MEB Kurmayları Son Gelişmelerle İlgili Olarak Abbas Güçlü'nün sorularını cevaplandırdı. KPSS'de kopya iddaları atamaları etkiler mi? Puanlar düşük mü açıklandı? Meslek liselerine pozitif ayrımcılık yapıldı mı? Temmuz'da atanan sözleşmeliler ne zaman göreve başlayacak? Eyül sözleşmeli atamasında kimlere öncelik verilecek? Bir sonraki özür grubu ataması ne zaman? Gelecek yıl kaç öğretmen alınacak?
İşte yüzbinlerce adayın merakla beklediği sorular ve cevapları:
SORU: MEB bütün bu gelişmeleri nasıl yorumluyor?
CEVAP: Herkes gibi bizde gelinen noktayı üzüntü ile takip ediyoruz. Onaylamamız mümkün değil.
SORU: Soruların dışarıya sızdırıldığı konusunda iddialar yoğunluk kazanıyor. MEB'in bu konudaki bakış açısı nedir?
CEVAP: Bu konuda bir görüş açıklamamış şu anda mümkün değil. Gerektiğinde bu konuda resmi açıklamalar yapılıyor.
SORU: Bu konuda sizde tarafsınız, sadece seyirci mi kalacaksınız?
CEVAP: Konu yargıya intikal etti. YÖK ve Devlet Denetleme Kurulu incelemelerde bulunuyor. Onların alacağı kararlar bizim için de bağlayıcı olur. MEB bugüne kadar yargı kararlarını hep dikkate almış ve uygulamıştır
SORU: Peki sizce de bu yıl bir anormallik söz konusu mu?
CEVAP: Evet dikkat çeken farklılıklar var. Özellikle de Eğitim Bilimleri'ndeki tam yapanların sayısı. Ama bu konuda bizim yorum yapmamız mümkün değil. Çünkü sınavı biz yapmıyoruz. soruların kolaylık derecesini bilmiyoruz. Ama bir önceki yıllara göre bir farklılık olduğu kesin.
SORU: Gelinen nokta öğretmenleri ikiye böldü. Sınavın iptal edilmesini isteyenler kadar buna karşı çıkanlar da var. Her iki durumda da mağdur olacak öğretmen sayısı çok fazla. Sizce nasıl bir çözüm yolu bulunmalıdır?
CEVAP: Konunun boyutlarını bilmeden bir şey söylememiz mümkün değil. Yeni bir sınav bizim açımızdan çok büyük sakıncalar doğurur. Atamaların gecikmesi mümkün değil. Bir an önce atamalar yapılsın bitsin ki, arkasından özür atamaları ve daha sonra da ek sözleşmeli atamalarına sıra gelsin. Kısacası iptal durumu hiç istemediğimiz bir durum. Ama yargı bu yönde bir karar alırsa da uymaktan başka çaremiz kalmaz.
SORU: Başarılı olan her adaya kopyacı gözü ile bakılması yanlışların en büyüğü olur. Onların alın teri ile kazandıkları bu başarılarının heba olmaması için sizlerin de girişimde bulunması gerekmez mi? Onların haklarını savunamaz mısınız?
CEVAP: Başarılı öğretmenlerimizin sonuna kadar arkasındayız. Aktamalarını da bir an önce yapmak istiyoruz. Ama öte yanda hemen herkesi dikkatini çeken farklılıklar var bunların da açığa çıkmasını istiyoruz. Ve çok net olarak biz atamaların bir an önce başlamasını istiyoruz. yoksa atama ve eğitim takvimi alt üst olur.
SORU: Yargının alacağı karar herkes için bağlayıcı olacak. Onu bir tarafa koyarsak ve kopyacıların bulunup, sadece onların sınavlarının iptal edileceğini varsayarak, gelişmeleri değerlendirecek olursak, daha cevabı aranan pek çok soru var. Örneğin bu yıl puanlar çok mu düşük tutuldu. Herkese mavi boncuk dağıtıldı, puanlar çok yükselecek deniliyor. Bu doğru mu?
CEVAP: Hayır puanlar kesinlikle düşük tutulmadı. Potansiyel adaylar ve kadro sayıları dikkate alınarak, bazı alanlarda üç katı, bazı branşlarda dört katı alındı. Daha önce de aynı uygulama söz konusuydu. Bu yüzden puanların çok yükseleceğini sanmıyoruz.
SORU: Şu ana kadar atamalar için kaç öğretmen başvurdu?
CEVAP: 40 bin civarında. Ama 60 bin çıkmasını bekliyoruz.
SORU: Yani 30 bin kadro için 60 bin başvuru? Başvuran her iki öğretmenden biri atanacak mı?
CEVAP: Evet. Rakamlar onu gösteriyor.
SORU: Atamalar yapıldıktan sonra. Bir karar alınırsa ne olur?
CEVAP: Daha önce de kopya çekenler vardı. Ataması yapıldıktan sonra ortayan çıkanlar da zaman zaman oldu. ÖSYM bu isimleri bize bildirdi. Biz de atamalarını iptal ettik. Yine benzer bir durum olursa, yani atamalar yapıldıktan sonra, isimler tespit edilip bize verilirse, atamalar iptal edilir.
SORU: Eğer bir anormallik olmazsa atama takvimi nasıl işleyecek?
CEVAP: 31 Ağustos'ta atama yapılacak. Eylül başında da özür gruplarının atamaları yapılacak. 1 Ekim'de onlar görev başlayacak. Daha sonra ise özür gruplarından boşalacak kadrolar da dikkate alınarak sözleşmeli öğretmenlerin ataması yapılacak.
SORU: Yani çok sıkışık bir takvim söz konusu
CEVAP: Evet, En ufak bir gecikmeyi kaldıracak durumda değiliz. Bir çok okul öğretmen bekliyor. Atanacak öğretmenlerin bazıları, gidecekleri okulda tek öğretmen olacaklar. Yani onların gecikmesi eğitimin aksaması anlamına gelir. Çürük elmalar bir an önce ayıklansın ki eğitime başlansın.
SORU: Sözleşmeli öğretmenlerden sorular geliyor. Ağustos ataması için başvurdum ve tayinim çıktı. Oraya gitmeyip şu anda bulunduğumuz yerde kababilir miyiz diyorlar. Kalabilirler mi?
CEVAP: Normalde gitmeleri gerekir. Ama geçerli mazereti olanların, bu başvurularını kabul ediyoruz. Huzursuzluk yaratmak istemiyoruz.
SORU: Meslek dersleri öğretmenleri bize çok kırgın. Sizler pozitif ayrımcılık yapılacak dediniz. Biz de yazdık diye size de bize de kızıyorlar. Neden yapılmadı?
CEVAP: El insaf önceki atama dönemi ile son atama dönemindeki sayıları kıyaslasınlar aradaki farkı görecekler. Elbette bir anda olmuyor. Ama pozitif ayrımcılık başladı devamı da gelecek. Sadece onlar yok. 96 farklı branştan öğretmen alıyoruz...
SORU: Hep illerden gelen taliplere göre kadro dağılımı yapıyoruz diyorsunuz. İllerden gelen talep ne kadar ve onun ne kadarına kadro vereceksiniz?
CEVAP: İlerden gelen son talep 135 bin kişi. Oysa elimizdede 30 bin kadro var. 81 ilin isteklerini yoğunluğuna göre sıraya koyduk. Sınıf öğretmenliği ve rehberlik gibi bazı branşlarda 25 bin civarında istek var. Kadro olsa bile öğretmen yok. En fazla istenen öğretmenlere yine en fazla kadroyu ayırarak rakamları küçülttük.
SORU: En çok talep hangi branşlara yönelik oldu?
CEVAP: Sınıf öğretmenliği, rehberlik, Bilişim, İngilizce, Türkçe, Din Kültürü diye sıralanıp gidiyor.
SORU: Sözleşmeli alımında da aynı talepler mi göz önünde bulundurulacak? Ayrıca boşalan kadrolara yine aynı branştan mı öğretmenler mi atanacak?
CEVAP: Evet hemen hemen aynı yönde olacak?
SORU: Ne kadar sözleşmeli alınacak?
CEVAP: Ne kadar kadro boşalırsa o kadar. 8 binse, 8 bin alınacak.
SORU: Almanca ve Fransızca öğretmenleri neredeyse hiç atanmıyorlar. Bu yıllardır böyle. İkinci dil için onların da önü açılmayacak mı?
CEVAP: Almancanın ikinci dil olmasına yönelik talepler ağırlıkta. Bu yönde atamalar artacaktır.
SORU: Mazeret kayıtları bundan sonra en erken ne zaman yapılacak?
CEVAP: Şubat'ta düşünüyoruz
SORU: KPSS'nin adil olduğuna inanıyor musunuz?
CEVAP: Allah Ecevit'ten razı olsun. KPSS, ALES, TUS gibi sınavlar torpili ortadan kaldırdı. En iyi kadrolar Anadolu'daki gençlere de açıldı. İçeriği değişebilir, kopya olabilir. Ama önleri de alınmalı ve sisteme olan güven zedelenmemelidir
SORU: Özür gruplarına yönelik hala şikeyetler geliyor. Kim haklı onlar mı? Siz mi?
CEVAP: Bu konuda çok samimi bir şekilde onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ama içlerinde bu durumu suistimal edenler de var. 26 tercih hakkının üçünü, dördünü kullanıp sonra da ayrı kaldık diye kıyameti kopartıyorlar. Bu haksızlık. İl tayini getirdik ama herkes merkezi istiyor. Ama kadro yok. Öncelik hizmet puanına verilince de niye biz değil de o diyorlar. Varsa bir çaresi onu da söylesinler.
SORU: Gelecek yıl 50 bin civarında öğretmen alınacağı söyleniyor. Bu ne kadar doğru.
CEVAP: Zaten her yıl o civarda alım yapılıyor. Ama şimdiden rakam söylemek mümkün değil
https://www.abbasguclu.com.tr/egitim...i.html?page=11