İşte Tüm Detaylarıyla 4+4+4!


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

İşte Tüm Detaylarıyla 4+4+4!

  • #1
    anaokulu89 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    17.Eylül.2009
    Mesajlar
    558
    @anaokulu89



    İşte Tüm Detaylarıyla 4+4+4!





    Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran yasa teklifiyle eğitim sisteminde devrim niteliğinde değişiklik yapılıyor. Meclis Milli Eğitim Komisyonu’nda kabul edilen teklif, zorunlu eğitimi, 4+4+4 şeklinde kademeli olarak 12 yıla çıkarıyor. 8 yıllık ilköğretim kalkıyor yerine 4+4 ilkokul ve ortaokul kademeleri geliyor. 26 maddelik teklifle katı eğitim sisteminden esnek eğitim sistemine de geçiş yapılıyor. Böylece okullar arası ve bölümler arası geçiş serbest olacak ve “seçmeli ders” olanağı ile öğrenci başka okula gitmeden o okulun derslerini de görme imkanına sahip olabilecek. 2012-2013 eğitim döneminde devreye girecek olan yeni eğitim sistemiyle öğrencileri seçmeye dayalı değil, bilgi ve yeteneğe bağlı eğitim modeli esas olacak. Yeni eğitim sistemiyle birlikte isteğe göre okullarda İngilizce, Almanca, Fransızca dillerinin yanı sıra Kürtçe eğitim de verilebilecek. Okullarda İslam dininin yanı sıra isteğe göre Hristiyanlık, Musevilik, Alevilik ve Süryanilik gibi din ve mezheplerde ders verilebilecek.

    Ortaokulda ne gibi eğitim verilecek?

    Öğrenci ortaokula geçtiğinde önüne 3 seçenek çıkacak: Düz ortaokul, mesleki ve teknik ortaokul veya imam hatip ortaokulu. Bu kademede eğitim esnek bir yapıda olacak. Düz ortaokula giden öğrenci matematik, Türkçe veya fen gibi zorunlu olarak aldığı derslerin yanı sıra MEB Talim ve Terbiye Kurulu’nun belirlediği seçmeli dersleri de görebilecek. Öğrenci din ağırlıklı ders görmek isterse imam hatip ortaokullarında gösterilen Kur’an-ı Kerim, tefsir, Arapça gibi dersleri görebilecek. Mesleki ve teknik ortaokulundaki bilgisayar dersiyle ilgili de eğitim almak isterse o bölümden de ders alabilecek. Eğer isterse öğrenci veya veli düz ortaokuldan alıp imam hatip ortaokuluna veya mesleki ve teknik ortaokula aynı sınıftan devam edecek şekilde yatay geçiş yapabilecek.

    4+4+4 nedir?

    Halen 8 yıl olan zorunlu eğitim süresi 12 yıla çıkıyor. Herkes zorunlu lise eğitimi görecek. Ancak 8 yıl kesintisiz olan eğitim sistemi, kesintili ve zorunlu 4+4+4 şeklinde yapılandırıldı. Buna göre ilköğretim sistemi devreden çıkıyor.

    İlkokulda değişen bir şey olacak mı?

    İlkokulda bilgiden daha çok okuma-yazma, kavrama ve oyuna dayalı bir sistem olacak.Öğrencinin sosyalleşmesi artırılarak yeteneklerini keşfettirici sistem benimsenecek. Öğrenci ortaokula geçtiğinde diploma yerine sertifika verilecek.

    Üniversite sınavı kaldırılacak mı?

    Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer öğrenciyi seçmeye dayalı sınavlar olan SBS ve üniversiteye giriş sınavlarını kaldırılacağını duyurarak bunların yerine dünyadaki gelişmiş ülkelerde uygulanan olgunlaştırma sınavı geleceğini söyledi.

    Okula devam etme zorunluluğu var mı?

    ÖĞRENCİ 12 yıl boyunca okumak zorunda. Diploma sadece 12 yılın sonunda verilecek. Öte yandan öğrencinin 4 yıl veya 8 yıl okumasının bir anlamı olmayacak ve öğrenci okulu yarıda bıraktığı takdirde eğitimsiz sayılacak.

    SBS kalkacak mı?

    2008 yılında uygulanmaya başlanan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) kaldırılıyor. SBS’nin kaldırılmasıyla birlikte öğrenciler, okuldaki ders notları ve yeteneklerine göre aile ve öğretmenleri tarafından liselere yönlendirilecek.

    Öğrenci lisede nasıl eğitim alacak?

    Ortaokul bitince diploma yerine sertifika verilecek. Lisede öğrencinin karşısına 3 seçenek çıkacak. Öğrenci düz ortaokula veya imam hatipe veya mesleki ve teknik ortaokula gitmiş ise lisede devam edeecek. İsterse geçiş yapabilecek.

    Açık öğretime kimler ve nasıl gidecek?

    Lise zorunlu olmakla birlikte açık öğretimde tamamlanabilecek. Ancak bu istisna bir durum olacak. Özürlüler gibi dezavantajlı gruplar ile üstün zekalıların içinde bulunduğu kişiler açık öğretimden yararlanabilecek.

    Ortaöğretim diploması ne zaman verilecek?

    ORTAÖĞRETİM kurumları “ortaokuldan sonra 4 yıllık zorunlu öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları” olarak tanımlanıyor. Bunları bitirenlere ortaöğretim diploması verilecek. 12 yılın sonunda tek diploma olacak.

    Öğrenci okula kaç yaşında başlayacak?

    Uzun süre tartışılmasına rağmen okul öncesi eğitim zorunlu hale getirilmedi. Yasa teklifinde okula başlama yaşı da 6 olarak düzenlendi. İlkokul-ortaokul çağı, 6-13 yaş olarak yer aldı. Bu ifadenin daha anlaşılır olması içinse Genel Kurul’da bir önerge ile okula başlama yaşı 72’nci ayın bitimi olarak düzenlenecek. Buna göre mevcut durum korunarak 6 yaşın bitiminde okula başlanacak. Böylece kafa karışıklığına neden olan okula başlama yaşı netlik kazanmış olacak.

    Öğrenci İmam Hatip veya meslek tercih ederse ne olacak?

    Öğrenci ortaokulda imam hatip okullarını tercih ederse burada da esnek bir eğitim yapısıyla karşılaşacak. Mesela burada öğrenci zorunlu olan derslerinin yanı sıra fen ağırlıklı veya mesleki ve teknik bölümler ile alakalı seçmeli dersler alabilecek. Bunun yanı sıra imam hatip okullarında zorunlu olarak gösterilen Arapça ve İngilizce yabancı dillerinin yanında ek olarak diğer dilerden de eğitim alabilecek. Aynı sistem mesleki ve teknik ortaokullar için de geçerli olacak ve bölümler arasında yatay geçiş yapılabilecek.

  • #2
    Emel Hoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    05.Mart.2009
    Nereden
    Eskişehir
    Mesajlar
    13,302
    @Emel Hoca







    ''72 ayını dolduran çocuk 1. sınıfa başlayacak'', deniyorsa yanlış anlaşılmalar ortadan kalkacaktır.

    Sorun yok. Derin bir nefes alınabilir. Ancak hep istediğimiz 61-72 ay çocuklarının da anasınıflarındayken zorunlu eğitim kapsamına alınması yönündeydi.

  • #3
    anaokulu89 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    17.Eylül.2009
    Mesajlar
    558
    @anaokulu89







    Alıntı EMEL ÖZDEMİR Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ''72 ayını dolduran çocuk 1. sınıfa başlayacak'', deniyorsa yanlış anlaşılmalar ortadan kalkacaktır.

    Sorun yok. Derin bir nefes alınabilir. Ancak hep istediğimiz 61-72 ay çocuklarının da anasınıflarındayken zorunlu eğitim kapsamına alınması yönündeydi.
    hocam banada öyle geldi ama genede yarın kalkıp başka birşey söyleyebilirler alıştık belirsizliğie

  • #4
    kurbağaef - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09.Mart.2012
    Mesajlar
    1
    @kurbağaef







    hadi inşallah bu son karardır

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. İşte Hayat Bu..
      Konu Sahibi DarkMagic Forum ŞİİRLER-YAZILAR
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 17.Eylül.2010, 10:21
    2. İşte sanat!!!
      Konu Sahibi ninieldemir Forum RESİM, TABLO, RESSAMLAR
      Cevap: 10
      Son Mesaj : 13.Eylül.2010, 16:08
    3. İşte Atama ve Yerdeğiştirme Yönetmeliği İşte Zorunlu Hizmet Tarihi
      Konu Sahibi burcu09 Forum GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 21.Mart.2010, 21:11
    4. İşte Krallığım
      Konu Sahibi dilekselek Forum Kutu ve Şişelerden Yapılan Etk.
      Cevap: 7
      Son Mesaj : 25.Ağustos.2009, 22:58

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş