Yönetici Atama Yönetmeliğinin 8.maddesinin 2.fıkrasının yürütmesinin durdurulmasından sonra bu kararın sadece Adana iline münhasıran uygulanması kararı alan MEB, haberler ve tepkiler sonucunda yeni bir emir yayımlamıştır. MEB, 1 Martta yayımladığı emirde "Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile her türdeki Anadolu Liseleri yöneticiliklerine yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar atama yapılmaması hususunda bilgilerinizi rica ederim" demiştir.
3 Mart 2011 00:03
--------------------------------------------------------------------------------
01 Mart 2011 tarih ve 13790 sayılı emirde; “Danıştay İkinci dairesince 10.11.2010 tarihli ve E.N:4037 sayılı kararı ile ilgi (a) yönetmeliğin 8.maddesi ikinci fıkrasının yürütmenin durdurulmasına karar verildiğinden Bakanlığımıza bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile her türdeki Anadolu Liseleri yöneticiliklerine yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar atama yapılmaması hususunda bilgilerinizi rica ederim.”
Denilmektedir.
Emre göre bu okullara atama yapılmaması emredilmektedir. Yani diğer kurumlara (Genel Lise, Meslek Lisesi, İlköğretim, Okul Öncesi, Halk Eğitim…) atama yapılmasına devam edilebilir anlamında bir karar verilmiştir.
Bu doğru bir uygulama olmayacaktır.
Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin,
Yöneticilikleri boş olan eğitim kurumları için duyuru başlıklı 32.maddesi;
“MADDE 32 – (1) Eğitim kurumu yöneticilikleri için yapılacak duyurularda yöneticiliği boş olan tüm eğitim kurumları için bu Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan sıralama esas alınarak duyuru yapılır.”
Şeklindedir.
Buradan da anlaşılacağı üzere bazı kurumları duyuru dışında tutmak doğru değildir. Hukuki olmadığı gibi hakkaniyete de uygun değildir.
Örneğin bir Matematik öğretmeninin Anadolu Lisesi, Fen Lisesi gibi okulları tercih etme hakkı varken aynı öğretmenin İlköğretim ve Halk Eğitim Merkezini de tercih etme hakkı vardır. Yani bazı okulların duyurulmaması ile beraber hak kayıpları oluşacaktır.
Bakanlığın konu ile ilgili olarak 15.05.2010 tarihinden sonra yapılan atamaları tekrar gözden geçirip değerlendirmesi ve yönetmelikte derhal bir düzenleme yaparak bu düzenlemeye göre duyuruların yapılması en yerinde yaklaşım olacaktır.
Tüm boş kurumların duyurulmaması yönündeki bir yaklaşımla ilgili Ankara’da yaşanan süreç canlı olarak karşımızda iken böyle bir hataya yeniden düşülmemelidir. Ankara örneğinden sonra çıkarılan 13.08.2009 tarihli yönetmelikte tüm boş kurumların mutlak suretle duyurulması hükmünün tüm sendikaların ısrarlı yaklaşımları sonucunda konulduğunu da hatırlatmakta fayda vardır.
Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi
memurlarnet