Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Sayın Veli DEMİR sitemiz Mebpersoneli.Com'a gönderdiği açıklamada Milli Eğitim Bakanının son günlerdeki konuşmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Eğitim sistemimizde kronikleşmiş birçok sorun varken,eğitim sistemi sil baştan değiştirilmeye çalışılırken televizyon turlarını arttıran Milli Eğitim Bakanı öğretmenlerini toplum nezninde itibarsızlaştıracak açıklamalarına devam ediyor.Daha önce yaptığı açıklamalarla öğretmenlerin tatillerinin çok olduğunu,öğretmenlerin işe geç kalma ve devamsızlık oranı en yüksek ülke olduğunu,öğretmenlerin 8-5 mesaiye tabi tutacağını açıklamıştı.
Öğretmenlerin yeterlilikleri konusunda ileri geri açıklama yapan sayın bakan, yüz binlerce atama bekleyen öğretmenler hakkında da, ‘bizim ihtiyacımız olan öğretmen sayısı dışındakiler farklı işler yapabilir’’ şeklinde ilginç açıklamalarda bulunmuştur.
Son günlerde katıldığı programlarla sayın bakan kamuoyunu yanıltmaya devam etmektedir.Milli Eğitim Bakanı Ömer DİNÇER’ in açıklamasına göre OECD ülkeleri içinde yıllık çalışma saatlerine bakıldığında öğretmenler Türkiye’de daha az çalışmaktaymış.
CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan’ ın soru önergesini yanıtlayan Dinçer , Türkiye’deki öğretmenlerin yasal çalışma süresinin 1808 saat olduğu ve OECD ortalamasının 143 saat üzerinde olduğunun belirlenmesine karşın, bu rakamın memurların çalışma saatini gösterdiğini söylemektedir.
Ülkelere göre öğretmenlerin çalışma saatleri
Sayın bakanın ‘’Bu rakam öğretmenleri değil memurların çalışma saatlerini göstermektedir’’ açıklaması akla mantığa sığmamaktadır.
OECD ülkelerinde öğretmenlerin çalışma ortamlarına bakıldığında ülkemizle kıyaslanamayacak derece farklar bulunmaktadır.
OECD ülkelerinde öğretmenlerin her türlü bilgiye ulaşabileceği kendilerine ait bireysel odaları bulunurken, ülkemizde ise 50-60 öğretmen 25 m2 lik öğretmenler odalarında lafta dinlenmeye çalışmaktadırlar. Ülkemizde halen 17.000 birleştirilmiş sınıf lı okul bulunmakta ve bu okullarda görev yapan öğretmenlerimizin dinlenebilecekleri öğretmen odaları dahi bulunmamaktadır.
Diğer taraftan öğretmenlerin okulda derse girdikleri saatler dışında nöbet görevi,sosyal etkinlikler ve toplum saati gibi çalışmalar ile okulda bulundukları düşünüldüğünde aslında öğretmenler Türkiye’de 1808 saatin de çok daha üzerinde çalışmaktadırlar.Bununla da yetinilmemekte öğretmenlere, e-okul, adey, ridef gibi angarya işlerde yüklenmektedir.
Sayın bakan Ömer DİNÇER’ in soru önergesine verdiği yanıtta da belirttiği üzere OECD ülkeleri ortalaması ile Türkiye’de çalışan öğretmenlerin ücretleri arasında da ciddi farklar vardır.Bu durum açıkça Türkiye’deki çalışan öğretmelerin aleyhine iken sayın bakanın bu açığı kapatma yerine öğretmenleri rencide edici ifadeler kullanması, öğretmene bakışını da net olarak göstermektedir.
OECD Raporu’na göre,
TÜRKİYE’DE (YILLIK)
OECD ORTALAMASI (YILLIK)
Yeni bir ilköğretim öğretmenin maaşı
25 bin 536 dolar
29 bin 767 dolar
10 yıllık bir ilköğretim öğretmen
26 bin 374 dolar
36 bin 127 dolar
En yüksek ilköğretim öğretmen maaşı
29 bin 967 dolar
48 bin 154 dolar
Ortaöğretim öğretmenleri
26 bin 173 dolar
33 bin 44 dolar
Mesleğinin zirvesindeki bir ortaöğretim öğretmeni
23 bin dolar
30 bin 335 dolar
Tablodan da açıkça anlaşılacağı üzere mesleğinin her kademesinde Türkiye’deki öğretmenler OECD ülkelerinin ORTALAMASINDAN çok daha düşük maaş almaktadır.Ayrıca burada ilginç olan mesleğinde deneyimi arttıkça bu makas daha da açılmaktadır.Oysa OECD ülkelerinde deneyimli öğretmenlere daha fazla itibar gösterilmektedir.
TUİK’in Şubat 2012 rakamlarına göre 4 kişilik bir ailenin Açlık sınırı 973 lira,YOKSULLUK Sınırı ise 3171 Liradır.Ülkemizde öğretmenin ortalama maaşı ise 1600 1700 lira civarındadır.Bu rakamlardan da görülmektedir ki Türkiye’deki öğretmenler neredeyse yoksulluk sınırının yarısı kadar maaş almaktadır.
Eğitim sistemimizin Bilimsel,Laik,Demokratik ,Kamusal yönünü tartışmayan,AKP’nin beş Meclis Grup Başkanvekili tarafından TBMM’ne sunulan 4+4+4 eğitim sistemi hakkında ağzını açmayan,ancak ısmarlama sözler söyleyen sözde bilim insanı kişiler öğretmen maaşının 1700 EURO olduğunu söyleyebilmektedirler.Ülkemizin en seçkin üniversitelerinde akademik eğitim veren bu bilim insanlarının Öğretmen Okullarının açılışının 164. Yılında Türkiye’deki öğretmen yetiştirme konusunu tartışmak yerine öğretmenin maaşını tartışması manidardır ve düşündürücüdür.Bizce Türkiye’de öğretmenin yeterliliğinden çok öğretmen yetiştiren kurumların yeterliliği tartışmaya açılmalıdır.
Saat başı öğretmeni eleştiren toplumda öğretmeni itibarsızlaştırmak için elinden geleni yapan bir Milli Eğitim Bakanının olduğu ülkemizde toplumun diğer kesimlerinden de öğretmenlere yönelik bu tür açıklamalar gelecektir.Bunun da sebebi sayın Milli Eğitim Bakanıdır.
Her gün gazetelerde ,televizyonlarda ve internet sitelerinde MEMURA ZAM açıklaması yapanlar, ‘’memurları,öğretmenleri sürekli zam alan ama bu zamlarla yetinmeyen kişiler’’olarak göstermektedirler.Halbuki Cumhuriyet tarihinde ilk kez tüm kamu çalışanları gibi öğretmenlerde zam almadan yeni bir yıla girmişlerdir.
Eğitim İş olarak, Sayın bakandan öğretmenleri toplum nezninde itibarsızlaştıracak açıklamaları yapmak yerine öğretmenlerin çalışma koşullarını iyileştirmeye,atanmayan yüz binlerce öğretmenin sorununu çözmeye,okul ortamını yaşanılabilir bir iklime kavuşturmaya, okulların ekonomik sorunlarını çözmeye,binlerce öğretmeni norm kadro fazlası yapıp okul okul dolaştıracak olan 4+4+4 sisteminden vazgeçmeye davet ediyoruz.
Veli DEMİR
Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı