Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve akraba topluluklarından Türkiye'de radyo ve televizyon eğitimi alan öğrenciler, ''Medya okur yazarlığı dersinin eğitim fakültelerinde de verilmesinde yarar olduğunu'' bildirdi.
Ankara'da 3-5 Mayıs tarihlerinde, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) hakkında bilgi sahibi olmak, uluslararası işbirliği imkanlarını araştırmak ve kurulun uluslararası deneyimini paylaşmak amacıyla RTÜK'ün ''Gelecekle İletişim'' konulu projesi kapsamında bir araya gelen öğrenciler, toplantı sonrası bir sonuç bildirisi yayımladı.
Afganistan, Ahıska, Batı Trakya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çin-Uygur, Hırvatistan, Irak, İran-Güney Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Makedonya, Moğolistan, Moldova-Gökoğuz Yeri, Romanya, Rusya Federasyonu ve Tataristan'dan Türkiye'de iletişim dalında yüksek öğrenim gören gençler, RTÜK'e teşekkür ederken, bildiride şunları dile getirdi:
''-'Gelecekle İletişim' projesinin sürekliliğinin temini için ''Düzenli Gelecekle İletişim Projesi'' haline dönüştürülmesinde yarar görülmektedir. Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve akraba topluluklarından Türkiye'ye gelerek iletişim fakültelerinde okuyan öğrenciler yılda en az bir kez bir araya getirilmelidir.
-Projesinin devamlılığı için bir forum veya mail grubu oluşturulmalıdır.
-Proje sosyal programlarla desteklenmelidir.
-Türkiye'deki iletişim fakültelerinde okuyan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler de makul sayıda projeye dahil edilmelidir.
-'Medya Okur Yazarlığı' dersinin eğitim fakültelerinde de verilmesinde yarar görülmektedir.
-Akıllı işaretlerin ekranda sürekli ve doğru kullanılması ödüllendirilerek teşvik edilmelidir.
-Spot filmlerin hazırlatılmasında yerli ve yabancı uyruklu tüm iletişim fakültesi öğrencilerine yönelik yarışmalar düzenlenmeli ve bunların değerlendirilmesi de öğrenciler tarafından yapılmalıdır.
-Proje katılımcıları ülkelerindeki düzenleyici kurumlar hakkında araştırma yapmalı ve bir sonraki toplantıda 'katılımcı öğrencilerin ülkeleri düzenleyici kurulları' gündeme alınmalıdır. Araştırmacılar bu konuda teşvik edilmeli ve RTÜK'ten projeye dahil olan personel de konuya yönlendirilmelidir.
-Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve akraba topluluklarından Türkiye'ye gelerek iletişim fakültelerinde okuyup mezun olan öğrencilere Türk televizyon kanallarında ve ilgili kurumlarında kendi ülkeleriyle ilgili birimlerde görev verilmeli, böylece yetişmiş elemanlar olarak ülkelerine dönüşleri sağlanmalıdır.''