MEB'e Tepkiler Artıyor
Milli Eğitim Bakanlığı'nın zorunlu hizmet affına tepki var
KAYSERİ(CİHAN)- Milli Eğitim Bakanlığı daha önce yaptığı zorunlu hizmet affı tekrar uygulanıyor. 6 Mayıs tarihi itibariyle zorunlu hizmete tabi olduğu halde bu hizmetini yapmamış olanlar artık zorunlu hizmetten muaflar. Türkiye Müfettişler Derneği Başkanı Doğan Ceylan, yönetmeliğin yayımlandığı günden beri zorunlu hizmetini yapmakta olan öğretmenlerden, bunu uygulamayı eleştiren yazılar aldıklarını dile getirdi.
Zorunlu hizmetini yapan öğretmenlerin endişeli ve tepkili olduklarını ifade eden İlköğretim müfettişi Doğan Ceylan, şu bilgileri verdi: "Öğretmenlerimiz tepkililer çünkü kendilerini ülkenin en zor koşullarında zorunlu olarak çalışmaya tabi tutan bakanlık bir kısım meslektaşlarını bu hizmetten muaf tutuyor, adil davranmıyor. Endişeliler, çünkü zorunlu hizmetini tamamlayıp tayin isteyecekleri yerler de bu af nedeniyle açık oluşmayacağını tahmin ediyorlar. Bu yüzden zorunlu hizmetlerini tamamlamalarına rağmen bir süre daha zorunlu hizmet bölgelerinde kalmaya devam edeceklerini düşünüyorlar. Bakanlıktan bir talepleri var. 2000 yılında yayımlanan yönetmeliğin geçici üçüncü maddesindeki gibi zorunlu hizmet yükümlülüğünü yerine getirmek üzere yer değiştirme suretiyle atanmış olan öğretmenlerin, zorunlu çalışma sürelerini veya bulundukları illerde geçirilmesi gereken süreyi tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın ilk yer değiştirme döneminde bulundukları il dışına yer değiştirme isteğinde bulunabilmeleri."
Doğan Ceylan, Türkiye şartlarının belli olduğunu, bu nedenle devlet memurlarının çalışmak istemediği mahrumiyet bölgelerinde zorunlu olarak çalıştırılması gerektiğini hatırlattı. Ceylan, elbette vatanın her köşesinde çalışmak bu ülkenin evlatları için vatani bir görev olarak değerlendirilmesini isteyerek, "Bütün memurlar bu görevi bir süre yaparak üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getiriyorlar. Hiç kimsenin bundan şikayet ettiği de yok. Şikayet birilerine ayrımcılık yapılmasından dolayıdır." dedi.
Bakanlığın personeli arasında çalışma barışını sağlaması gerekirken bu aflar nedeniyle personelini ikiye böldüğünü dile getiren Ceylan, "Zorunlu hizmetten muaf olanlar ile zorunlu hizmet yapanlar arasında çatışma çıkarıyor. Zorunlu hizmet affı, çalışanların devlete olan güvenini sarsıyor, devlete bağlılığını azaltıyor. Görevini yerine getirirken duyduğu heyecanı, hizmet aşkını baltalıyor. Şu anda zorunlu hizmetini yapmakta olan öğretmenlere yönelik bir araştırma yapılması halinde yazdıklarımın ne derece doğru olduğu görülecektir" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığının istihdam politikası olmadığını ifade eden Doğan Ceylan, öğretmenlerin atanmasına ve zorunlu hizmete ilişkin sistem on yılda üçüncü kez değiştiğini dile getirdi. Ceylan, "Öğretmen sayısının ülke üzerindeki dağılımının dengesiz olduğunu herkes biliyor. Batıda öğretmen fazla, doğuda az. Zorunlu hizmet bölgelerinde öğretmeni tutmak için iyi bir istihdam politikası oluşturulması gerekirken zorunlu hizmet affıyla batıdaki öğretmen sayısı daha da artırılıyor." diye konuştu.
alıntı