KPSS 2010 Sonuçları için Geri Sayım!!
KPSS Sonuçlarının Bu Hafta İçerisinde Açıklanması Bekleniyor.
KPSS sonuçlarını bekleyen yüzbinlerde aday KPSS sonuçlarına göre kamu kurumlarına yerleşmeyi planlıyor.
Kamu Personeli Seçme sınavı (KPSS)'ye giren çoğu öğretmen yüz binlerce adayın heyecanla beklediği sonuçlar için son aşamaya gelindi.10 Temmuz Cumartesi günü KPSS'de atanma ümidiyle ter döken Lisans mezunu adaylar için kader anı yaklaşıyor.Puanların açıklanacağı dönem olarak Ağustos ayının ilk haftası belirlenmişti. "Cuma günü olması bekleniyor" haberlerinin ardından bugün tüm gözler ÖSYM'ye çevrildi.
ÖSYM'DEN AÇıKLAMA
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, KPSS sonuçlarının en erken cuma günü açıklanabileceğini onun da kesin olmadığını ve önümüzdeki haftaya da sarkabileceğini söyledi.Sonuçlarla ilgili ilgili olarak MEB yöneticelerinden ise çıt yok. Onlar da ÖSYM KPSS sonuçlarını açıklamadan puanların bellli olmayacağını, dolayısıyla başvuru kılavuzunun da hazırlanamayacağını söylüyorlar. Bu durumda Ağustos'ta açıklanacağı duyurulan 31 bin öğretmen kadrosu için başvurular en erken gelecek hafta içinde hatta sonuna doğru başlayabilecek.Bu arada sözleşmeli iken kadroya geçen öğretmenlerin yerine Eylül'de ek kontenjan ile sözleşmeli öğretmen alınıp alınmayacağı ise hala netlik kazanmadı. Ek atama yapılmaması halirde KPSS sonuçlarına göre 31 bin değil ancak 20 bin civarında yeni öğretmen alınacağı iddia ediliyor.
KPSS'DE ATAMALAR NASıL YAPıLıYOR?
A grubu atamalar için, ilgili kurum ve kuruluşlar belirli KPSS puanlarına göre, kendileri de bir sınav ve devamında mülakat düzenleyip, başarılı olanların atamalarını gerçekleştirir. Örneğin içişleri Bakanlığı, kaymakam alımları için, KPSSP 37 puan türünü baz alarak ilan verir. Bakanlık bu puan türünden belli bir puan üstünde alanlara (örneğin 85 ve üzeri gibi...) sınav düzenlediğini duyurur. Belirtilen tarihlerde şartları uyan adaylar başvurularını yapar. Bakanlığın ÖSYM ile yaptığı sınavdan başarılı olan adaylar, mülakat sınavına davet edilir. Mülakat sınavında da başarılı olanların atamaları yapılır. Bu işleyiş tüm A grubu kadrolar için aynıdır.
B grubu kadrolar için de belirtilen yıllarda elde edilen KPSS puanı iki yıl boyunca kullanılır. Açılan kadrolar için adaylar, tercih yoluyla başvurularını yapar. ilgili kadrolar için yapılan başvurulardan en yüksek puandan itibaren atamalar doğrudan yapılır. Herhangi bir başka sınav ya da mülakat gerçekleştirilmez.
A Grubu kadrolarda düşük puanlı adayların yerleşme olanağı kesinlikle yok. Çünkü kurum/kuruluş kendi düzenleyeceği sınava KPSS'de belli bir puanın üstünde alan adayları çağırır. Bu nedenle düşük puan alanlar bu sınava katılamayacağı için atamalarının da olması mümkün değil.
B Grubu kadrolarda düşük puanlı bir adayın ataması olabilir. Çünkü açıklanan kadrolar için şartları uyan her aday KPSS puanının ne olduğu önemli olmaksızın başvuruda bulunabilir. Bu nedenle ilgili kadro için yapılan başvurulardaki en yüksek puandan atama yapılır. Bu atama bir kadro için 98 gibi yüksek bir puan olurken, başka bir kadro için 62 gibi daha düşük bir puan olabilir.
KPSS'de mezun olunan alana göre yapılması gereken çeşitli testler bulunuyor. Sınavda, genel yetenek, genel kültür, yabancı dil, eğitim bilimleri, hukuk, iktisat, işletme, maliye, muhasebe, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, ekonometri, istatistik, kamu yönetimi ve uluslararası ilişkiler testleri yer alıyor.
haberler.com