Her yıl Eğitim Fakültelerinden mezun olan binlerce öğretmen, işsizler ordusuna katılıyor.. Sayısı 300 bine ulaşan atama bekleyen öğretmene bir de yeni mezunlar eklenince sayı kaçınılmaz şekilde artıyor.
Atama bekleyen öğretmen sayısı yaklaşık olarak 300 bin civarında ve Eğitim Fakültelerinin yeni mezunlarıyla bu rakam her yıl 50 kişi bin artıyor..
Milli Eğitim Bakanlığı bu rakamı eritmenin yollarını arıyor.. 17 bin öğretmen atamasının ardından gözler, Ağustos ayında yapılacak öğretmen atamasına çevrildi.. Başbakan Erdoğan, Ağustos'taki atama sayısının esnetilebileceği sinyalini verdi ancak sayı milli eğitim bakanlığının bütçesi doğrultusunda belirlenecek..
Bakanlık atama bekleyen öğretmenlerin sayısını Eğitim Fakültelerinde yapılacak bir dizi düzenlemeyle eritmeyi planlıyor.. Değişiklikler için temaslar da başladı.. İlk görüşme dün, YÖK genel kurulunda gerçekleşti ve Bakan Dinçer değişikliklerle ilgili ilk sinyali verdi..
''ACABA BİZ ATAMA BEKLEYEN ÖĞRETMENLERİMİZİN SORUNLARINI NASIL ÇÖZERİZ O ÇOCUKLARIMIZIN İSTİHDAM EDİLMELERİ KONULARINDA NE TÜR TEDBİRLER ALMAK MÜMKÜNDÜR KONUSUNU TARTIŞTIK. EĞİTİM FAKÜLTELERİNİN EĞİTİM YETİŞTİRME KONULARINDA DAHA ETKİLİ VE DAHA BAŞARILI BİR SÜRECE DÖNÜŞTÜRÜLMELERİ MÜMKÜN MÜ DEĞİL Mİ GİBİ KONULAR ÜZERİNDE TARTIŞTIK.''
Bakanlık düzenlemeyle Fakültelerden mezun olan öğretmen sayısını azaltmayı ve uzun vadede sorunu çözmeyi planlıyor..
Peki, Eğitim Fakültelerinde ne gibi değişikliklere gidilecek? Bakan Dinçer'in stratejik plan olarak değerlendirdiği düzenlemelere göre; nerede, hangi alanda, ne kadar öğretmene ihtiyaç olduğu tespit edilecek ve eğitim fakültelerindeki kontenjanlar buna göre tekrar düzenlenecek..
Bazı eğitim fakültelerinin kapatılması gündeme gelebilecek. Ayrıca yeni açılan üniversitelere de eğitim fakültesi bulunmayacak.
Kapatılacak eğitim fakültelerinin başında Fizik, Kimya, Biyoloji, İlköğretim Matematik gibi branşlar geliyor.
KANALB