Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Anadolu liselerinde açık kalan kontenjanlar için yeni bir ek kayıt hakkı tanımayacaklarını, yeni bir program başlatmayacaklarını ifade ederek, gelecek yıl yerleştirme sistemlerini bütünüyle değiştireceklerini söyledi.
Bakan Dinçer, Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle ilkokul öğrencilerine yönelik geliştirilen ''Yemekte Denge'' eğitim programıyla ilgili toplantının çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Dinçer, bir gazetecinin, ''Mevsimlik çocuk işçilerle ilgili düzenleme yapılmıştı. Okullar açıldı, ancak bazı çocukların okul yerine hala tarlalarda olduğunu görüyoruz? Bununla ilgili ne söylemek istersiniz?'' sorusu üzerine, bunun Türkiye'nin çok eski ve köklü sorunlarından biri olduğunu vurguladı.
Kendisinin Çalışma Bakanlığı döneminde hazırladıkları projeyle bu çocukların okullara gitmesiyle ilgili birtakım tedbirler aldıklarını anımsatan Dinçer, yansıyan birtakım teknik hadiselerden hareketle, soruna, genelleştirerek bakmanın doğru olmayacağına işaret etti.
Bakan Dinçer, şöyle devam etti:
''Bu konuda bir ihmal varsa, doğrusu ben onun hesabını ilgililere sorarım. Çünkü okul çağındaki bütün çocuklarımızın okula gitmesi bizim için esastır ve o çocukların eğitimi ve sorumluluğu da bizim üzerimizdedir. Bunun başka bir mazereti olmamalı. Ebeveynler bu konuda hassas davranmalılar, ama ondan da önemlisi yerel yöneticilerimizin bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmelerini ben özellikle rica ediyorum.''
Bir gazetecinin, ''Anadolu liselerinde hala 8 bin boş kontenjan olduğu, özel okullara kayıt yaptıran öğrencilerin, özel okullardaki kayıtlarını silmedikleri için bazı yedekte bekleyen öğrencilerin mağdur durumda olduğu söyleniyor. Siz durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Birtakım tedbirler veya ek kayıt süresi gündeme gelebilir mi?'' sorusu üzerine Dinçer, maalesef 8 bin civarında açık kontenjan kaldığını söyledi. Dinçer, ''Yeni bir ek kayıt hakkı tanımayacağız, yeni bir program başlatmayacağız'' dedi.
-''Lütfen bana fırsat verin''-
Eğitim programının başladığını anımsatan Dinçer, çocukların eğitim programına tam başından başlayarak, sonuna kadar devam edeceklerini dile getirdi.
Şimdiye kadarki uygulamalardan kaynaklanan birtakım tereddütlerin ortaya çıkarttığı sorunları, tekrar tekrar deneyerek çözme imkanı olmadığının bu vesileyle bir kere daha görüldüğüne işaret eden Dinçer, ''Burada sistemik bir sorun var, bu sistemik sorunu çözmek için lütfen bana, şahsıma fırsat verin. önümüzdeki sene buna fırsat vermeyecek şekilde gözden geçirilmesi gerektiği kanaatindeyim'' şeklinde konuştu.
Meslek liselerine ek kontenjan vermediklerini belirten Dinçer, şunları dile getirdi:
''Tıpkı geçtiğimiz hafta Anadolu liselerine ek yerleştirmeye benzer şeyi bir hafta gecikmeyle meslek liselerine yaptık. Biz esas yerleştirmeden sonra Anadolu liselerine bir, meslek liselerine bir olmak üzere tekrar yerleştirme hakkı vermiştik. Zaman itibariyle Anadolu liselerininki daha önceki hafta yapıldı. Şimdi de meslek liselerinki yapılıyor. Burada bir yanlış anlaşılma olmamalı. Yeni bir ek süre vermeyeceğiz, eğitimimiz başladı.''
Milli Eğitim Bakanı Dinçer, ''Önümüzdeki yıl yerleştirme sistemlerini bütünüyle değiştireceğiz. Tekrar tekrar yerleşmelerin olduğu programı, farklı bir yöntemle deneyeceğiz'' şeklinde konuştu.
Ömer Dinçer, ''Dengeli beslenmeyle ilgili yeni bir proje bugün hayata geçiyor. Eğitim yılı başlamadan önce gazlı içecek ve cipslere yasak getirmiştiniz. Bazı bölgelerde kırtasiyelerde satış söz konusu oldu. Bunlarla ilgili denetim olacak mı?'' sorusu üzerine, ''Şimdi biliyorsunuz o genelge aslında uygulamaya konuldu, ben o genelgenin başarıyla uygulanıyor olmasından da çok mutluyum. Buna katkı sağlayan herkese de çok teşekkür ediyorum'' diye konuştu.
Okullarda enerji boyutu yüksek, ama beslenme değeri düşük olan bu tip yiyecek ve içeceklerin satılmasının doğru olmadığının hep beraber fark edilmiş olduğunu vurgulayan Dinçer, burada başlatılan programla anlaşılacağı gibi bu sorunu sadece kantinlere getirilecek yasaklamayla çözme imkanı olmadığını kaydetti.
Kırtasiye ve bakkallarda benzer türden yiyeceklerin satıldığını vurgulayan Dinçer, ebeveynlerin, öğretmenlerin, okul yöneticilerinin ve öğrencilerin bir bilinç sahibi olmaları ve bu konuda bir farkındalığa yöneltilmeleri gerektiğini belirtti.
Bakan Dinçer, bugün başlatılan projenin, çocukları ve diğer etkileyebilecek aktörleri bilinçlendirmeye yönelik bir çaba olduğuna işaret ederek, ''Umarım bundan sonra öyle bir bilinç oluştururuz ki kırtasiyeciler satmaya kalksalar bile kimse onlara iltifat etmez, ama daha da önemlisi kırtasiyeciler ve diğer bu tür yiyecekleri satan bakkalların da benzer bir bilinçle çocuklarımıza sahip çıkmalarını sağlamak olsun'' dedi.
Bir gazetecinin, ''Milli Eğitim Bakanlığının yapısının değişikliğiyle ilgili eleştireler oldu. Siz neden Atatürk'e bağlı öğrenci yetiştirmek ifadesini kaldırdınız? Bununla ilgili açıklamanız olacak mı?'' sorusunu da şöyle yanıtladı:
''Biz bir Teşkilat Kanunun hazırladık. Teşkilat kanununda olması gerekenler yer aldı. Sadece bu kadarını söyleyeyim. Onun dışında hiçbir şey çıkarılmış değil. Her şey Türkiye'de eğitim sistemi ile ilgili yapılan düzenlemeler, sadece bir kanundan ibaret değil. Anayasamız, Temel Eğitim Kanunu, Tevhid Tedrisat Kanunu gibi benzeri pek çok şey, sizin öngördüğünüz belki de eleştirilen boyutları zaten taşıyan muhtevaya sahip. Bu açıdan bakıldığında dikkatle bakacak olursanız bizim Teşkilat Kanunu'muz, sadece teşkilatlanmayla ilgili konuları içeriyor.''
Anadolu Ajansı