MEB gecikmeli de olsa yayımlandı. Yayımlanmasına yayımlandı ama kılavuzdan önce yönetmelik değişikliği beklenirken yamalı bohça misali bir kılavuz hazırlanmıştır. Bazı bölümler mevcut yönetmeliğe uygun bazıları ise hiç ilgisi yok.Kılavuzda ilk göze çarpanları ele alacak olursak;.
İL DIŞINDAN DA BAŞVURU HAKKI
Daha önce öğretmenlerin tatile çıktıklarını bu nedenle il dışından da başvuru hakkı verilmesi gerektiğini belirtmiştik. MEB bu durumu dikkate almıştır. Bu durumu dikkate alırken telefonla bildirmek hükmü belgeye dayalı olmayacağından ileride hukuki sorun doğurabilir. Örneğin bir kişi kalkıp müdür benim yerime başvuru yaptı derse bunun aksini okul müdürü nasıl ispatlayacaktır. Bu konuda öğretmenlerin izinli oldukları il/ilçe müdürlükleri yada en yakın okul müdürlüğü devreye sokulabilirdi.
KPSS PUANIYLA ÖĞRETMEN OLANLAR YİNE MAĞDUR
Eğer yasal düzenleme düşünülüyorsa, 40 bin öğretmen kadrosuna atama izni için çıkarılan Kanunda, KPSS puanıyla kadroya geçenlere uygulanan ayrımcılığa son verilebilirdi. Ama bu sorun yine çözülemeden, kılavuza aynen yansımıştır. İşte kılavuz hükmü...
4. 06.05.2010 tarihinden önce sözleşmeli öğretmen olarak görevli iken KPSS puanı ile kadrolu öğretmenliğe atananlar hariç olmak üzere, sözleşmeli öğretmenlikten 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında kadrolu öğretmenliğe geçenler ile 06.05.2010 tarihinde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile yürürlükten kaldırılan Yönetmelik hükümlerine göre zorunlu çalışma yükümlülüklerini yerine getirmek üzere birinci hizmet bölgesine dâhil illerin (D) ve (E) ilçelerindeki eğitim kurumlarına atananlar ile 06.05.2010 tarihi itibarıyla kadrolu olarak görev yapmakta olan öğretmenler, bulundukları eğitim kurumunda çalışmaları gereken sürelerini tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın il içinde yer değiştirme başvurusunda bulunabileceklerdir.
5 EĞİTİM KURUMU TERCİHİ
“1. İl içi yer değişikliği talebinde bulunan öğretmenler, başvurularında alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunup bulunmadığına bakılmaksızın en fazla 5 (beş) eğitim kurumunu tercih edebileceklerdir.”
Cümleleri bulunmaktadır. Öğretmenlerin yer değiştirmelerinde tercih sayısının daha önce 25 geçen yıl 10’a indirilip bu yıl da 5’e indirilmesi doğru olmamıştır.
SIRALAR BİR KEZ ÇALIŞTIRILACAK OLMASI İYİ DEĞİL
Bir başka husus yönetmeliğe göre Ağustos ayı sonuna kadar devam etmesi gereken sıraların sadece bir kez çalıştırılarak sonlandırılacak olması yanlıştır. İlk sıra çalıştırıldığında yer değiştirenlerin yerine de atama yapabilmek için sıranın maksimum düzeyde çalıştırılması gerekir. Öğretmenlerin atamaları yapılırsa iptal edemeyeceklerine göre sürenin kısıtlılığına sığınılarak bir tek sıra çalıştırmayı düşünen MEB’in en azından ilk sıra çalıştırma düğmesine bastıktan sonra bu değişikliklerle boşalan kurumlar için de aynı günde birkaç kez daha sıra çalıştırabilir.
Boş yerlerin açıklanması:
Kılavuz yayımlandı şimdi sıra İl MEM’lerde. Bakanlık İl MEM’lere talimat göndermeli ve il MEM’ler boş kadroları açıklamalıdırlar. Her ne kadar da sıra tayini yapılsa da boş yerlerin açıklanması öğretmenlere doğru tercih için yol gösterecektir.
2009 Mağdurları:
MEB yönetmeliğe bağlı kalarak il içi yer değiştirmede çalışılması gereken 3 yıllık süre hesabında 15 Eylül 2012’yi baz almıştır.
MEB kılavuzu hazırlarken bir ayrıntıyı gözden kaçırmıştır. MEB’in beyni silindiğinden ve yeni göreve gelenlerin de geçmişi karıştırmak akıllarına gelmediğinden gözden kaçırmaları normaldir.
MEB 15 Eylül’ü baz alırken 2009 yılında atanan öğretmenlerin atamalarını 14 Eylül 2009’da yaptığını hatırlamamıştır. 14 Eylül 2009’da atanan bir öğretmenin hemen ertesi gün göreve başlamış olmasını düşünmek ne kadar doğrudur? Bu nedenle bu konuda da esneme yapmalı ve en azından 30 Eylül’ü baz almalıydı.
İl içi İl dışı kısıtlaması
MEB İl içi yer değiştirmesi yapılan öğretmenin il dışına yer değiştirme isteyemeyeceğini belirtmektedir. Bu durum da öğretmenleri zorlamaktadır. Çünkü öğretmen kurumundan ayrılmak istemekte istese belik de yer değiştirecek fakat il dışı hakkını da kaybetmek istememektedir. MEB’in böyle bir kısıtlamaya gitmesi anlamsızdır.
MEB’e başka bir çağrı
MEB bir ilki gerçekleştirsin ve öğretmenlerin MEBBİS’te kayıtlı telefon numaralarına mesaj çekerek süreçten haberdar etsin.
Saygılarımla…
Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi
personelmeb.net