TBMM Milli Eğitim Alt Komisyonu’na öneri götüren İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği (ÖNDER) Başkanı Hüseyin Korkut, kız-erkek okullarının açılabilmesine imkân verilmesini istedi. Eğitim Bir temsilcisi ise “karma eğitim fos çıktı” diye konuştu.

8 yıllık kesintisiz eğitim “4+4+4” modelinde 12 yılda kademelendiren yasa teklifine, kız-erkek okullarının açılabilmesine imkan veren bir düzenleme eklenmesini isteyen İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Genel Başkanı Hüseyin Korkut, “Özellikle doğu ve güneydoğuda farz, gelenek, inanç ve vicdani yönelim dolayısıyla ergenlik dönemi İslam inancına göre mükellefiyet çağındaki kız çocuklarının yatılı okullara karma ortama ve zorunlu eğitimin dayatması dolayısıyla örgün ortama katılmasını engellemiştir” dedi. Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer ise “karma eğitimin fos çıktığını” savundu.

Teklifin yeniden değerlendirilmek üzere sevk edildiği TBMM Milli Eğitim Alt Komisyonu’na düzenlemelerle ilgili görüş ileten Korkut, 28 Şubat sürecinde karma eğitime geçilmesiyle uygulamadan kaldırılan kız-erkek okullarının yeniden açılmasını isteyerek, teklife bu yönde bir madde eklenmesini gerektiğini kaydetti. Korkut, şu ifadeleri kullandı:
“ Öteden beri 28 Şubat sürecine kadar ve bazı okulların faydalandığı kız-erkek ayrı okulların eğitim sistemimiz açısından ciddi bir zenginlik olduğu için, 28 Şubat’tan sonra tamamen karma eğitime geçildiğini biliyoruz. Hem ülkemizde bütün dünyada eğitimcilerin karma eğitimin zorlukları ve sıkıntıları tartışılırken tercihe bağlı kız-erkek okulları açılmalı.”

Karma eğitim ‘fos’ çıktı görüşü
“Karma eğitimi” tartışmaya açmaya hazırlanan Eğitim Bir Sen’in Genel Sekreteri Özer de bu sistemin ideolojik bir dayatma olduğunu belirterek, “Günümüz eğitimine baktığımız zaman karma eğitimin fos çıktığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Karma eğitim, toplumda kadın-erkek eşitliği sağlamadı, aksine kadınları ve erkekleri yeteneklerini geliştirme konusunda sınırladı” diye konuştu.
Karma eğitimin bilimselliğe dayanmadığını kaydeden Özer, “Kişilikleri sosyo-kültürel olarak oturmamış ve cinsel kimlikleri tıbbi olarak olgunlaşmamış iki çocuğu, ergenlik döneminde bir araya getirerek eğitmek çok yanlış bir uygulamadır, bu uygulamanın sonuçlarını çocuklar ve aileleri en acı şekilde yaşamaktadır. Karma eğitim dayatması son bulmalıdır. Demokratik hak olarak karma eğitimin alternatifi okullar açılmalı. Demokrasi adına karma eğitime dair genelge en kısa zamanda kaldırılmalıdır” dedi.

Milliyet