2000 yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığının üzerinde en çok durduğu ve yaygınlaştırılması için elinden geleni yaptığı eğitim alanı okul öncesi eğitimdir. Okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması için her sene genelgeler yayınlandı, Türkiye’nin her yerine yeni anaokulları yapıldı, çok sayıda öğretmen alımı yapıldı ve okul öncesi eğitimin ne kadar önemli olduğu her fırsatta bakanlık yetkilileri tarafından dile getirildi. Son olarak ta 12/01/2012 tarih ve 943 sayılı yazı ile okul öncesi çağındaki 5 yaş grubu çocuklar için taşımalı eğitim verilecek öğrenci sayıları bakanlık tarafından illerden istendi.
Yapılan bu çalışmalardaki temel amaç okul öncesi eğitimi zorunlu hale getirmek ve okul öncesi eğitim kurumlarındaki öğrenci sayısını arttırmaktır. Yapılan bunca çalışmanın ardından bakanlığın üzerinde durduğu son eğitim modeli (4+4+4) modelinin okul öncesi eğitime etkilerini inceleyelim:
Hazırlanan taslakta ilköğretime başlama yaşı ‘Mecburi ilköğretim çağı 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsar. Bu çağ, çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın Eylül ayı sonunda başlar, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda biter.’şeklinde değiştirilmiştir. Yapılan bu değişiklikle okul öncesi eğitimden faydalanması gereken öğrenci yaş grubunda sınırlamaya gidilmiştir. Çünkü okul öncesi eğitim kurumlarından 36-72 ay arası çocuklar faydalanmaktadır. Yeni eğitim sistemine geçilmesi halinde 60 ay ve sütü öğrenciler ilköğretime başlayacakları için Okul Öncesi eğitim kurumlarına öğrenci bulma konusunda sıkıntılar yaşanacaktır.
Benim yönetici olduğum anaokulunda ve birçok anaokulunda 60 ay ve üstü öğrenciler çoğunluktadır. Öğrenci sayısını arttırmak için yaş sınırının geriye çekilmesi halinde Anaokullarında sorunlar yaşanacaktır. Çünkü anaokullarının büyük bir çoğunluğu özellikle kırsal kesimde açılan anaokulları fiziki ve maddi açıdan bu değişikliğe hazır değildir.
Bakanlığın bunca önem verdiği ve zorunlu olmasını beklediğimiz okul öncesi eğitimin zorunlu olmaması, zorunlu ilköğretime başlama yaşının 6 ya çekilmesi okul öncesi eğitim kurumlarındaki öğrenci sayısını azalmasına sebep olup bu uğurda yapılan bütün çalışmalar boşa gitmesine sebep olacaktır.
Her şey gönlünüzce olsun…..
Sertaç KILIÇ
Eğitim Yöneticisi