Türkiye’de 15-19 yaş grubundaki gençlerin yarısına yakını eğitim alamıyor.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) yayımladığı rapor, Türkiye’de 15-19 yaş grubundaki gençlerin yüzde 43.7’sinin eğitimden dışlandığını ortaya koydu.
OECD tarafından yayımlanan TİSK tarafından açıklanan “Bir Bakışta Eğitim (Education at a Glance) 2011” başlıklı raporda; OECD’ye üye ülkelerin eğitim alanındaki durumu sayısal veriler yardımıyla değerlendirildi. Rapora göre, Türkiye’de 15-19 yaş grubundaki gençlerin yüzde 43.7’si eğitimden dışlanmış durumda; yüzde 56.3’lük kısmı eğitim görebiliyor.
Ağırlıklı olarak liselerin dersliklerinde bulunmaları gereken gençlerin neredeyse yarısı eğitimden yoksun. Rapora göre, Türkiye 2009 itibarıyla yüzde 44’lük eğitimden dışlanma oranı ile 31 OECD ülkesi içinde ilk sırada bulunuyor.
Türkiye’yi yüzde 39 ile Meksika ve yüzde 31 ile İsrail takip ediyor. Söz konusu yaş grubunda OECD ülkelerinde eğitim sisteminin dışındaki gençlerin oranı yüzde 15.6 iken Avrupa Birliği’nde bu oran yüzde 11.4. OECD ülkeleri içinde gençlerin eğitime erişim şanslarının en yüksek olduğu ülke ise yüzde 5.5 oranı ile Lüksemburg.
Okula değil işe
Rapora göre eğitim sisteminde yer almayan 15-19 grubundaki gençlerin 3’te 1’i çalışıyor. Türkiye’de eğitim sisteminde yer almayan 15-19 yaş grubundaki gençlerin durumuna bakıldığında, bunların yüzde 34’ünün çalıştığı, yüzde 14’ünün işsiz olduğu ve yüzde 52’sinin ise işgücüne dahil olmadığı görülüyor.
Abbas Güçlü