Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Gelecek Eğitim -Öğretim Yılından İtibaren Okul Öncesi Eğitimin Zorunlu Olacağı 32 İlde, Özel Eğitime İhtiyacı Olan Çocukların, Kaynaştırma Uygulamaları Yoluyla Okul Öncesi Eğitimlerini Yaygınlaştırma ve Ücretsiz Olarak Sağlama Projesi Üzerinde Çalışıyor.
Çalışma, 573 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 7'nci maddesindeki ''Tanısı konulmuş özel eğitim gerektiren çocuklar için okul öncesi eğitim zorunludur'' hükmünden hareketle, devlet okullarında bu eğitimin ücretli olması, eğitim yöneticilerinin ve eğiticilerin kaynaştırma uygulamaları hususunda yeterli bilgilerinin olmaması neticesinde kaynaştırma yoluyla eğitim uygulamalarının etkililiğinin azalması gerekçesiyle yürütülüyor.
Proje, okul öncesi eğitimin gelecek yıldan itibaren zorunlu olacağı Amasya, Nevşehir, Çanakkale, Bilecik, Edirne, Karabük, Ardahan, Gümüşhane, Trabzon, Yalova, Karaman, Tunceli, Kilis, Bolu, Kırıkkale, Bayburt, Burdur, Kırklareli, Muğla, Düzce, Bartın, Artvin, Çankırı, Kütahya, Rize, Isparta, Kırşehir, Giresun, Uşak, Eskişehir, Sinop ve Samsun olmak üzere toplam 32 ili kapsıyor.
Projeyle, özel eğitime ihtiyacı olan çocukların okul öncesi eğitim kurumlarına gitme oranının artırılması, eğitim verecek eğiticilerin kurslar ve seminerler yoluyla nitelikli eğitim vermelerinin sağlanması planlanıyor.
Ayrıca, veliler için düzenlenecek seminerlerle toplumda bilinçlendirme ve farkındalık düzeyinin artırılması da hedefleniyor.
Eğitimlerin sürdürüleceği okullarda valiliklerin koordinesinde eğitim ortamlarında bu öğrencilerin ihtiyacı dikkate alınarak tuvalet, rampa, destek eğitim odası gibi fiziki düzenlemeler yapılacak.
İllerde yapılacak faaliyetler ile çocukların velileri tarafından okula ödenmesi gereken aylık ücretin İl Özel İdaresi bütçesinden veya ''Eğitime Yüzde 100 Destek'' kampanyası dahilinde karşılanması planlanıyor.
Projenin Eylül 2009 tarihinde uygulamaya konulması, süresinin 1 yıl olması ve gerekli görülmesi halinde ise sürenin uzatılması öngörülüyor. (Anadolu Ajansı) 19.08.2009 11:20