TBMM Mill Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon, zorunlu eğitimi kademelendiren teklif için sivil toplum kuruluşlarından görüş almaya başladı.
Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, 'Teklifle ilköğretim 4+4 şeklinde kesintili hale geldiği için sınıf öğretmenlerinin yüzde 20'si norm fazlası olacak. Bu kadro ne olacak?' diye sordu. İlköğretimde ikinci kademenin yeni bir sınav anlamına geldiğini belirten Yıldız, 'Mantar gibi yeni dershaneler açılacak. Laik, bilimsel, demokratik eğitim kavramının korunması ve anadil eklenerek geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Okul öncesi 2 yıl olmak üzere ilköğretimin 9 yıl, ortaöğretimin 4 yıl olmasını istiyoruz' dedi.
- Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmil Koncuk, 1 yılı okul öncesi olmak üzere 5+3 kesintili ilköğretim ve 4 yıllık lise eğitimi olmak üzere toplam 13 yıllık zorunlu eğitim önerdi. 4. sınıftan sonra öngörülen evde eğitimin 8. sınıftan sonraya alınmasını da eleştiren Koncuk, 'Yüz yüze eğitim en doğrusudur' diye konuştu.
İkinci kademe neden 4. yıldan sonra
- Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, okul öncesini de kapsayan 1+4+4+4'ten yana olduklarını söyledi. Özer, norm fazlası sınıf öğretmenlerinin köylerde açılacak birinci kademe ilköğretim okullarına atanabileceğini savundu.
- Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Ali Gül ise ikinci kademenin neden 4. yıldan sonra başladığını sorarak, 6. sınıftan itibaren başlamasını önerdi. Gül, okul öncesi eğitimin de zorunlu eğitim kapsamına alınmasını savundu.
Teklif ne getiriyor
AK Parti'nin TBMM'deki yasa teklifi, eğitim programlarından okul binalarına kadar birçok yeni uygulamayı da beraberinde getirecek. Bazıları şöyle:
- Zorunlu eğitim 4+4+4 olarak 12 yıla çıkacak. Yeni sisteme ne zaman geçileceğine Bakanlar Kurulu karar verecek.
- Şu anda 8 yıl olan kesintisiz ilköğretim iki kademeye ayrılacak. İlk dört yıllık birinci kademede, sadece temel eğitim verilecek.
- AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, zorunlu eğitim yaşının 1 yıl öne çekilmesine sıcak baktıklarını, TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda bu yönde öneri gelirse itiraz etmeyeceklerini açıkladı.
- Okul binaları ayrılacak. İlk dört yıllık eğitimi alan 6-10 yaşındaki çocuklar farklı binada öğrenim görecek. Açıköğretim ya da evde eğitim, kız çocuklarınınokullaşmasını olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle ilköğretimin ilk 8 yılı boyunca olmayacak. Açıköğretim, 9. sınıfta başlayacak.
Akşam
Devamını Oku: https://www.personelmeb.net/egitim/o...#ixzz1nmJ1fdtu