49 bine yakın öğretmen görevden alındı, bin 700'e yakın özel öğretim kurumu kapatılıyor. Kapatılan özel okullardaki 138 bin öğrenciye devlete nakil kolaylığı sağlanacak. Devlet okullarında çalışan ve açığa alınan 22 bine yakın öğretmenin yeri ise, mülakatla seçilecek sözleşmeli öğretmenler ile doldurulacak.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından eğitim cephesindeki büyük operasyon sürüyor. 49 bine yakın personel açığa alındı, bin 700'e yakın özel öğretim kurumu kapatılıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, Fetullahçı Terör Örgütü ile ilişkili olduğu tespit edilen 936'sı özel okul, 449'u öğrenci yurdu, 284'ü diğer kurumlardan oluşan toplam bin 669 özel öğretim kurumu'nun kapatılmasına karar verildi.
Şimdiye kadar 800'e yakın özel okulun kapatılmasıyla ilgili yazılı talimat illere gönderildi.
Yazıda, paralel yapı ile ilişkili tüm eğitim kurumları yurtların da bildirilmesin ve kapatılması istendi.
Özel öğretim kurumlarında görev yapan ve çalışma izni iptal edilen personel sayısı ise 27 bin 157'ye çıktı. Bu kişiler bundan sonra ne kamuda ne de özel sektörde çalışabilecek.
Kapatılan özel okullarda okuyan 138 bin öğrenci içinse devlet okullarına kolay geçiş formülü devreye sokulacak. Okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencileri adrese dayalı olarak en yakın okullara atanacak, lise öğrencileri ise günlük nakil başvurusunda bulunacak, kontenjana bakılmazsızın, taban puanlarına göre istedikleri liseye kayıt olabilecek. Ayrıca veliler paralarını geri alabilecek.
Kapatılan özel okulların arazileri ise Hazine Müsteşarlığı'na devredilecek, uygun olanlar devlet okulu olarak değerlendirilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı, merkez ve taşra teşkilatında görev yapan 21 bin 738 personeli de açığa aldı. Bu öğretmenlerin yeri nasıl dolacak sorusunun yanıtıysa netleşiyor. Buna göre, Eylül ayına kadar yeterli sayıda sözleşmeli öğretmen alımı yapılacak.
Öğretmenler KPSS puanlarına göre sıralanacak ancak mülakatla seçilecek.