Habertürk’de yayınlanan Pervin Kaplan’nın yazısında ,Boş kalan kontenjanlar için TEOG yerleştirmelerinde getirilen “taban puansız nakil” uygulaması ilk açıklandığında “sınavda yüksek puan alan öğrencilere” büyük haksızlık olacağını ve düşük puanlı öğrencilere en gözde okulların kapılarının bu yolla açılacağını yazmıştı. Nakil döneminde bunun gerçekleştiğini gördük. Aynı okula aralarında 214 puan farkı olan öğrenciler yerleşti. Kontenjanlar dolmadığı için bu uygulama sürüyor.
Ancak geçtiğimiz 13 Eylül’de ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde “ara sınıflara nakillerde de taban puan şartı”nın kaldırılması daha büyük adaletsizliklerin önünü açtı.
10., 11. hatta lise son sınıfa bile nakillerde taban puan kaldırıldı. Sessiz sedasız Türkiye’nin en gözde okullarının ara sınıflarına nakil için “boş kontenjanlar” açıldı ve taban puan şartı aranmadan öğrenciler bu okullara “nakil” yapmaya başladı.
Bu yıl A grubu yerleştirmelerinde hazırlık sınıfına 494.7639 puandan öğrenci alan Kabataş Erkek Lisesi’nin Almanca bölümünün 10. sınıfına hem 10 kişilik kontenjan verildi hem de 362.573 puandan öğrenci alındı. Yine bu yıl 488 puandan öğrenci alan Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi’nin 10’uncu sınıfına 350 puandan öğrenci alındı. Bu okulun son sınıfına nakille alınan öğrencinin puanı ise 331.376 oldu. 476.991 puandan öğrenci alan Hayparpaşa Lisesi’ne 352 puandan öğrenci girdi. TEOG SINAV SONUÇLARI | TEOG 2015 Kaynak Site
Yine gözde okullardan biri olan Nişantası Anadolu Lisesi’ne bu yıl A grubu yerleştirmelerinde en son giren öğrencinin puanı 481.69 iken nakil için 36 kontenjan verilen 10’uncu sınıfına 278 puanlık öğrenci girdi. Okulun bu yıl aldığı öğrencinin puanı ile nakille gelen arasında 203 puanlık fark oluştu. 10’uncu sınıf nakilleri için 50 kontenjan açılan Mecidiyeköy Anadolu Lisesi’ne 249, tam 121 kontenjan verilen Kadıköy Hacı Hatice Bayraktar Anadolu Lisesi’nin 10’uncu sınıfına 255 puandan öğrenci alındı.A grubu yerleştirme puanlarıyla 10. sınıf nakille gelen öğrencilerin puanları arasında en az 100 puanlık farklar var. Bu farklar bazı okullarda 200 puanı da aşıyor.
“Taban puansız” bu uygulamaların mantığını veliler anlamakta zorlanıyor. Çocuklarının “başarı” göstererek girdikleri okullara bir yıl sonra onlardan 200 puan daha düşük öğrencilerin alınmasına isyan ediyor.Taban puanı kaldıran Milli Eğitim Bakanlığı bu durumda “sınav” ya da “okul” başarısının önemli olduğunu yerleştirmelerde yarattığı bu adaletsiz uygulamalarla mı anlatacak?