“Öğretmen olan eşlerin atamalarındaki sorular ve cevaplar” başlıklı haberimizde yer verdiğimiz konulara okuyucularımızdan gelen yorumlardan öğretmenlerimizin 4.1.7. mağduru oldukları görülmektedir. Fakat mağduriyet kılavuzdan kaynaklanmayıp, Personel Genel Müdürlüğünün 29/05/2009 tarih ve 49303 sayılı “İller Arası Yer Değiştirmeler” konulu yazısının 8. maddesinden kaynaklanmaktadır. Bakanlık Kılavuzda yer almayan bir kuralı, daha sonra bu yazıyla kural haline getirmiştir. Öğretmenler Kılavuzda yer almadığı için bu kuralı bilmeden yer değiştirme isteğinde bulunmuşlardır.
Peki, bu 4.1.7. nedir?
“4.1.7. Her ikisi de öğretmen olan eşlerden ikisinin de yer değiştirmek için gerekli şartları taşımaları kaydıyla aile bütünlüğünü de dikkate alarak tercihlerini aynı yere birlikte atanmalarını sağlayabilecek şekilde yapmaları gerekmektedir. Buna rağmen eşlerin farklı illere atanmaları hâlinde, eşinin atandığı ildeki eğitim kurumlarını isteyenler, görev yerinden ayrılmadan iptal isteğinde bulunabileceklerdir. Bu durumdaki öğretmenlerin iptal istekleri Bakanlığın Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Dairesi Başkanlığına teklif edilecek ve yaz tatili özür durumuna bağlı yer değiştirme döneminde eş durumu özründen il içi ya da iller arası yer değiştirme başvurusunda bulunabileceklerdir.
Buna rağmen, farklı illere atanıp göreve başlayanlar, eşinin bulunduğu ildeki eğitim kurumlarına bir yıl geçmeden eş durumundan yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır.”
Kılavuzun bu maddesinde; Milli Eğitim Bakanlığı Eşlerin her ikisinin de aynı ile yer değiştirme isteğinde bulunmalarını istemiştir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda (açık bulunmaması nedeniyle) farklı illere yer değiştirmesi gerçekleştirilen eşlerin birisinin ilişik keserek yer değişikliğinde bulunmasını, diğer eşinde yer değişikliği işlemini iptal ederek yaz tatili özür durumuna bağlı yer değiştirme döneminde eş durumu özründen il içi ya da iller arası yer değiştirme başvurusunda bulunabileceğini belirtmiştir.
Örneğin; Elazığ’da çalışan öğretmen eşlerden her ikisi de yer değiştirme isteğinde bulunmuş ve birisinin ataması Osmaniye iline, diğerinin ataması Adana iline yapılmış olsun. Bu eşlerden Adana İline ataması yapılan eş iptal isteğinde bulunarak yer değiştirme isteğini iptal ettirecek ve yaz tatili özür durumuna bağlı yer değiştirme döneminde eş durumu özründen Osmaniye iline iller arası yer değiştirme başvurusunda bulunarak eşinin yanına gelecektir. Burada bir mağduriyet söz konusu değildir.
Ama her ikisi de Elazığ ilindeki ilişiğini keserek, biri Osmaniye’de diğeri Adana’da göreve başlarlarsa eşinin bulunduğu ildeki eğitim kurumlarına bir yıl geçmeden eş durumundan yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır.
S–1- Her ikisi de aynı ya da farklı ilde görev yapan öğretmen eşlerden zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlayan eşin bir ile atanması halinde diğer eş; eş durumu özründen il içi ya da iller arası yer değiştirme başvurusunda bulunabilecekler midir?
C–1-Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu’nda yer alan takvimde belirtilen süreler içinde eş durumu özründen başvuruda bulunabilecek ve eşinin yanına yer değişikliği başvurusu adı geçen Kılavuz hükümleri çerçevesinde değerlendirilecektir. (Kılavuzun 4.1.6.maddesi)
Örneğin; Zorunlu hizmetini tamamlayan eş Mersin’e Yer değiştirme isteğinde bulunarak atansın, Diğer eş; İster Zorunlu hizmete tabi, ister zorunlu hizmetini bitirmiş olsun, yaz tatili özür durumuna bağlı yer değiştirme döneminde eş durumu özründen Mersin iline iller arası yer değiştirme başvurusunda bulunarak eşinin yanına gelecektir.
S–2- Her ikisi de aynı ya da farklı ilde görev yapan ve zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlayan öğretmen eşlerden birisinin bir ile atanması halinde diğer eş; eş durumu özründen il içi ya da iller arası yer değiştirme başvurusunda bulunabilecekler midir?
C–2- Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu’nda yer alan takvimde belirtilen süreler içinde eş durumu özründen başvuruda bulunabilecek ve eşinin yanına yer değişikliği başvurusu adı geçen Kılavuz hükümleri çerçevesinde değerlendirilecektir. (Kılavuzun 4.1.6.maddesi ile 4.1.7. maddesinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda. Burada eşlerden birisinin ataması yapılmıştır. Diğer eş atama başvurusunda bulunmuş aynı ile ataması yapılmamış olabilir veya hiç atanma isteğinde bulunmamış olabilir. Dolayısıyla eşinin yanına eş durumu özründen yer değişikliği isteğinde bulunabilecektir.)
Örneğin; Zorunlu hizmetini tamamlayan eş Edirne’ye Yer değiştirme isteğinde bulunarak atansın, Diğer eş; Zorunlu hizmetini bitirmiş herhangi bir ile yer değiştirme isteğinde bulunmuş fakat atanmamış veya hiç yer değiştirme isteğinde bulunmamış ise yaz tatili özür durumuna bağlı yer değiştirme döneminde eş durumu özründen Edirne iline iller arası yer değiştirme başvurusunda bulunarak eşinin yanına gelecektir.
“Öğretmen olan eşlerin atamalarındaki sorular ve cevaplar” haberimize gelen yorumlar tek tek editörümüz tarafından incelenmiştir. 4.1.7. maddesindeki yoruma göre her iki eş de ilişiğini keserek farklı illerde göreve başlamışlar ise eşinin bulunduğu ildeki eğitim kurumlarına bir yıl geçmeden eş durumundan yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır.
Eşin birisinin yer değiştirme işlemini gerçekleştirerek atamasının yapıldığı ile giderek göreve başlaması diğer eşin de durumunun;
1-ister yer değiştirme isteğinde bulunup iptal ettirsin,
2-ister zorunlu hizmete tabi olsun,
3-ister yer değiştirme isteğinde bulunmasın,
4-ister farklı bir ilde görev yapıyor olsun, (ilk duruma göre)
Bu eş yaz tatili özür durumuna bağlı yer değiştirme döneminde eş durumu özründen il içi ya da iller arası yer değiştirme başvurusunda bulunarak eşinin yanına gelebilecektir. Dolayısıyla da herhangi bir mağduriyet söz konusu değildir. (bu yorumlar Kılavuza göre yapılmıştır)
Peki, mağduriyeti meydana getiren durum nedir?
2009 Yılı Öğretmenlerin İller Arası İsteğe ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzunda öğretmen eşlerin yer değiştirme işlemlerine engel olabilecek bir mağduriyet söz konusu değilken Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 29/05/2009 tarih ve 49303 sayılı “İller Arası Yer Değiştirmeler” konulu yazısının 8. maddesindeki “İlgi (b) kılavuzun 4.1.7 maddesine rağmen her ikisi de öğretmen olan eşlerden yer değiştirme şartlarını taşıdığı halde, aynı illere birlikte tercih yapmayan veya diğer eşin yer değiştirme istememesi halinde yer değiştirmesi yapılan öğretmenin ataması iptal edilmeyecek ve eşinin de bir yıl süreyle eş durumundan yer değiştirme isteği dikkate alınmayacaktır.” açıklamalar mağduriyeti oluşturmaktadır.
Kılavuzun 4.1.7 maddesinde; öğretmen eşlerin her ikisinin de mecburen yer değiştirme isteğinde bulunması şartını koyan bir hüküm bulunmamaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı Kılavuzun 4.1.7 maddesinde eşlerin ikisinin de yer değiştirme isteğinde bulunmayacağı, yaz tatili özür durumuna bağlı yer değiştirme döneminde eş durumu özründen il içi ya da iller arası yer değiştirme başvurusunda bulunamayacakları belirtilmediği için eşlerden birisi yer değiştirme isteğinde bulunmayarak yaz tatili özür durumuna bağlı yer değiştirme döneminde eş durumu özründen il içi ya da iller arası yer değiştirme başvurusunda bulunmayı düşünmüşlerdir.
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 29/05/2009 tarih ve 49303 sayılı “İller Arası Yer Değiştirmeler” konulu yazısının 8. maddesindeki açıklamalara göre de mağduriyete düşmüşlerdir.
Bakanlık bir an önce bu yazıdaki 8.maddeyi iptal etmelidir.
Çünkü Kılavuzun 4.1.7 maddesinde “İller Arası Yer Değiştirmeler” konulu yazının 8. maddesindeki açıklamaya cevaz verecek bir hüküm bulunmamaktadır.
“İller Arası Yer Değiştirmeler” konulu yazının 8. maddesindeki açıklama, kılavuz hükümlerine aykırıdır. Öğretmenler açıkça sonradan konulan bir kuralla mağdur edilmişlerdir. 8. maddede maddi bir hata yapıldığı kanaatindeyiz. Bakanlığın 8. maddeyi hazırlama gerekçesinin farklı illere atanıp göreve başlayan eşlerin bir yıl süreyle eş durumundan yer değiştirme isteğinde bulunamayacakları olması gerekmektedir.
Çünkü Kılavuzun 4.1.7 maddesindeki bir yıl süreyle eş durumundan yer değiştirme isteği dikkate alınmayacak olanlar farklı illere atanıp göreve başlayanlardır.
Ama “İller Arası Yer Değiştirmeler” konulu yazının 8. maddesindeki bir yıl süreyle eş durumundan yer değiştirme isteği dikkate alınmayacak olanlar; aynı illere birlikte tercih yapmayan veya yer değiştirme isteğinde bulunmayan eştir.
Bu iki durum birbirinden tamamen farklı olup yukarıda da izah ettiğimiz gibi önceden kılavuzun 4.1.7 maddesi ile yer değiştirme isteğinde bulunan eşlere bildirilmemiştir. Milli Eğitim Bakanlığı Kılavuzda yer almayan kuralı “İller Arası Yer Değiştirmeler” konulu yazının 8. maddesi ile koymuştur.
Bu durumda hukuki ve etik bir davranış değildir. Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet ÇUBUKÇU’nun duruma el koyarak sorunu çözmesi gerekmektedir.
--------------------------------------------------------------------------------
T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü
Sayı: B.08,0.PGM.0.23.05.01/49303 29.05.2009
Konu: İller Arası Yer Değiştirmeler
……………VALİLİĞİNE
(İl Milli Eğitim Müdürlüğü)
İLGİ: a) Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği.
b) 2009 Yılı Öğretmenlerin İller Arası İsteğe ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı
Yer Değiştirme Kılavuzu
c) 29.05.2009 tarih ve B.08,0.PGM.0.23.10.04/49302 sayılı makam onayı.
Bakanlığımıza bağlı resmi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden; isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı olarak yer değiştirme isteğinde bulunanların başvuruları, ilgi (a)
Yönetmelik ve ilgi (b) Kılavuz hükümleri çerçevesinde 12-22 Mayıs 2009 tarihleri arasında elektronik ortamda alınmıştır.
İller arası yer değiştirme suretiyle atama işlemi gerçekleştirilenlerin; atama kararnameleri/görevlendirmeleriyle ilgili il millî eğitim müdürlüklerine elektronik ortamda gönderilmiş olup, ilgi (b) Kılavuzda belirtilen ve aşağıda açıklanan hususlar doğrultusunda işlem yapılacaktır.
1-Ataması gerçekleşen öğretmenlerin başvuruları, sistemden kontrol edilerek alınmıştır.
Ancak; kurum, ilçe ve il milli eğitim müdürlükleri görevlilerine kontrol yetkisi verilerek onaylatılmış olmasına rağmen, ilsis özlük modülünde kayıtlı bulunan alanı veya diğer bilgilerin farklılığından kaynaklanan yer değiştirmeler olabileceğinden, tebliğ yazıları titizlikle incelenecek ve iptal edilmesi gereken yer değiştirme kararnameleri/görevlendirilmeleri tebliğ edilmeden Bakanlığımıza bildirilecektir.
2-Aynı illeri tercih ettikleri halde farklı illere atanan/görevlendirilen eşlerden, birisi yer değiştirdiği/görevlendirildiği ildeki görevine başlayacak, diğer eş; yer değiştirdiği/görevlendirildiği ilde göreve başlamadan bu yer değiştirme/görevlendirme işleminin iptal edilmesi için; başvurusunu yapıp iptal ettirdikten sonra eşinin gittiği il’e, eş özrüne bağlı olarak yer değiştirme talebinde bulunacaklardır.
3- Öğretmenleri belirlenmiş esas ve usuller çerçevesinde seçilen, ya da sıralı olduğu halde elektronik başvuru ekranına sehven yansımış olan eğitim kurumuna atanmış olanların yeni görev yerleri ilgili öğretmenin tercihi de dikkate alınarak Valiliğinizce gerçekleştirilecektir.
4- İl içinde isteğe bağlı yer değiştirmelere başvuran öğretmenlere, iller arası isteğe bağlı yer değiştirme başvurusunda bulunabilme imkânı verilmiştir. Bunlardan iller arası yer değiştirme işlemi gerçekleşen öğretmenlerin il içi sıraları iptal edilecektir.
5- Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne bağlı olarak zorunlu hizmet bölgesindeki illere yer değiştirme suretiyle atananlardan, ilk defa sağlık özrünü beyan edenlerin işlemleri sonuçlanıncaya kadar ilişikleri kesilmeyecektir. Bu durumdaki öğretmenlerin beyan edecekleri sağlık kurulu raporları, atandıkları ilin il sağlık müdürlüğüne gönderilmek suretiyle, raporda belirtilen hastalığın o il dâhilindeki sağlık kurumlarında tedavi edilip edilemeyeceği yönündeki görüş alındıktan sonra tedavi imkânı olanların ilişiği kesilecektir. Atandığı ilde tedavi imkânı bulunmayanların sağlık kurulu raporu ile il sağlık müdürlüğünün görüşü, yapılan yer değiştirmesinin iptali için, Genel Müdürlüğümüz Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Dairesi Başkanlığına gönderilecektir.
6- 11.06.2000-31.07.2006 tarihleri arasında göreve başlayıp zorunlu yer değiştirmeye tabi olan ve alanında norm açığı bulunmaması nedeniyle yer değiştirmesi yapılamayan öğretmenlerin yer değiştirme işlemleri Ağustos ayının son haftası içinde Bakanlık kurası ile gerçekleştirilecek ve Eylül ayının ilk haftası içinde de ilişikleri kesilecektir.
7-Özür beyan edip zorunlu hizmet formu doldurmayan öğretmenlerden, özür belgelerini tamamlayamayanlar ile özrü olmadığı halde, zorunlu hizmet yükümlüğünü yapmak üzere yer değiştirme formu doldurmayan öğretmenlerin 17 Ağustos 2009 tarihine kadar zorunlu hizmet formu kurum müdürlüklerince elektronik ortamda tercih yapılmaksızın zorunlu hizmet formu doldurularak onaylanacak ve 6. madde de belirtilenlerle birlikte yer değiştirmeleri gerçekleştirilecektir.
8- İlgi (b) kılavuzun 4.1.7 maddesine rağmen her ikisi de öğretmen olan eşlerden yer değiştirme şartlarını taşıdığı halde, aynı illere birlikte tercih yapmayan veya diğer eşin yer değiştirme istememesi halinde yer değiştirmesi yapılan öğretmenin ataması iptal edilmeyecek ve eşinin de bir yıl süreyle eş durumundan yer değiştirme isteği dikkate alınmayacaktır.
9- 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B kapsamında birinci hizmet bölgesinin (A), (B), hizmet sınıfı il ve ilçelerinde görevli iken, istekleri doğrultusunda zorunlu bölge illerine görevlendirilen sözleşmeli öğretmenlerinin eski görev yerlerinde ilişiklerinin kesilerek yeni görev yerlerinde tekrar sözleşme yapılması, birinci bölge illerinin (D) ve (E) sınıfı ilçeleri ile zorunlu bölge illerinde görevli iken birinci bölge illerine veya zorunlu bölge illeri arasında görevlendirilmesi yapılan var ise görevlendirilme onayının tebliğ edilmeyerek, görevlendirme işleminin iptali için Genel Müdürlüğümüz Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Dairesi Başkanlığına gönderilmesi,
10- Yer değiştirme suretiyle atama işlemi gerçekleşen (sözleşmeli öğretmenler hariç) öğretmenlere 6245 Sayılı Harcırah Kanunu gereğince işlem yapılacaktır.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Necmettin YALÇIN
Bakan a.
Genel Müdür
-memurlarnet-