FLAŞ! ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK KALKIYOR


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

FLAŞ! ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK KALKIYOR

  • #1
    BURCU-BAŞKAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.Haziran.2009
    Nereden
    İZMRRR
    Mesajlar
    6,266
    @BURCU-BAŞKAL



    FLAŞ! ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK KALKIYOR





    Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, Bakanlık, sayıları 60 bini bulan ücretli ve vekil öğretmenlerin sayısını yapacakları kadrolu öğretmen atamalarıyla eritecek. Bakanlık ücretli ve vekil öğretmenlerin yoğun olarak görev yaptığı 3. bölge olan Doğu ve Güneydoğu illerine kadrolu öğretmen ataması yapacak. Bakanlık, ilk iş olarak Şubat ayında yapılacak olan 17 bin öğretmen atamasının yarısından fazlasını Doğu ve Güneydoğu illerine yapacak.

    Yeni uygulama, ücretli öğretmenlik nedeniyle her yıl öğretmeni değişen öğrencinin yaşadığı sıkıntılara son mu verecek, gerçekleşmesi mümkün mü? "Ücretli öğretmenlere her zaman ihtiyacımız var" diyenlerle, "Ücretli öğretmenlik bir sömürü düzenidir" diyenler karşı karşıya... İşte farklı görüşler...

    "Devlete girdim emekli oldum" mantığı kaliteyi düşürür, ücretli öğretmenlik kalmalı

    Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu:

    Konu bir neslin geleceği ise, popülist politikalardan kaçınmamız lazım. Eğer devletin yaptığı açıklamalar gerçekçi bir projeksiyon ise 5 yıl içinde öğretmen açığının kapanacağı söyleniyor. O zaman bizim odaklanmamız gereken şey, sanayi devri alışkanlıklarını bırakıp bilişim çağı alışkanlıklarına dönmek olmalıdır. Bu da öğretmen kalitesi ve yeterliliğine odaklanmak demektir.
    Öğretmen kalitesi ve yeterliliğine odaklanıldığı zaman öğretmenlerin "Devlete girdim, emekli oldum" mantığından çıkması gerekir. Şüphesiz fedakarca görev yapan binlerce öğretmen var ve onların hakkını yememek lazım. Ama performans sisteminin gelmesi gerekir ve öğretmenlerin devlet memuru olma mantığından çıkması gerekir. Çünkü esas konu, iyi donatılmış öğretmendir. Siz herkesi kadrolu öğretmen yapıp, buradan emekli olacaksın dememelisiniz. Derseniz, yeni bir kalitesizlik ve kaosla karşı karşıya kalırsınız.

    Biz, Türk Eğitim Derneği olarak, ücretli öğretmenlik meselesini bazı branşlarda onaylıyoruz. Tıpkı özel okullarda olduğu gibi, öğretmenin ders saati çok düşük olacaksa ücretli olmasında bir sakınca yoktur. Devletin öngördüğü ders saatini doldurmayan, yan branşlarda çalışan öğretmenleri devlet de ücretli olarak istihdam edebilmelidir. Ama bu ana branşlarda olmamalıdır. Ücretli öğretmenlik meselesinde bizim görüşümüz bu sistemin kalması gerektiğidir. Tek tarafı dinlememek lazım, velileri de dinlemek lazım. Bir neslin geleceğinden bahsediyoruz. Gerçeğin topluma
    anlatılması lazım.

    Ücretli öğretmenleri öğrenciler bile ciddiye almıyor, atamalarla kalite de artacak

    Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız:

    Çalışan ücretli ve vekil öğretmenler, yani tüm sözleşmeli öğretmenler diğer öğretmenlerle aynı işi yapıyor olmalarına rağmen statü gereği olumsuz şartlarda ve düşük ücretlerle çalışan arkadaşlarımızdır ve eğitim alanının ihtiyacı olan öğretmenin bizler gibi kadrolu öğretmenlerden oluşması gerektiği bir gerçektir. Bu uygulamanın bir an önce sona ermesi gerekmektedir. Açıkçası böyle bir statü ile istihdamdan vazgeçilmemesi olumlu bir adımdır. Ancak bu adım kendi başına problemi çözmeye yetmiyor; bunun yanında eğitim alanının ihtiyaç duyduğu öğretmenlerin bir an önce atanması lazım. Bunun sayının bahsedildiği gibi 17 bin kişi olması pek olanaklı görünmüyor. Milli Eğitim Bakanımız yaz aylarında yaptığı bir açıklamasında 100 bin dolayında olduğunu ifade etmiştir. Bizim tespitlerimiz bunun daha çok olduğu yönündedir.

    Eğitim alanında ihtiyaç duyulan öğretmen sayısının tamamının kadrolu olarak atanması gerektiğini düşünüyorum. 60 bin kişilik bir ücretli ev sözleşmeli öğretmen mevcudiyetinden bahsediliyor fakat atama yapılacak öğretmen sayısı 17 bin. Türkiye'de rakamlarla sık sık oynanıyor ve maalesef gerçek rakamın ne olduğu bilinemiyor. Bizim saptamalarımız sayının 60 binin de çok çok üstünde olduğu yönünde. Bu ülkede hala birleştirilmiş sınıf denilen bir sistem sürdürülüyor.

    Sınıf mevcutları özellikle kent varoşlarında 50-60'ı buluyor. Bunların 30 kişilik sınıflara dönüştürüldüğü, ikili öğretimden vazgeçilerek tekli öğretime geçildiği bir uygulamaya doğru adım atılması gerek. Böylelikle bu eksiklikler giderildiğinde atama bekleyen öğretmenlerimiz için de istihdam yaratılmış olunacaktır.

    Burada amaç sadece istihdam yaratmak değil, aynı zamanda eğitim öğretimin daha sağlıklı koşullarda sürdürülmesini sağlamak. 50-60 kişilik sınıflarda eğitim gören çocuklardan başarı görmeyi beklemek çok da mantıklı değil. Bu uygulamanın gerçekleştirilmesi için yeni okullar yapılması gerek; yeni okulların yapılması hem öğrencilerin daha sağlıklı koşullarda eğitim alması hem de bölünen sınıflara gelecek yeni öğretmenler için istihdam sağlanması demek oluyor.

    Aynı koşullarda, aynı işi yapan öğretmenlerin statü farkından dolayı daha az ücrete tabi olması ve uzun saatler boyu çalışıp, normal öğretmen maaşının neredeyse üçte birini alıyor olması ve hiçbir güvencesinin olmaması ve hayatını devam ettirecek yeterli parayı kazanamaması sonucu ek işlerle uğraşması eğitim hayatının başlıca sorunlarından biri olmuş durumda. Ayrıca bu durumun bir de psikolojik boyutu var. Ücretli öğretmenler öğrenciler tarafından ciddiye alınmıyor, otorite boşluğu söz konusu. Ücretli öğretmenler okulda zayıf halka olarak görülüyor.

    Okulda bir problem olduğu zaman iş kaygısı ve bir sonraki yol o okulda kalıp kalamama durumunun getirdiği kaygı ile ile gereken müdahalede bulunamayabiliyorlar. sonuç olarak bu öğretmenlerimizin statüleri eğitim öğretim hayatı için her türlü bir yara teşkil ediyor. bu yüzden alınmış olan bu karar doğru bir adımdır. Ancak tek başına bütün sorunu halletmeye yetecek güçte bir adım değil, bunu destekler nitelikte adımların bir an önce bu gelişmeleri takip etmesi ve bir an önce gerçekleştirilmesi gerek.

    Atama sayısı bakanlığın yazın da dediği gibi asgari olarak 100 bin ile başlatılmalıdır diye düşünüyorum.


    126 bin atamayı acilen yapmazsak ücretli öğretmenlere mahkumuz

    Türkiye Kamu-Sen/ Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk:

    Ben bu habere inanmıyorum. Ücretli öğretmenliği kaldırmak için önce 126 bin öğretmen atamasının yapılması lazım. Bu atamayı yapmazsanız - ki bana göre bu sayı 200 bin- ücretli öğretmenlere mahkum olursunuz. Elbette kaldırılmalı ücretli ve vekil öğretmenlik. Eğitim yönünden problem yarattığı gibi, aynı zamanda bir sömürü düzeni.

    Eğitim fakültesi mezunları, 300-500 liraya ücretli öğretmenlik yapmak zorunda kalıyorlar. Ama bu lafla olmaz. 126 bin atamayı tak diye yapmaları lazım. Yapılabilecek mi? 17 bin atama diyorlar. Bu şekilde ücretli/vekil öğretmenliğin kalkmasının imkanı yok.


    Hande KÖSEOĞLU / HABERTURK.COM

  • #2
    ebru11a - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    29.Şubat.2012
    Mesajlar
    68
    @ebru11a







    Lise mezunu kuran öğreticiler kadroya alınıyor fakat üniversite mezunu ücretli öğretmenler düşünülmeden ücretli öğretmenlik kaldırılıyor.Onlarda ücretli ek ders kerşılığı çalışıyor ne fark var anlamıyorum.Bize neden bu hak verilmiyor.

  • #3
    Gülşah MUTLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Tekirdağ ve İstanbul=)
    Mesajlar
    32,039
    @Gülşah MUTLU







    ücretli daha nereye kadar?
    ücretli kalksın,kadro gelsin..
    haber için tesekkürler burcucum..
    6. yaşımız kutlu olsun!!!
    Ögretmen, insan davranislarini ve yeteneklerini gelistiren bir davranis mühendisidir.


    10.Yıl
    Önce Okul Öncesi

    #DİRENKPSS2015

  • #4
    BURCU-BAŞKAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.Haziran.2009
    Nereden
    İZMRRR
    Mesajlar
    6,266
    @BURCU-BAŞKAL







    Alıntı Gülşah MUTLU Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ücretli daha nereye kadar?
    ücretli kalksın,kadro gelsin..
    haber için tesekkürler burcucum..
    seneye özellikle okul öncesinde hele ki 4+4+4 ün yasalaşması durumunda ücretli kalkacak +kadrolular bile norm fazlası olacak bakalım bize sınıf kalacak mı

  • #5
    ebru11a - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    29.Şubat.2012
    Mesajlar
    68
    @ebru11a







    Alıntı Burcu BAŞKAL (burcudeu) Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    seneye özellikle okul öncesinde hele ki 4+4+4 ün yasalaşması durumunda ücretli kalkacak +kadrolular bile norm fazlası olacak bakalım bize sınıf kalacak mı
    Evet çok kişi susuyor belki ama norm fazlası daha birçok aksaklık yaşanacak.Ücretli öğretmen haklarını arayan kimse yok kuran öğretici lise mezunları ücretli ek ders karşılığı çalışıyor fakat onlara kadro veriliyor.Üniversite mezunu ücretli ek ders çalışanlarına bu hak verilmiyor.Daha bunun gibi birçok haksızlıklar yaşanacak sanırım.

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. FLAŞ!!! SBS KALKIYOR
      Konu Sahibi BURCU-BAŞKAL Forum GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 05.Mart.2012, 15:38
    2. Cevap: 0
      Son Mesaj : 10.Ocak.2011, 23:09
    3. BURSA NİLÜFER ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURULARI BAŞLADI
      Konu Sahibi TURKUAZ-E Forum ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SORUNLARI
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 02.Eylül.2010, 10:58
    4. ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK HAKKINDA... (tek başlıkta)
      Konu Sahibi Musa BAL Forum ATAMALAR VE TAYİN İSTEMLERİ
      Cevap: 178
      Son Mesaj : 23.Şubat.2010, 20:32
    5. ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK MAAŞI
      Konu Sahibi çilekli pastam Forum GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ
      Cevap: 4
      Son Mesaj : 14.Ekim.2009, 20:02

    Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş