4+4+4 olarak nitelendirilen yeni eğitim sistemine göre okulların kadroları yeniden düzenlenince 29 binin üzerinde sınıf öğretmeni bulundukları okullarda “fazlalık öğretmen” pozisyonuna düştü
Eğitim sistemini zorunlu ama kesintili 12 yıla çıkaran ve 4+4+4 olarak nitelendirilen yeni eğitim yasasıyla ilgili düzenlemeler sonucunda 29 binin üzerinde sınıf öğretmeninin norm kadro yani bulundukları okullarda “fazlalık” oldukları ortaya çıktı. Türk Eğitim Sen’in açıklamasına göre ilköğretim 5. sınıflara giren öğretmenlerle bu yıl 4. sınıfta görev yapan öğretmenlerin tümünün tekrar 1. sınıfa dönmesiyle norm fazlası açığı oluştu.

‘TÜM BRANŞLARDA 68 BİN’
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız İstanbul’da bin öğretmenin norm kadro fazlası olduğunu açıkladı. Sendikalara göre İstanbul’da 25 bine yakın öğretmen açığı var ve bunun da 1400’ünü sınıf öğretmenleri oluşturuyor. Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) illere göre çıkardığı norm kadro çizelgesine göre hesaplama yaptıklarını söyleyerek şunları anlattı: “Aslında tüm branşlarda norm kadroya çıkan öğretmen sayısı 68 bin 725. Bunun 29 bin 103’ü sınıf öğretmeni. Öğretmen açığının olduğu illerde bile fazla öğretmen kadrosu oluştu. Yeni eğitim sisteminin bu sonucu doğuracağını söylediğimiz zaman bakanlık bizi suçlamış ve norm kadro fazlası olmayacağını, 5. sınıftaki 37 bin 722 öğretmenin 1. sınıfları okutmaya devam edeceğini açıklamıştı. Ancak durum söylediğimiz gibi oldu. 5. sınıflar ortadan kalktığına ve derslik sayılarını da artıramadığınıza göre çıkan bu sonuç normal. Şimdi öğretmenlerin güvencesi olduğunu söyleyenler, ortaya çıkan bu durumu çözsün.”

‘ÖĞRETMEN BEDEL ÖDEMESİN’
Koncuk, öğretmenlerin fazla kadro görünmesinin sorumlusunun öğretmen değil, değişen sistem olduğunu söyleyerek, “Öğretmene bedel ödetilmemeli. Onlara geçiş süreci tanınmalı. 5 yıl okullarının norm kadrosunda olmalılar ve isteğe bağlı tayin edilmeliler” diye konuştu.