Öğretmen adaylarının 27 Haziran'da girdiği Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) ilköğretim müfredatını yanlış tanıtan soru Milli Eğitim Bakanlığı'nın tepkisini çekti. Bakanlık, YÖK ve ÖSYM'den hatalı sorunun iptalini talep etti.

ÖSYM'nin hazırladığı 'Eğitim Bilimleri Testi'nde adaylara 'Ülkemizde uygulanmakta olan yeni ilköğretim programlarıyla ilgili olarak yukarıdaki değerlendirmelerden hangileri doğrudur?' sorusu yöneltildi. 'AB ve ABD'nin programlarından uyarlanmıştır' ve 'Ulusal değerlere yeterince yer verilmediği iddia edilmektedir' değerlendirmeleri doğru kabul edildi. 'Pilot uygulama yapılmış, programın uygulama sürecinde ve bitiminde program değerlendirilmiş, geliştirilmiş ve sonra kitaplar yazılmıştır' ve 'Programlar 1. sınıftan başlayarak her yıl bir sınıfa aşamalı uygulanmıştır' ifadeleri ise yanlış sayıldı. Bu değerlendirmeye göre 2004-2005 eğitim-öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulamaya konulan ilköğretim müfredatı; AB ve ABD'den uyarlama, ulusal değerlere yeterince yer vermiyor, pilot uygulaması yapılmamış, geliştirilmemiş ve aşamalı uygulanmamış.

Sorunun 'usul ve esas yönünden yanlış olduğunu' ve iptal edilmesi gerektiğini belirten Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan ile sözlü olarak görüşerek eleştirisini dile getirdi. Ayrıca YÖK'e Çubukçu, ÖSYM'ye ise müfredatı hazırlayan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan imzasıyla resmî yazı gönderildi. Müfredatın hazırlanış ve uygulama süreciyle ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı yazılarda, sorunun arka planının araştırılıp bilgi verilmesi istendi. Müfredatın 'AB ülkeleri ve ABD'nin programlarından uyarlanması'nın söz konusu olamayacağı ve 'ulusal değerlere yeterince yer vermemesinin' kabul edilemeyeceği vurgulandı.

ZAMAN