POLEMİĞİMİZ Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Sky Türk’te katıldığı bir programdaki açıklamalarından... Vahap Munyar’ın köşesinden aynen aktaralım:
“Eğitim bütçemiz 11 milyar liradan 56 milyar liraya çıktı. Gerekirse eğitim altyapısı için spesifik olarak borçlanma yapmak yoluna gitmeliyiz. Özel Okulların eğitim sistemimizdeki payı yüzde 2 düzeyinde. Bunun yüzde 20’lere çıkması lazım. Bakın, örneğin ilköğretimdeki bir öğrencinin bize yıllık maliyeti diyelim ki 2 bin 500 lira. Öğrenci başına 1500 lira versek, durumu müsait olan vatandaşımız üstüne bir miktar daha koyup çocuğunu özel okula gönderse diye düşünüyoruz. Verdiğim 1500 liralık katkıyla vatandaş çocuğunu özel okula gönderme yolunu seçerse o zaman bizim yükümüz azalmış olur. Her ilköğretim öğrencisi başına 1000 lira devletin kasasında kalır. Onu da eğitim altyapısını daha da iyileştirmeye yönlendirme şansı yakalarız. Milli Eğitim Bakanlığı’mızla birlikte üzerinde çalışıyoruz. Özel okullarda 400 bin civarında kontenjan açığı söz konusu. Öte yandan devlet hâlâ derslik sıkıntısı yaşıyor. Böylece boş olan kapasiteyi de devreye almış olacağız.”
Devlet, özel okulları teşvik etmeli mi? Şimşek’in formülü devlet okullarını rahatlatır mı yoksa daha da mı çıkmaza sürükler? İşte farklı görüşler...
‘O kadar paranız varsa öğretmenleri atayın!’
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK:
BÖYLE bir saçmalık olamaz. Mantıksız, anlamsız, hesapsız, kitapsız... Fakir öğrenciye yardım filan edilmeyecek. Yine zengine gidecek paralar. Ortalama bir özel okul fiyatı 15 bin TL diyelim. Devlet 1500 TL para verirse, geri kalan 13.500 TL’yi cebinden çıkarıp verecek vatandaş kim Türkiye’de? Zengin vatandaş. Yani devlet zengine 1500 TL yardım etmiş olacak. Yüzde 2’lik özel okul kontenjanını yüzde 20’ye çıkaralım diyorlar. Bu ne demek? 3 milyon öğrenciye destek vermek demek. Bu da 4.5 milyar TL yapar. 4.5 milyar TL, 200 bin öğretmenin 1 yıllık maaşı demek. Madem paranız var bu kadar, 200 bin atama bekleyen öğretmenin atamasını yapın.
‘Hem devlet hem öğrenci kazanacak’
Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet ÖZER:
Biz bu projeyi destekliyoruz. Bu aynı zamanda bir sosyal proje. Hem özel okulların eğitime daha fazla katkı sunması adına hem de bu okullardaki öğrenci sayısını artırmak adına önemli. Şu anda devlet okullarında ortalama sınıf mevcudu 40-50 civarında. Böyle bir ortamda öğrenciyi sağlıklı şekilde eğitmeniz, sınavlara hazırlamanız mümkün değil. Özel okullarda ise bu rakam 20’nin altında. Ben bu oranın yukarı çekilmesini, özel okulların eğitime katkı anlamında teşvik edilmeleri adına yararlı ve gerekli buluyorum. Hem devletin kasasında para kalacak hem de öğrenciler daha sağlıklı eğitim alacaklar.
Türk Eğitim-Sen’in yorumu: Habertürk Gazetesinde hem sendikamızın hem de Eğitim-Bir-Sen’in konuyla ilgili görüşleri bu şekilde yer almıştır. Devlet okullarının bu kadar çok ihtiyacı varken, 350 bin öğretmen atama beklerken, öğretmenlerin ek ödemeleri beş kuruş artırılmamışken; bir sendikanın devletin özel okullara öğrenci başına 1500 TL teşvik vermesini desteklemesini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.