Bakanlığın yazısında söz konusu düzenlemenin 439 sayılı kanunda yapılan 21/03/2006 Tarih ve 5473 Sayılı Kanun ile yapılan değişiklik gereğince 16/12/2006 Tarih ve 26378 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararının 23. Maddesinde anılan değişikliğin yapıldığı belirtilerek bu düzenlemenin kanuna uygun olduğu iddia edilmiştir.
Bakanlık tarafından yapılan açıklama söz konusu düzenlemenin sebebini açıklamakta ise de sorunu çözme konusunda yol gösterici değildir. Diğer yandan bakanlığın 439 sayılı Kanunun İlgili maddesini yanlış yorumladığı anlaşılmaktadır. Çünkü Kanunda (Ek fıkra: 21/3/2006-5473/6 md.) “Yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılan ders görevleri, ders görevinin yapılmış sayılacağı haller ile yüz yüze yapılan ders görevleri dışındaki ek ders görevleri hariç, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında aylık karşılığı ders görevini doldurmayanlara ek ders ücreti ödenmez.” Hükmü mevcuttur.
Aylık karşılığı ders görevini doldurmayanlara ek ders ücreti ödenmesini zaten talep etmiyoruz. Talebimiz, aylık karşılığı ders görevini kendisine verilen ders programı ile dolduran ancak yasal mazereti nedeni ile kendisine verilen ders görevini kısmen yerine getiremeyenlerin ek ders ücretlerinin kesilmesinde öncelikle o güne denk gelen ek ders ücretlerinin kesilmesine imkan sağlanması doğrultusundadır.
Bakanlık kanun maddesini yanlış yorumlamaktadır. Bu nedenle hataya düşülerek ek derslere ilişkin kararda yanlış düzenleme yapılmıştır. Ayrıca ek derse ilişkin Bakanlar Kurulu Kararının 10. Maddesinde “…ders niteliğinde yönetim görevi sayılır ve fiilen görev yapma karşılığında ek ders ücreti ödenir.” Denilmektedir. Görüldüğü üzere bu maddede de yazılı ek ders görevi fiilen görev yapmak karşılığında ödenmekte ve yüz yüze eğitim kapsamında olup olmadığı dikkate alınmamaktadır. Bakanlık 10. Maddede yazılı ek ders görevini haftanın çalışma günlerine eşit olarak dağıtırken, 6. Maddede yazılı ek ders görevlerini dağıtmamaktadır. Bu durumda öğretmenler ve yöneticiler arasında kanuna aykırı bir ayrım yapılmış olmaktadır.
Bakanlığın mevzuata uygun davranması önemlidir ancak, mevzuatın doğru uygulanması ve eşit durumdaki kişiler arasında farklılık yaratılmaması gereklidir. Bakanlığın gerekirse mevzuatta da gerekli değişikliği yaparak öğretmenleri mağdur eden bu sorunu çözmesi gerektiğini düşünüyoruz. Konuyla ilgili girişimlerimiz devam edecektir. Sayın üyelerimizin ve kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.
Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk Sekreterliği
personelmeb.net