Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ''Türk milli eğitim sisteminin yeni yüzyılın insanını yetiştirmek amacıyla değişime ayak uydurması gerekmektedir'' dedi.
Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Milli Eğitim Bakanlığı Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı tarafından yürütülen Milli Eğitim Bakanlığı'nın Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi (MEBGEP) kapsamında düzenlenen, ''Eğitim Yönetimi Modelleri Uluslararası Konferansı'', The Marmara Oteli'nde başladı.
Konferansın açılışında konuşan Çubukçu, projenin geçen yıl Haziran ayında başladığını hatırlatarak, proje kapsamında bakanlığın yönetim, organizasyon, mali kaynakları kullanabilme ve izleme-değerlendirme kapasitesini artırarak eğitim sistemini daha etkin ve verimli hale getirmek için başlayan çalışmalarda belli bir noktaya ulaşıldığını dile getirdi.
Bakan Çubukçu, sivil toplum kuruluşlarının milli eğitimin karar alma süreçlerinde mutlaka yer almalarının önemine işaret ederek, ''Türk milli eğitim sisteminin yeni yüzyılın insanını yetiştirmek amacıyla değişime ayak uydurması gerekmektedir. Ülkemizin en büyük zenginliği olan çocuklarımızı çağın gerektirdiği bilgi, donanım ve beceriyle zenginleştirerek yaratıcı, üretken ve bilgiyi hayatın içinde kullanabilecek şekilde yetiştirmek zorundayız'' diye konuştu.
Günümüzde iş yaşamı ve mesleklerdeki hızlı değişimin esnek bir eğitim sistemini, hayat boyu öğrenmeyi ve iyi yönetişimin geliştirilmesini gerektirdiğini de anlatan Çubukçu, ''Mutabakat, diyalog, uzlaşma, katılım ve iletişim gibi birçok unsuru içeren iyi yönetişim olmaksızın ne gelişmiş bir demokrasiden, ne de çağa uygun bir eğitim sisteminden söz etmek mümkündür'' dedi.
Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, şeffaf, hesap verebilen, varlığını hizmet ettiği halktan aldığının farkında olan, denetlenebilir ve karşısındaki insanlara güvenen bir eğitim yönetimi modelini oluşturmak için iyi yönetişimin önemli anahtar kavramlardan biri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Milli Eğitim Bakanlığımızın kapasitesinin güçlendirilmesi ve insan kaynaklarının kapasitesinin geliştirilmesi yolundaki çalışmalarda AB'nin üye ülkelerinin bakanlık yapıları, kurumsal eğitim modelleri ve başarılı uygulamaları da önümüzde model olarak durmaktadır.''
Nimet Çubukçu, bakanlığın yeni yüzyılın insanını yetiştirmek amacıyla başlattığı değişim ve yeniden yapılanma sürecinde bir yol haritası olacak ve Temmuz ayında tamamlanması planlanan ''Strateji Belgesi''nin oluşumuna da sivil toplum kuruluşlarının katkılarını beklediklerini ifade etti.
-EĞİTİM DÜZEYİNİN YÜKSELMESİ-
AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Andreas Lagis de eğitimin AB'ye üye ülkelerinin en önemli önceliklerinden biri olduğunu belirterek, ''Eğitim düzeyinin yükselmesi Türkiye'yi demokratik olarak daha ileri bir seviyeye getirecek'' diye konuştu.
Lagis, Türkiye'de öğrenci başına yapılan harcamanın istikrarlı olmadığına işaret ederek, sistemin bütün öğrenciler için eşit seviyede tutulması için çaba gösterilmesi gerektiğini kaydetti.
Türk milli eğitimindeki yeni müfredatın önemli adımlar atılmasına neden olduğunu da dile getiren Lagis, projeyle çocukların eğitimde birer nesne olarak değil, eğitimin oyuncusu haliine geleceğini söyledi.
Bakan Çubukçu ve katılımcılar, daha sonra aiile fotoğrafı çektiirdi.
Bu arada çeşiitli panellerin gerçekleştiriileceğii konferans, yarın sona erecek.
-memurlarnet-