynı zamanda rekabet getirecek" dedi.
Prof. Dr. Aydın, düzenlediği basın toplantısında, Anadolu Üniversitesi olarak bu dönemde öğrencilere, 'doğru tercih yaşam boyu kazandırır' felsefesiyle çok kapsamlı fırsatlar ve yenilikler getirdiklerini anlattı. Bu yıl 500'ü örgün öğrenci, bini açık öğretim öğrencisi olmak üzere bin 500 öğrenciye öğrenim, barınma yardımı, kendilerini tercih eden ilk 500 öğrenciye dengeli bir şekilde yıllık bin 200 TL iki taksit halinde eğitim yardımı yapacaklarını kaydeden Rektör Davut Aydın, üniversitenin tarihinde ilk kez yardıma muhtaç ve AÜ'yü tercih eden en yüksek puanlı AÖF öğrencilerine aynı şekilde bin 200 TL'lik eğitim yardımında bulunacaklarını dile getirdi. Prof. Dr. Aydın, bahse konu yardımların söz konusu öğrencilerin öğrenimlerini başarıyla sürdürdükleri taktirde mezun olana kadar devam edeceğini vurguladı.
AÜ Rektörü Davut Aydın, ikinci yeniliklerinin yurtdışı öğrenimiyle ilgili olduğunun altını çizerek, "Öğrencilerimizin öğrenim süresi içerisinde yurtdışı deneyim kazanmaları çok önemlidir. Vizyonları gelişiyor, kendilerine olan güvenleri artıyor. Bu bağlamda AÜ olarak çok geniş kapsamlı bir yurtdışı fırsatı sunuyoruz. Bu fırsatlardan birincisi Erasmus değişim projesiyle ilgilidir. Üniversite olarak Erasmus değişim projesi içerisinde en fazla öğrenci gönderen 4'üncü üniversiteyiz. Geçen yıl 400'ün üzerinde öğrencimizi yurtdışına bu program kapsamında gönderdik. Yine aynı şekilde Erasmus kapsamında öğrenci alan üniversiteyiz. 88-100 civarında öğretim elemanımızı yurt dışına gönderdik. Ayrıca, sağladığımız stajlarla beraber Türkiye'de Erasmus değişim projesi kapsamında en fazla öğrenci gönderen ve getiren üniversiteyiz. Bunun kapsamı giderek genişleyecektir. Bu anlamda öğrencilerimize Erasmus kapsamında çok geniş yurt dışı olanağı sunmuş oluyoruz" diye konuştu.
İkinci üniversite uygulamasının da öğrencilere getirdikleri yeniliklerden olduğunu bahseden Aydın, şunları söyledi:
"Şuanda üniversitede okuyan bütün öğrencilerimiz ya da mezunlarımız, ikinci üniversite adı altında AÜ'ye gelerek üniversite sınavına girmeden doğrudan doğruya bizim AÖF bürolarına başvuruda bulunup, kayıt yaptırıp ikinci üniversite fırsatını yakalayabilirler. İster tıp, mühendislik, fen, edebiyat, artık hangi dalda eğitim yaparsanız yapın, öğrenilen bilgilerin süresi ortalama 2.5 yıldır. Yeni bir bilgi 2.5 yıl sonra eskiyor. Bilginin bu kadar eskidiği bir ortamda mevcut bilgilerle hiç kimse yaşamını sürdüremez. Mutlaka kendisini geliştirmeye ihtiyacı vardır. İşte bu anlayış içerisinde ve üniversitemizin vizyonu doğrultusunda, 'yaşam boyu öğrenme' odaklı dünya üniversitesi olmayı hedefliyoruz. Yaşam boyu öğrenim 7'den 77'ye her yaş grubunu, örgün, sertifikayı, önlisansı, yüksek lisansı, doktorayı ya da açığı kapsar. Bu anlayış içerisinde biz öğrencilerimize ya da mezun olan üniversite mezunlarına ikinci bir okuma fırsatı getiriyoruz. İkinci üniversitenin çok önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Her yaş grubunun kendisini yenilemeye, her meslek grubunun kendisini geliştirmeye ihtiyacı vardır. Değişen dünya koşulları içerisinde bu anlamda AÜ olarak önemli bir fırsat sunuyoruz. Bunu değerlendirmelerini istiyoruz."
"BAŞARILI ÖĞRENCİNİN ÖNÜNÜ AÇMA PROJESİ"
Rektör Davut Aydın, Anadolu Üniversitesi olarak 30 yıla yakın bir süredir açıköğretim hizmeti sunduklarına da değinerek, "Bu deneyimimizin içerisinde şuanda 1.3 milyon öğrencimiz var. Bu Türk yükseköğretimde okuyan öğrencinin yüzde 48'i oluşturuyor. Türkiye'de şuanda yükseköğretim yapan her iki üniversite öğrencisinden biri AÜ'lü. Bugüne kadar AÖF'ye giren öğrencilere AÖF'den mezun olma fırsatı verilmişti. Şimdi ilk kez öğrencinin bize geliş puanı ne olursa olsun, 140 puanın üzerinde puanınız varsa, AÖF sistemine kayıt yaptırsın. Eğer ki, öğrenim sürecinde başarılı olurlarsa, 80 ya da üzerinde puan aldıkları taktirde kendileri, aynı dalda yatay geçiş imkanına sahip olacaklar. Buradan örgün eğitime geçebilecekler. Bu ilk kez yapılacak bir uygulamadır. AÖF'ye bağlı 12 lisans programımız var. Biz bu uygulamayla başarılı öğrencilerin önünü açıyoruz. Bu başarılı öğrencinin önünü açma projesidir, ilk kez bu yıl uygulanacaktır. Öğrencilerimizin bunu çok dikkatli değerlendirmesini istiyoruz. Bu uygulamayı ilk kez gündeme getirdiğimiz zaman kaç öğrenicinin yatay geçiş yapacağını düşündük. Bu uygulamayı geçen yıl başlatmış olsaydık, 400 öğrenci yatay geçiş yapabilecekti. Bizde çok yüksek puanlı öğrenciler var. İkinci bir seçenek ise yerleştirme puanınız yatay geçiş yapacağınız programın taban puanının üzerindeyse, 80 puana da gerek yok. Başarılı not aldığınız takdirde yatay geçiş olanağına kavuşursunuz. AÖF'den örgün eğitime geçiş yolu açıldı bu aynı zamanda rekabet getirecektir. Önemli ölçüde örgün eğitim içerisinde açık ve örgün öğrenciler arasında önemli bir rekabet ve yarış başlayacaktır. Bu da kaliteyi etkileyecektir" ifadelerini kullandı.
"Her işi yaparım ağabey" uygulamasının bittiğine dikkati çeken Prof. Dr. Aydın, mükemmeliyet projelerinin Anadolu Üniversitesi'ni yıldız üniversite yapacağını savundu.
Rektör Davut Aydın, AÜ olarak öğretim üyeleri, teknik alt yapı, birikimleriyle dünya üniversitesi olma yolunda hızla ilerlediklerine işart ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"AÜ olarak dünya üniversitesi, yıldız üniversite olma yolunda hızla mesafe alıyoruz. Türkler de Nobel Ödülü alacaktır. Türk araştırmacıları, öğretim üyeleri kendi alanlarında hızla dünyada ön plana çıkmaktadır. Bilgiye erişim kolaylaştığı için gelişmiş ülkelerin egemenliği alanından az gelişmiş ülkelere doğru Nobel yayılmaktadır. İnanın bir gün bir Türk ödül alırsa, bu AÜ'den olacaktır. Biz buradan bir çağrı yapıyoruz. Dünyanın neresinde başarılı öğretim üyeleri, araştırmacıları varsa lütfen bize gelsinler. Buradan üniversite sınavından en yüksek puan alan öğrencilere sesleniyorum, lütfen AÜ'nün sunduğu fırsatları değerlendirin. Bu yıl açıköğretimde 200 bin yeni öğrenci hedefine ulaşmak istiyoruz. Anadolu Üniversitesi'nin farkına varın. Henüz kentte bir çok insanımız Anadolu Üniversitesi'ni henüz kavrayabilmiş değil. Anadolu Üniversitesi Türkiye'yi kampüsleri taşıyor, dünya üniversitesi oluyor, uyduya uzaya doğru gidiyor. Şuanda dünyadaki 332 üniversiteyle 582 anlaşmamız var. Bu çok önemli bir rakamdır. Anadolu Üniversitesi olarak eğitim, öğretim, yabancı dil, araştırma projelerinde topluma hizmette öncü işlevimizi daha ileriye taşımak istiyoruz."
Geçen ay sonunda Rusya'da rektör yardımcıları ve dekanlarların da aralarında bulunduğu 17 kişiyle bir hafta boyunca temaslarda bulunduklarını açıklayan Aydın, bu ülkenin kendileri gibi açık ve uzaktan öğretim yapan en büyük üniversitesiyle çok kapsamlı bir stratejik işbirliği anlaşması yaptıklarını sözlerine ekledi.
ALINTI