Bakanlık, okul öncesi eğitimde 4 yaş grubundaki çocukların okullaşma oranını yüzde 100'e çıkarmak için çalışma başlattı
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul öncesi eğitimde 4 yaş grubundaki çocukların okullaşma oranını yüzde 100'e çıkarmak için çalışma başlattı.
MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, ''Okul öncesi eğitim önemini kaybetmiş değil. 4 yaşta yüzde 100'ü hedefliyoruz. Sayın Bakanımızın da yaklaşımı ve talimatları bu yöndedir'' dedi.
Kocabıyık, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması kanunu kapsamında, 5 yaşını dolduran çocukların zorunlu eğitime dahil edilerek, ilköğretim birinci sınıfta eğitime başlamasına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Okul öncesi eğitime ilişkin yapılan projelere değinerek, okul öncesi eğitimde 5 yaşta okullaşma oranını yüzde 100'e ulaştırmayı hedeflediklerini hatırlatan Kocabıyık şöyle konuştu:
''Biz şimdi hedef büyüttük. 4 yaştan itibaren yüzde 100'ü hedefliyoruz. Çalışmalarımızı bundan sonra bu yönde devam ettireceğiz'' dedi.
Kocabıyık, ''Değişen bir şey yok. Yaşı bir yaş aşağı çektik. MEB olarak bundan sonraki hedefimiz, okul öncesi eğitimde 4 yaşta yüzde 100'e ulaşmak.
Bunun için okul öncesi eğitimin zorunlu olması şart mı? Şart değil'' diye konuştu.
Kamuoyunda bazı kesimlerce okul öncesi eğitimin önemini kaybettiğine ilişkin kaygılar olduğunu belirten Kocabıyık, ''Okul öncesi eğitim zorunlu olmayacak, acaba bunun ucunu bıraktılar mı?'' diyenler olduğunu söyledi.
Kocabıyık, böyle bir şeyin olmadığının altını çizerek, ''Temel eğitimde yaş biraz aşağı çekilince, biz de okul öncesi eğitimde ana sınıfı çağının yaşını aşağı çektik. Ana sınıfı, normalde 5 yaşta başlıyordu, şimdi 4 yaşta başlayacak. Bizim okullarımızda ana sınıfları yine varlıklarını devam ettirecek, hem de daha önem kazanarak'' diye konuştu.
Kocabıyık, ''Milli Eğitim Bakanlığı için, okul öncesi eğitim önemini kaybetmiş değil. Aynı şekilde bizim için önemi devam etmekte. 4 yaşta yüzde 100'ü hedefliyoruz. Bu büyük bir hedef. Sayın Bakanımızın da yaklaşımı ve talimatları bu yöndedir. Bundan sonra böyle, bu konuda Sayın Bakan bana talimat verdi'' diye konuştu.
Okul öncesi eğitimin aynı şekilde önemini devam ettirdiğine vurgu yapan Kocabıyık, ''O yüzden bu endişeleri, bu tartışmaları gereksiz buluyorum'' dedi.
“AB'DE DE OKUL ÖNCESİ ZORUNLU DEĞİL''
5 yaşını dolduran çocukların ilköğretime alınacağını anımsatan Kocabıyık, hazırlanacak yönetmelikle 60-68 ayda ailenin isteğiyle, 68-72 ayda ise mecburen çocukların eğitime alınabileceğini söyledi.
Okul öncesinde verilen eğitimin daha da önem kazandığını vurgulayan Kocabıyık, okula başlayacak bir çocuğun hazır olma sürecini yükseltmenin bu şekilde olabileceğine işaret etti.
Avrupa Birliği ülkelerinde, özellikle İspanya, İtalya, ve İngiltere'ye gidilerek yapılan çalışmalara göre buralardaki ülkelerin çoğunluğunda okul öncesi eğitimin zorunlu olmadığını ama okullaşma oranlarının yüzde 90'lara yakalaştığını söyledi.
Bunun nedeninin bilincin, farkındalık seviyesinin ve kadın istihdamının yüksek olmasına bağlı olduğunu ifade eden Kocabıyık, kadın istahdamıyla okul öncesi eğitimin paralel gittiğini belirtti.
Kocabıyık, 3, 4 ve 5 yaşın bağımsız anaokullarına alındığını hatırlatarak, ilköğretimin içindeki ana sınıflara 5 yaşın alındığını, bundan sonra bu ana sınıfılara 4 yaş grubunun devam edeceğini belirtti.
Funda Kocabıyık, ''Bağımsız anaokullarımızda da 3-4 yaş grubuna ve 'Ben çocuğumu göndermeyeceğim, 68-72 ay üst dilimini bekleyeceğim' diyen ailelerin çocuklarına açık olacak'' dedi.
https://www.ntvmsnbc.com/id/25337153/