SORU: Haziran atamasının öne çekilmesi konusunda bir gelişme var mı? Binlerce okulda ücretli öğretmeler derse giriyor, yüzlercesinde dersler boş geçiyor. Buna rağmen Şubat ataması, Haziran'a ertelendi. En azından Mart'a çekilemez mi?
CEVAP: Burada alınmış bir karar var. Ancak Sayın Bakan isterse değişir. Öğretmen arkadaşlarımızın bu duyarlılığını ve toplanan 100 bin imzayı kendisine ileceğiz.
SORU: Peki bu kararın değişme ihtimali hiç mi yok?
CEVAP: Maliye Bakanlığı ile yapılan protokol gereği bir karar alındı
SORU: Yani bu konuda ikna edilmesi gereken makam Milli Eğitim Bakanlığı değil Maliye Bakanlığı mı?
CEVAP: Evet kesinlikle öyle, Maliye Bakanlığı kadro verse, biz neden atama yapmayalım
SORU: Yani tek atamayı, sözleşmelilerin kaldırılmasını, Haziran atamasının öne çekilmesini, ek atamayı hep Maliye mi engelliyor?
CEVAP: Tabi ki her şey Maliye'den kaynaklanmıyor. Tek atama dönemini ve sözleşmeli kadrolarının kaldırılıp, tüm atamaların kadrolu olmasını isteyen Sayın Çubukçu. Ama Maliye'de öyle her istendiğinde kadro vermiyor. Karşılıklı alınan ortak kararlar var. O çervede hareket ediliyor. Ama hiç bir karar değişmez değil elbette. Ancak Sayın Bakanımız tek atama ve kadrolu dışında öğretmen alınmasına kesinlikle sıcak bakmıyor. Bunun dışındaki kararlar da esneme yapılması, kesinlikle kendi insiyatifinde.
SORU: Peki o zaman neden onca okulda ücretli öğretmenler derse girerken, bir çok okulda dersler boş geçerken Haziran ataması Mart'a çekilmiyor? Ara atama yapılmıyor. Örneğin haziran ataması neden öne çekilmiyor?
CEVAP: Haziran için 10 bin kadronun alınması kesinleşti. Önemli olan buydu. Çünkü bu fazladan alınan 10 bin kadro. Bunun için herkesin sayın Bakana teşekkür etmesi gerekir. Öne çekilmesi konusunda da kendisine ileteceğiz.
SORU: Bu konuda 100 imza toplandı. Sayın Bakan umarız ki öğretmen arkadaşlarımızın bu duyarlılığını dikkate alır. Bu konuda sizlerin izlenimi nedir?
CEVAP: Sayın Bakan, öğretmenlerimizi mağdur eden konularda çok duyarlı. Eminim ki bu 100 bin imzayı da dikkate alacaktır. Nasıl bir karar alır bilmiyoruz. Ama değerlendirecektir. Gerekirse Maliye Bakanlığı'nı ikna edecektir
SORU: Peki Maliye bu işe neden karşı çıkıyor. Neden sözleşmeli istemiyor?
CEVAP: Aslında dışarıdan bakıldığında onlar da haklı. Madem ki artık sözleşmeli öğretmen kalsın istemiyorsunuz, hepsi için kadro verilsin diyorsunuz, o halde ek atama döneminde neden yine sözleşmeli istiyorsunuz diyorlar. Onları işin
SORU:10 bin kadro atamasında, Haziran ataması, Mart çekilirse, sözleşmelilerden boşalan kadrolara yine kadrolu alınması hiç bir şeyi değiştirmeyecektir. Sadece sözleşmelilerin kadroya geçmesine yönelik bir atama dönemi olacaktır. En azından ek atama döneminde, Aralık’ta olduğu sözleşmeli alımı yapılamaz mı?
CEVAP: Sayın Bakan artık sözleşmeli öğretmen alınsın istemiyor. Onun da ötesinde bütün sözleşmeli öğretmenlerin bir an önce kadroya alınmaları için çok yoğun çaba harçıyor. Bu konuyu da kendisine aktaracağız.
SORU: Peki sözleşmelilerin kadroya geçmeleri ne kadarlık bir süreç içerisinde gerçekleşecek? Tümünün bir anda kadroya alınmaları yönündeki istekler dikkate alınacak mı?
CEVAP: Tümünün bir anda kadroya alınmaları mümkün değil. 70 bine yakın sözleşmeli öğretmen var. Maliye Bakanlığı'nın hepsine birden kadro vermesi mümkün değil. Verse bile yeni alım için ek kadro verilmez. Ama en kısa zamanda eritilecek.
SORU: Peki ama nasıl?
CEVAP: Ağustos ayından itibaren üç yılını dolduran tüm sözleşmeli öğretmenler, hizmet puanına bakılarak otomatikman kadroya geçirelecek. Şu an için, bu durumda 7 bine yakın sözleşmeli öğretmenimiz var. Bu 9, 10 bine de çıkabilir. Yani bu konuda bir sınır yok. Her yıl Ağustos döneminde ne kadar sözleşmeli öğretmenimiz, 3 yılını doldurdu ise o kadarı, asli kadroya geçecek ve bu, o atama dönemi için ayrılan kadrolardan ayrı olacak. Örneğin bu Ağustos’ta alınacak 40 bin öğretmene ilaveten bu kadar daha öğretmen alınacak. Örneğin gelecek yıl 50 bin öğretmen alınacak ise artı 3 yılını dolduran sözleşmeliler kadar daha ek kadro alınacak. Tahminiz 3, 4 yıl içinde hiç sözleşmeli öğretmen kalmayacak.
SORU: Doğru olanda bu, Ama umarız herhangi bir iktidar ya da bakan değişikliğinde verilen bu sözler, alınan bu kararlar havada kalmaz. Daha önce de benzeri bir çok karar alındı ve havada kaldı. Şimdi de aynı şeylerin yaşanmaması için önlem alındı mı?
CEVAP: Bu işin bakan ya da iktidar değişikliği ile bir bağlantısı yok. Kurumlar arasında yapılan anlaşma çerçevesinde yürüyen bir iş olacak. Devlette devamlılık esastır ve bu yönde alınan kararlar sonuna kadar geçerliliğini korur. Bu bir süreçtir ve zamanı geldiğinde gerçeğe dönüştüğü görülecektir.
SORU: Alınan bu 10 bin kadronun neredeyse tümüne sözleşmelilerin geçeceği iddia ediliyor. Sizin bu konudaki beklentiniz ya da öngörüleriniz nedir?
CEVAP: Tümüne yakınınsözleşmeliler tarafından kullanılması mümkün değil. Yarı yarıya olabilir ya da biraz geçebilir. Şu an için branlara dağılımı henüz belli olmadı. Ama hiç atanamayan pek çok öğretmenimize de şans doğacak. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın.
SORU: Nasıl böyle bir kanaata varıyorsunuz?www.ogretmenatama.com
CEVAP: Atandığı halde göreve başlamayan, gitmeyen çok arkadaşımız var. Onların yarattığı kodrolar ve açılacak ek kontenjanlar, yeni pek çok arkadaşımıza avantaj sağlayacaktır.
SORU: Sözleşmelilerin eş durumu atamalarında hala sıkıntı var galiba. Neden kaynaklanıyor
CEVAP: Mevcut olan pozisyon kadar yani kadro kadar atama yapıldı. Tümünün birden atanması mümkün değil. Süresini dolduran, sırası gelenin ataması yapılıyor.
SORU: Peki vekil öğretmenlik ne olacak?
CEVAP: Vekil öğretmenlik kesinlikle söz konusu olmaz. Ücretli öğretmenlik tamam, vekil öğretmenliğe kimse sıcak bakmıyor. Artık vekil öğretmenlik olmayacaktır.
SORU: Ücretli öğretmenlere çok az ücret vermiyor musunuz?
CEVAP: Ücretli öğretmenlik girdiği ders saatine göre. Kaç saat derse giriyorsa o kadar ücret alırlar.
SORU: Ücretli öğretmenlik hiç kalkmayacak mı?
CEVAP: Zor kalkar. Çünkü her zaman ücretli öğretmen ihtiyaç olacak. Kadrolu öğretmenler de, mevcut ders yükünü doldurmuyorsa ücretli ders verebilir. Ayrıca dışarıdan öğretmenler de ücretli ders verebilir.
SORU: Ama ücretli öğretmenlerin seviyeyi çok düşürdükleri öne sürülüyor! İçlerinde üniversite mezunu olmayanların da olduğu söyleniyor. Gerçekten var mı?
CEVAP: Kesinlikle üniversite mezunu olmayana hatta eğitim fakültesi ya da formasyonlular dışında kimsenin sınıfa girmesini istemiyoruz. Ama bazı kent ve ilçelerde bu niteliklerde öğretmen bulunamadığı söyleniyor. Bu yüzden de arada atananlar varsa bu bir istisnadır
SORU: Askerlik durumunu çok sorduk ama bir kez daha sormak istiyoruz. Önümüzdeki aylarda askerliği gelen öğretmenler haziran ve ağustos atamalarından yararlanabilecekler mi? Atandıkları takdirde hakları saklı kalacak mı?www.ogretmenatama.com
CEVAP: Evet atamaları yapılacacak ve hakları da kesinlikle saklı kalacak. Bu konuda hiç kimsenin bir tereddütü olmasın
Bu Soruları Sayın Abbas Güçlü Meb kurmaylarına Sormuştur...