Geçen yıl uygulanmaya başlanan Yetiştirici Sınıf Öğretim Programı meyvelerini vermeye başladı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) geçen yıl uygulanmaya başlanan Yetiştirici Sınıf Öğretim Programı (YESÖP) kapsamında Diyarbakır'da akranları ile okula başlamamış 9 bin 800 çocuk okula kazandırıldı.
Türkiye İstatistik Kurumu'nca (TÜİK) uygulanan ''Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'' (ADNK) çalışmaları kapsamında Türkiye genelinde hiç okula gitmemiş 198 bin çocuğun tespit edilmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı'nın talimatı üzerine Diyarbakır'da da okulla hiç tanışmayan 16 bin 500 çocuğun eğitime kazandırılması amacıyla YESÖP uygulamasına başlandı.
Diyarbakır Milli Eğitim Şube Müdürü Faysal Yaşa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Diyarbakır'da okula hiç gitmemiş 16 bin 500 çocuk tespit ettiklerini ifade ederek, yürütülen yoğun çalışmalar sonucu bu çocuklardan 9 bin 800'ünü okullaştırdıklarını söyledi.
Kentte, YESÖP'ün Türkiye genelinde uygulandığı 25 pilot ilde açılan sınıf sayısının da üstünde sınıf açtıklarını belirten Yaşa, ''Okulla hiç tanışmamış çocuklara hızlandırılmış eğitim verilerek akranları ile eğitime devam etmelerini sağlamak için Diyarbakır'da geçen yıl toplam 173 sınıf açtık. Bu çalışmalar sonucu 9 bin 800 çocuk okullu oldu. Geriye kalan 6 bin 700 çocuğun okulla tanışması için çalışmalarımız sürüyor'' dedi.
-DİYARBAKIR ÖRNEK İL-
Yaşa, YESÖP'ün uygulandığı iller arasında büyük başarı kaydeden Diyarbakır'ın Türkiye'de örnek il olarak gösterildiğine dikkati çekerek, bu başarı ile Diyarbakır'da ilköğretimde okullaşma oranının yüzde 97'den yüzde 98.37'ye çıktığını söyledi.
Okullaşmada sağlanan başarı açısından da Diyarbakır'ın Türkiye'de en başarılı iller arasında yer aldığını bildiren Yaşa, il ve ilçe milli eğitim müdürlüğü çalışanları ile okul müdürleri ve öğretmenlerin yoğun çabası sonucu Diyarbakır'ın okullaşmada ciddi bir hamle yaptığını belirtti.
Yaşa şunları söyledi:
''Okullaşmamış öğrencilerin yüzde 60'ını bu yıl okullaştırmayı hedefliyoruz. Ancak okullaşmamış çocuk sayısı azaldıkça hedef kitlenin direngenliği artıyor. Bu çocukların okula kazandırılmasına yönelik kentteki bin 200 okulda oluşturduğumuz müdür, sınıf öğretmeni ve rehber öğretmenlerden oluşan ekipler ailelerle görüşmelerini sürdürüyor. Aileler, yaşadığı yerleşim biriminde ilköğretim okulunun bulunmaması, çocuklarının nüfus yaşı ile fiziki yaşının birbirine uymaması, 'küçüktür okulda ezilir' düşüncesi, erken yaşta evlendirmek istemeleri ve ailevi nedenlerle çocuklarını okula göndermiyor. Bu aileler bizim için en zor hedef kitlesi. Çünkü çocukların okula gönderilmemelerinde en çok etkisi bulunan aileleri ikna etmek kolay olmuyor. Ancak temel görevimiz bu çocukları da okullaştırmak. YESÖP 4 yıllık bir program. Hedefimiz 2013 yılına kadar Diyarbakır'da okula kazandırılmayan çocuk bırakmamak.''
(Kaynak:Zaman)