Aynı anda iki farklı üniversitede kayıtlı olmak mümkün değil. Ancak açıköğretim öğrencilere böyle bir imkân tanıyor
Ülkemizde örgün yükseköğretim programlarında öğrenim görenler yalnızca kayıtlı oldukları yükseköğretim programlarında öğrenimlerini sürdürebiliyor. Yani, aynı anda iki farklı üniversitede kayıtlı olmak mümkün değil. Ancak örgün yükseköğretim programlarında kayıtlı öğrenciler ile bu programların mezunları için açıköğretimde ikinci üniversite okumak mümkün.
Öğrenciler, ÖSS’ye girmeden ve örgün öğretimdeki kayıtlarını sildirmeden doğrudan Anadolu Üniversitesi’ne başvurarak kayıt yaptırabiliyor. Ancak bu konuda bir kısıtlama var. İkinci üniversite olarak sadece kontenjan kısıtı olmayan açıköğretim bölümleri okunabiliyor. Kontenjan kısıtı olan açıköğretimin İngilizce öğretmenliği, okul öncesi öğretmenliği ve bilgi yönetimi programları ikinci üniversite olarak okunamıyor.
İkinci üniversite ile ilgili bazı kuralları sıralamakta fayda var:
- Açıköğretim programlarına kaydolan örgün öğretim öğrencileri veya mezunları, örgün öğretimden açıköğretime veya açıköğretimden örgün öğretime ders transferi veya kredi saydırma işlemi yaptıramıyorlar.
- Örgün öğretimin herhangi bir programına yerleştirilmiş olan adaylar, hemen ilk yerleştirildikleri yıl ikinci üniversite olarak açıköğretime kayıt yaptırabilirler.
- ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alan KKTC’deki üniversitelerde okuyan öğrenciler de ikinci üniversite olanaklarından aynen faydalanabiliyorlar.
- Daha önce açıköğretimde okuyan bir öğrenci, okumakta olduğu alan dışındaki örgün bölümü ÖSS ile kazanırsa açıköğretimdeki kayıtları silinmiyor.
- Üniversite (örgün bir programda) okuyan bir öğrenci eğer açıköğretim İngilizce Öğretmenliği veya Bilgi Yönetimi Programları’ndan birine yerleşirse, kaydının yapılabilmesi için örgün öğretimdeki kaydının silinmesi gerekiyor.
- Açıköğretimin herhangi bir programında okumaktayken örgün öğretimin aynı alandaki bir programına yerleştirilen bir adayın örgün öğretimdeki yerleştiği programa kaydını yaptırabilmesi için açıköğretimden kaydını sildirmesi gerekiyor. Örnek vermek gerekirse açıköğretim işletme bölümünde okuyan bir öğrenci, ÖSS ile İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü’ne yerleşecek olursa bu durumda, açıköğretimdeki kaydını sildirmesi gerekiyor.
- İkinci üniversite olarak açıköğretim okuyan erkek öğrencilerin askerlikle ilgili işlemleri öğrencisi oldukları esas üniversiteleri tarafından yapılıyor.
- Açıköğretim programlarına kayıt yaptırdıktan sonra örgün öğretimden kaydını sildiren öğrenciler, bu durumlarını belgelendirmek koşuluyla askerlik işlemleri dahil tüm öğrencilik hizmetlerinden yararlanabiliyorlar.
- Üniversite öğrencileri ve mezunları, ikinci üniversite olarak açıköğretim okuyacak olurlarsa, öğrenci harcını iki kat ödüyorlar.
memurlarnet.