A'dan Z'ye üniversite burs rehberi. Hangi üniversite ne kadar burs veriyor? 2013-2014 üniversite burs rehberi. İşte üniversitelerin LYS'de dereceye giren üniversite adaylarına vereceği burs ve diğer olanaklar...
Üniversitelerin Bursları ve Olanakları
Üniversiteler sınav sonucuna göre ilk 100 ile 1000. sıra aralığındaki adaylara aylık 500 TL ile 4 bin TL arasında değişen miktarlarda burs, ücretsiz yurtlarda barınma imkanı sağlayacak. Adaylara tablet bilgisayar, kapalı yüzme havuzu ve fitness salonuna ücretsiz üyelik, şirket açma önceliği, yurt dışında ücretsiz eğitim alma imkanları verilecek Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarına göre üniversite tercih maratonu başlarken, bazı devlet ve vakıf üniversiteleri de başarılı öğrencilerin kendilerini seçmesi için çeşitli imkanlar sunuyor.
Bu fırsatlar arasında aylık 500 ile 4 bin TL arasında değişen miktarlarda burs, bir defaya mahsus üniversiteyi tercih ettiği için 2-5 bin TL gibi ücretlerle ödüllendirme, ücretsiz yurtlarda barınma, şirket açma önceliği, yurt dışında ücretsiz lisansüstü eğitim, kapalı yüzme havuzu ve fitness salonuna ücretsiz üyelik, akademik kariyerde öncelik, yurt dışında staj imkanı çeşitli fırsatlar yer alıyor.
Üniversite adaylarına LYS ve YGS sonuçlarına göre tercih yapmaları için verilen süre 18 Temmuz'da sona erecek.
Başarılı öğrencilerin bölümlerine kayıt yapmaları için çeşitli seçenekler sunan üniversiteler, bu yolla başarılı ve nitelikli öğrencileri kazanmak ve kendi üniversitelerinde öğrenim görmelerini sağlamak için adeta birbiriyle yarışıyor.
Bu rekabetin içinde vakıf üniversitelerinin yanı sıra devlet üniversiteleri de yer alıyor. Türkiye'nin prestijli devlet üniversiteleri arasında yer alan Boğaziçi, İTÜ, ODTÜ de dereceye giren öğrencileri kendilerine çekmek için birbirinden farklı ve cazip fırsatlar sunuyor.
Bazı vakıf üniversitelerinin başarılı öğrenciler için sundukları fırsatlar şöyle:
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi: Sınav sonuçlarına göre tam burslu olarak yerleşen adaylardan MF-1-2-3-4, TM 1-2-3, TS-1 ve YGS 1-6 puan türünde 10.000'inci veya daha iyi olanlar ile Dil puan türünde 250'inci veya daha iyi olanların bursu, kayıt sırasında ''kapsamlı burs''a yükseltilecek. Kapsamlı bursun içerisinde tam bursa ek olarak yılda 8 ay boyunca aylık 520 TL, iki kişilik ranzalı odalarda ücretsiz yurt olanağı bulunuyor. Eğer öğrenci yurtta kalmayı tercih etmezse aylık katkı bursu 675 TL'ye yükseliyor.
İstanbul Bilim Üniversitesi: Tıp fakültesine yerleşecek öğrenciler yerleştirme puanı türünde (MF-3) ilk 3000'e girmesi ve birinci sırada tıp fakültesini tercih etmesi halinde (ilk 6 kişi) yüzde 100 üniversite burslusu sayılacak. Bu öğrencilere Türk Kardiyoloji Vakfı tarafından öğrenimleri süresince kesintisiz her ay 1000 TL destek bursu verilecek.
Çankaya Üniversitesi: Türkiye genelinde ilk 250 içinde yer alanlara her yıl 9 ay süreyle ayda bin 200 TL; 251-2 bin. sırada yer alanlara da her yıl 9 ay süreyle ayda 535 TL verecek.
Doğuş Üniversitesi: MF, TM ve TS puan türlerinde ilk 1000'e girenlere yüzde 100 öğretim ücreti indirimi ve 500 TL imkanı sağlanacak.
İzmir Üniversitesi: Türkiye genelinde üniversitelerini tercih eden ilk 1000 öğrenciye yüzde 100 burslu olarak kayıt yaptırma imkanı verecek.
Özyeğin Üniversitesi: İlk altı tercihleri arasında yer almak kaydıyla tam burslu yerleştiği programın yerleştirme puan türünde ilk 10.000'e nakit, yurt ve beslenme bursu verilecek. Nakit burs tutarı ilk 100 için aylık 800 TL, 101-1000 için aylık 600 TL.
İstanbul Kültür Üniversitesi: İlk 3000'e giren adaylardan lisans programlarına yerleştirilen öğrencilere 9 ay boyunca aylık 750 TL gereksinim bursu, yıllık 2 bin TL nakit bilgisayar, kitap, cd bursu verilecek, yurtlardan ücretsiz faydalanacak. İlk 5000'e girerek lisans programına yerleşen adaylar ise ücretsiz yüksek lisans eğitim hakkı elde edecek.
Kadir Has Üniversitesi: Sıralamada TS-1, MF-4, TM-1 ve TM-2 puan türlerinde ilk 100 içinde olan öğrencilere ayda 2 bin TL, ilk 500 içinde yer alanlara ayda bin TL, ilk 1000 içinde yer alan öğrencilere 500 TL burs verilecek.
İstanbul Aydın Üniversitesi: İlk 500 içerisindeki adaylara ücretsiz lisans eğitimi ile yurt dışında ücretsiz yüksek lisans ve doktora eğitimi ve 500 TL burs imkanı sunulacak.
Yeditepe Üniversitesi: YGS-1, MF, TS ve TM gruplarında herhangi birinin ilgili puan türünde 10.000'e girip yerleşen öğrencilere protokol imzalanan Amerika, Kanada ve Avrupa üniversitelerindeki öğrenci uluslararası değişim programlarına öncelikli olarak bir yarıyıl katılım hakkı tanınacak.
Piri Reis Üniversitesi: İlk 8000 öğrenci içine girip lisans programlarını tercih eden öğrencilerden hazırlık ve normal öğrenimleri süresince ücret alınmayacak ve öğrencilere 9 ay boyunca aylık 500 TL maddi yardım yapılacak.
Atılım Üniversitesi: Yüzde 100 burslu lisans programlarına yerleştirilen öğrencilerden MF-4, TM-1-2-3, TS-1 ve YGS-1-6 puan türü ilk 1-2000. sırada olan ve kayıt yaptıran öğrenciler normal öğrenim süresince öğretim ücretinden muaf tutulacak. Kitap yardımından yararlanacak ve 9 ay boyunca aylık 1000 TL cep harçlığı verilecek.
Beykent Üniversitesi: Türkiye genelinde ilk 1000'e giren burslu veya ücretli lisans bölümlerini tercih ederek kayıt yaptıran öğrencilere her yıl 9 ay süreyle 800 TL nakit burs verilecek.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi: Üniversitenin tam burslu programlarına yerleşenlere 2 bin TL'ye kadar değişen miktarlarda yaşam katkı payı ödenecek. Ailesi Ankara dışında olanlara barınma imkanı sağlanacak. Tam burslu öğrenciler TOBB ETÜ Öğrenci Konukevinden ücretsiz yararlanacak.
Haliç Üniversitesi: İlk 1000 öğrenci arasında yer alan ve kayıt yaptıran öğrencilere yüzde 100 eğitim-öğretim katkı payı verilecek.
Işık Üniversitesi: İlk 10.000 öğrenci içine girip yerleşen öğrenciler yurtlardan ücretsiz yararlanacak. Öğrenim ücreti alınmayacak öğrencilere 9 ay boyunca 500 TL verilecek.
Koç Üniversitesi: Üstün başarı bursu üniversitenin çeşitli programlarına tam burslu olarak en üst sıralamalarda yerleştirilecek 30 öğrenciye verilecek. Bu öğrencilere 10 ay süreyle ayda 600 TL, yurdun 2 kişilik odasında ücretsiz konaklama, bir seferlik 2 bin TL'lik giriş başarı ödülü verilecek.
Sabancı Üniversitesi: Mühendislik ve Doğa Bilimleri, Sanat ve Sosyal Bilimler veya Yönetim Bilimleri programlarından herhangi birine “Onur Bursu” kapsamında ayrıca; 9 ay süre ile ayda 500 TL nakit ödeme olanağı sağlanacak. Sanat ve Sosyal Bilimler ProgramlarınaTam Burs kontenjanından yerleştirilmiş olup; yerleştiği puan türünde üniversiteye giriş sıralamasına göre ilk 5 öğrenci içinde yerleşenlere, “Üstün Başarı Metin Sabancı Bursu” kapsamında ayrıca; 9 ay süre ile ayda 500 TL nakit ödeme ve üniversite yurdunda kalmak isteyenlere 2 kişilik odada ücretsiz kalma olanağı verilecek.
İpek Üniversitesi: Tam burslu öğrencilere yılda 9 ay süreyle 500 TL burs, ilk 100 dereceye girenler için aylık 1000 TL ve ücretsiz yurt imkanı sunulacak.
Gediz Üniversitesi: Türkiye genelinde ilk 500 dereceye girerek kazanan ve yerleşen öğrencilere aylık 1000 TL burs verilecek.
Melikşah Üniversitesi: Hukuk Fakültesinin burslu programlarını tercih edip, kayıt yaptıran öğrencilerden kayıt yaptırdığı puan türüne göre ilk 100’e girenlere aylık 2 bin TL, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünün burslu programlarını tercih edip, kayıt yaptıran öğrencilerden kayıt yaptırdığı puan türüne göre ilk 100’e girenlere aylık bin TL, bu bölümler haricindeki bölümlere ilk 100’de girenlere aylık 2 bin TL burs verilecek.
İzmir Ekonomi Üniversitesi: Türkiye genelinde ilk 100 içinde yeralan öğrencilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin TL ve yılda 9 ay süresince aylık bin 200 TL burs imkanı verilecek. Şehir dışından gelenler ile İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları dışında ikamet edenlerden isteyenlere üniversitenin sağladığı yurtta ücretsiz kalma olanağı sunulacak. Üniversitenin yurt kapasitesinin yeterli olmaması halinde, bu öğrencilerden üniversite yurdunun dışında ikamet edenler için yılda 9 ay süreyle ayda 300
TL ayrıca ödeme yapılacak.
İstanbul Arel Üniversitesi: İlk 500 içerisinde yerleşenlere 9 ay süreyle 900 TL burs verilecek.
Fatih Üniversitesi: Burslu programlara kayıt yaptıran öğrencilere 8 ay süreyle ilk 100'e girenlere 1000 TL verilecek.
İstanbul Ticaret Üniversitesi: İlk 500'e girenlere 9 ay boyunca 2 bin 500 TL yaşam katkı payı verilecek.
Zirve Üniversitesi: YDiL-1 puanı hariç herhangi bir puan türünde Türkiye genelinde ilk100’e girenlere yılda 8 ay boyunca 2 bin 400 TL; Y-TS-1, Y-TM-1, 2, 3, Y-MF-1, Y-YGS-3, 5, 6, Y-MF-3 puan türlerinde ilk 5.000’e giren öğrenciler, Y-MF-4 puan türünde ilk 30.000’e giren öğrenciler, Y-MF-3 Sağlık Bilimleri Fakültesinde ilk 20.000’e giren öğrenciler üniversitenin anlaşmalı yurtlarında normal öğretim süresince ücretsiz barınacak.
Okan Üniversitesi:Yüzde 100 burslu programları tercih ederek yerleştirilen öğrencilerden; dil puan türü dışındaki puan türlerinde, ilk 1000’den yerleşenlere akademik yıl süresince 1.000 TL, aylık + yurt; dil puan türünde ilk 100'den yerleşenlere akademik yıl süresince 1.000 TL aylık + yurt bursu verilecek.
İstanbul Medipol Üniversitesi: İlk 100'e giren öğrenciye yılda 7 ay boyunca 3 bin TL aylık eğitim bursu verilecek.
İstanbul Şehir Üniversitesi: Tam burslu kayıt yaptıran öğrenciler öğretim ücretinden muaf olacak. 9 ay süreyle yemek bursu verilecek, kitap ve kırtasiye giderlerinde kullanmak üzere dönem başına 500 TL, üniversitenin anlaşmalı olduğu konukevinde ücretsiz konaklama imkanı tanınacak. Türkiye genelinde ilk 100 öğrenci içinde yer alanlara 9 ay süre için aylık bin 250 TL nakit ödeme yapılacak.
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi: İlk 100'e girip lisans programına yerleşen öğrencilere 9 ay süreyle 2 bin TL üstün başarı bursu verilecek.
KTO Karatay Üniversitesi: Türkiye genelinde ilk 100'e girenlere aylık 4 bin TL burs verilecek.
Turgut Özal Üniversitesi: İlk 100'e girenlere 8 ay süreyle nakit bin 500 TL burs verilecek.
Mevlana Üniversitesi: İlk 100'e girenlere 1000 TL burs sağlanacak.
Bezmialem Vakıf Üniversitesi: Türkiye genelinde ilk 100 içinde yer alanlara 9 ay süre 2 bin TL ödenecek.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi: İlk 100 içerisinde kazanan adaylara 8 ay boyunca aylık bin 500 TL verilecek.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi: Puan türünde ilk 10 binde yer alanlara yılda bir defa 2 bin TL eğitime destek bursu verilecek.
Süleyman Şah Üniversitesi: İlk 1000 arasında olan adaylara aylık 2 bin TL nakit ödeme yapılacak.
Şifa Üniversitesi: Tam burslu yerleşen öğrencilere her yıl 8 ay boyunca ayda 250 TL verilecek. Yerleşen öğrencilerden ilk 100'e girenlere ise bin 200 TL burs sağlanacak.
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi: İlk 100'e girenlere aylık bin 500 TL burs verilecek.
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi: Türkiye genelinde ilk 100'e girenlere 9 ay boyunca 2 bin 500 TL ödenecek.
Bursa Orhan Gazi Üniversitesi: İlk 100 arasında olanlara 10 ay boyunca aylık 2 bin TL burs ve ücretsiz yurt imkanı verilecek.
Canik Başarı Üniversitesi: İlk 100'e giren öğrencilere aylık 2 bin TL verilecek.
Uluslararası Antalya Üniversitesi: İlk 100'e girenlere yüzde 100 öğretim ücreti indirimi ve aylık 2 bin TL verilecek.
Üsküdar Üniversitesi: İlk 1000 öğrenci arasından yerleşenlere aylık 500 TL ödenecek.
Abdullah Gül Üniversitesi: İlk 100'e girerek üniversiteye yerleşenlere 2 bin TL gelişim desteği aylık olarak verilecek. Bilim adamı olmak isteyen ve LYS sonucunda yerleştiği bölümün puan türünde ilk 1000'den gelen başarılı öğrencilere ortalama sağlamaları şartıyla ABD'de kabul alacakları bir üniversitede yüksek lisans ve doktora eğitimlerinin masrafları karşılanacak.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi: Tıp fakültesi, diş hekimliği fakültesi, ilahiyat fakültesinin tüm bölümleri ile mühendislik fakültesinin makine mühendisliği bölümü; eğitim fakültesinin sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler öğretmenliği ve türkçe öğretmenliği bölümleri; fen edebiyat fakültesinin Türk dili ve edebiyatı ve tarih bölümlerine ilk 5 tercihi içerisinde yer veren adaylardan yerleştirildikleri puan türünde ilk 4.000’e girenlere aylık 1.000 TL burs verilecek. İktisadi ve idari bilimler fakültesi, ziraat ve doğa bilimleri fakültesi ve su ürünleri fakültesinin tüm bölümleri ile eğitim fakültesinin ilköğretim matematik öğretmenliği ve fen bilgisi öğretmenliği ile; fen edebiyat fakültesinin matematik, biyoloji ve kimya bölümleri; mühendislik fakültesinin jeoloji mühendisliği, enerji sistemleri mühendisliği ve inşaat mühendisliği bölümlerine ilk 5 tercihi içerisinde yer veren adaylardan yerleştirildikleri puan türünde ilk 10.000’e girenlere aylık 750 TL başarı bursu verilecek.
Devlet üniversiteleri
Bazı devlet üniversitelerin öğrencilere sunduğu imkanlar ise şöyle:
Boğaziçi Üniversitesi: Başarı bursu için üniversiteye birinci tercihinde yerleşmek ön koşuldur. MF-4 puan türünde ilk 20, TM-1 puan türünde ilk 15, MF-3, MF-2, MF-1, TM-3, TM-2, TM-1 puan türlerinde ilk 10, DİL-1, YGS-1, YGS-2, YGS-5, YGS-6 puan türlerinde ilk 3 sıralamasında yer alan öğrencilere burs verilecek. Yılda 9 ay süreyle 400 TL nakit, Superdorm Öğrenci Yurdu'nda 4 kişilik dairede tek kişilik odada konaklama, yemek bursu, kitap bursu, kapalı yüzme havuzu ve fitness salonuna ücretsiz üyelik, uluslararası değişim programlarında en az bir dönem ücretsiz yurt dışında okuma önceliği.
Hacettepe Üniversitesi: MF-1, MF-2, MF-3, MF-4 puan sıralamasında ilk 100 arasında, diğer puan türlerinin puan sıralamalarında ilk 100 arasında yer alıp, yerleştirildikleri programları birinci sırada tercih eden öğrencilere Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından verilen bursların üç katı olarak kullandırılacak. Ayrıca bu öğrencilere, kazandıkları programların normal öğrenim süreleri boyunca çift kişilik yurt odalarında konaklama, ücretsiz üç öğün yemek ve ücretsiz ulaşım olanağı sağlanacak.
İstanbul Teknik Üniversitesi: Üniversiteyi birinci sırada tercih edip yerleşen 1-50 arası öğrenciye 9 ay süreyle ayda 1000 TL, 1 diz üstü bilgisayar ya da tablet bilgisayar, İTÜ ARı-TEKNOKENT'te şirket açma önceliği, öğrenim süresince Gölet veya Gümüşsuyu'nun yüksek standartlı yurtlarında ücretsiz konaklama olanağı verilecek.
ODTÜ: MF, TM, TS ve DİL puan türlerinen herhangi birinde ilk 3 dereceye ve YGS'de yerleştirme puanına göre YGS'de yerleştirme puanına göre YGS puan türünün herhangi birinde ilk 3 dereceye girerek bir lisans programını tercih eden öğrencilere üstün başarı bursu verilecek. 2013-2014 eğitim öğretim yılında 9 ay süreyle aylık 800 TL ödenecek, bir adet dizüstü bilgisayar, tek kişilik yurt odalarında ücretsiz konaklama, katkı payı muafiyeti, her dönem ODTÜ kitaplığından 550 TL karşılığı kitap desteği, gidiş dönüş uçak bileti de dahil olmak üzere bir defaya mahsus yurt dışında staj yapma veya uluslararası değişim programlarında en az bir dönem yurt dışında okuma imkanları sunuyor.
Bursa Teknik Üniversitesi: Türkiye sıralamasında ilk 10 sırada yer alanlara aylık 2 bin 500 TL burs verilecek.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi: İlk 100 sırada yer alanlar 9 ay süreyle 750 TL burs verilecek. Ayrıca üniversiteyi ilk üç sırada tercih eden öğrencilere öğrenci asistanlık uygulamasında öncelik tanınacak.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi: İlk 1000'e giren öğrencilerden ilk 3 tercihte üniversiteyi seçerek yerleşecek öğrencilere 1000 TL burs ve ücretsiz yurt verilecek. İlk 5000'e girerek ilk tercihinde üniversiteyi tercih ederek yerleşecek öğrencilere ise 500 TL burs ve ücretsiz yurt imkanı sağlanacak.
İstanbul Üniversitesi: İlk 200’deki öğrencilerin tercih etmesi halinde aylık 300 TL burs, dizüstü bilgisayar, eğitimi süresince üniversite yemekhanelerinden ücretsiz yararlanma ve eğitim süresince üniversite yurtlarında ücretsiz konaklama olanakları sağlanacak.