Üstün zekalı çocuklar 5 yaşında ilköğretime alınamazken, eğitime başlama yaşının 5'e çekilmesi tartışma yarattı.
5 yaşındaki bir çocuğun 'oyun çocuğu' olduğunu belirten çocuk psikolojisi ve eğitim uzmanları, 7 yaşına kadar çocuğun fiziksel ve düşünsel gelişimini tamamlanmadığını söylüyor.
TBMM Alt Komisyonu'nda çalışmaları devam eden 4+4+4 eğitim sisteminde öğrencilerin ilk kademeye 5 yaşından itibaren kayıt olabileceği önerisini eleştiren Çocuk Gelişimi ve Eğitim Uzmanı Emel Baygöl, 6 yaşındaki bir çocuğun ilköğretime kaydolmasının pedagojik sorun oluşturduğunu belirtti. Baygöl şunları söyledi: "Bugün eğitim sisteminde üstün zekalı bir çocuk dahi 5 yaşında okula alınmazken tüm çocuklar için eğitim yaşının 5'e çekilmesini anlamak güç. Bu dönem çocuk için 'majestik çocuk' tabiri kullanılır. Bu dönemdeki çocuk başarıyı tatmalıdır. 5 yaşındaki bir çocuğa okuma yazma, matematik öğretmeye kalkarsak çocuğun geçmişi başarısızlıklarla dolu olur ve kişilik bozukluğuna neden olur. Sadece eğitimin kalitesi düşmez, kişilik bozukluğu yaşayan çocuklar yetiştirmiş oluruz."
NANO TEKNOLOJİK BEYİNLERE 6 YAŞ SINIRI
Bugüne kadar hiçbir biçimde 5 yaşındaki bir çocuğu okula almayan Milli Eğitim Bakanlığı, nano teknolojiyle ilgilenen üstün zekalı çocukları bile 6 yaşına kadar eğitime almıyor.
Çocuğu 5 yaşında ve süper zeka olanlar içinse test uygulanıyor. Bakanlık talepte bulunan ailelerin çocuklarını gelişim testine tabi tuttuktan sonra, çocuğun zihinsel gelişimi yaşıtlarından önde olsa bileilköğretime kaydetmiyor. Ancak çocuk ilköğretime kayıt olduktan sonra sınıf atlayabiliyor. Uygulama bazı velileri rahatsız etse de bakanlık çocuğun hem bedensel hem zihinsel gelişimi için uygulamayı şart koşuyor. Bakanlık, 60 aylık (5 yaş) bir çocuğun pedagojik anlamda eğitilemeyeceği gerekçesiyle 72 ay (6 yaş) sınırını uyguluyor.
Refika KARABACAK/ Gazete Habertürk