Bakan Çubukçu, dezavantajlı bölgelerde yaşayan 3-5 yaş arası çocukların okul öncesi eğitimden yararlanmaları ve kadınların çalışma hayatına katılımının kolaylaştırılması amacıyla ''Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi''nin hayata geçirileceğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye'de okul öncesi eğitim alanında çok büyük yatırımların yapıldığı, büyük projelerin hayata geçirildiği, önemli mesafelerin kat edildiği bir sürecin yaşandığını söyledi.

AB'nin finansal UNICEF'in teknik desteğiyle yürütülecek projenin de bu kapsamda taşıdığı önemine dikkati çeken Çubukçu, bütçesi yaklaşık 16 milyon Euro olan projenin teknik destek bileşeninin 10, donatım bileşeninin 32, hibe bileşeninin ise 81 ili kapsadığını bildirdi.

Çubukçu, çocukların en yüksek öğrenme potansiyeline okul öncesi dönemde sahip olduğuna işaret ederek, okul öncesi eğitimin önemini vurguladı. Bakan Çubukçu, hükümetlerinin en temel önceliklerinden birinin, 2002 yılında yüzde 11 olan okul öncesi eğitimde okullaşma oranını yüzde 100'e çıkarmak olduğunu belirtti.

Bugün itibariyle 26 bin 681 kurumda 980 bin 654 çocuğun okul öncesi eğitimden yararlandığını dile getiren Çubukçu, 48-72 aylık dönemde okullaşma oranının yüzde 39, 60-72 aylık dönemde okullaşma oranının ise yüzde 61 seviyesine ulaştığını kaydetti.


ANNE BABALARA YÜZ YÜZE BİLGİLENDİRME

Çubukçu, Türkiye'de okul öncesi eğitimin gelecek 10 yılı ile ilgili planlamalar hakkında da bilgi verdi. Çubukcu, gezici sınıflar gibi alternatif uygulamaları yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi.


Kamu envanterine kayıtlı atıl durumdaki okul ve kurum binalarının okul öncesi eğitim kurumu olarak kullanılması çalışmalarına ağırlık verileceğini anlatan Çubukçu, ''Uzun vadeli hedeflerimizde okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması kapsamında toplumsal farkındalık düzeyini yükseltmek için geniş katılımlı faaliyetler yürütülecek. Okullaşmanın düşük olduğu bölgelere öncelik verilerek, anne-babalara yüz yüze bilgilendirme yapılacak'' diye konuştu.

-memurlarnet-