Eğitimde Problem Çözme Metodu
Eğitim uzmanı Yılmaz: Problemi yorumlama şekliniz çözüm tekniğinizdir
Eğitim uzmanı ve yönetim danışmanı Yılmaz Sönmez, aslında fırsat olan problemin bir engel olarak görüldüğünü belirterek, problemi yorumlama şeklinin aynı zamanda çözüm tekniği olduğunu ifade etti.
Kahramanmaraş Lider İşadamları Derneği'nin (KALİDA) 'Çevik Şirket ve Çevik Yönetim Akademisi Eğitim Seminerleri' Saffron Otel'de gerçekleştirildi.
Eğitim uzmanı ve yönetim danışmanı Yılmaz Sönmez'in konuşmacı olarak yer aldığı seminerde, işadamlarına, problem çözmeden doğru konuşma sanatına kadar çeşitli konularda eğitim verildi.
İlk programda problem çözme ve karar verme teknikleri' konulu sunumunu gerçekleştiren Sönmez, problemin tanımı üzerinde durdu. Problemin bir fırsat olduğunu, ancak engel olarak görüldüğünü kaydeden Sönmez, çözümde, soruların cevap odaklı değil, soru sorma odaklı olması gerektiğini belirtti.
Problem çözmede başarısızlık nedenlerini sıralayan Sönmez, "Metodik çalışmamak, yeterli istek ve kararlılığa sahip olmamak, problemi yanlış tanımlamak, gereken teknik ve yeteneklerden mahrum kalmak, yetersiz ya da doğru olmayan bilgi, çözümü bir türlü uygulamaya sokamamak, ertelemek, işin ehline danışmamak, kaynağına inanamamak ve risk alamamak gibi faktörler başarısızlığın nedenleri arasında yer alıyor." dedi. Çözümde, kararlılığın büyük önemi olduğuna vurgu yapan Sönmez, problemi yorumlama şeklinin de, aynı zamanda çözüm tekniği olduğuna dikkat çekti. Problem çözmenin bazı yerlerde zaman kaybı olarak algılandığını anlatan Sönmez, bu kaybın aslında gerçekleştirilen uzun toplantılarla oluştuğunu ifade etti. Çözüm noktasında doğru tanımlama ve teşhisin önemini anlatan Sönmez, veri toplanması, çözüm yollarının sıralanması, olası çözümlerin probleme uygulanması, süreç denetimi ve geri dönüşümlerin izlenmesi gibi etkenlerin de doğru karar basamaklarının birer parçası olduğunu söyledi.
alıntı