Bu yıl velileri ve küçükleri saran okul öncesi eğitim heyecanı bazı aksaklıklar nedeniyle yerini sıkıntıya bıraktı. Ancak Milli Eğitim, yeni uygulamalarla bu aksaklıkları gidereceği müjdesini verdi.
2009 yılını okul öncesi yıl olarak ilan eden ve beş yaş grubundaki tüm çocukları pilot olarak seçilen 32 ilde, zorunlu kayıt yapan Milli Eğitim Bakanlığı velilerin de şikayet konuları ve önerilerini de öğretim yılı başına kadar giderecek.
Kayıtlarını aldıran öğrencilerden para istendiği iddiasına okul öncesi öğretim Genel Müdürü Remzi İnanlı, “Asla böyle bir uygulamamız yok. Yapan varsa yanlış yapıyor” dedi.
İnanlı, çalışan aileler için çocuklarının okuldan erken gönderilme sorununa da “Kulüplü çözüm” getirdikleri müjdesini de verdi.
Hurriyet.com.tr’ye özel açıklama yapan ve merak edilen soruları yanıtlandıran Okul öncesi Eğitim Genel Müdürü Remzi İnanlı şunları söyledi:
- 2009 – 2010 Eğitim ve Öğretim Yılını okul öncesi yıl olarak ilan ettik. Okul öncesi eğitimde Türkiye, çok geri kalmış durumda. Bu açığımızı hızla kapatacağız. 32 ilde 5 yaş tüm çocuklarımızı okul öncesi eğitim için kayıt ettik. Hedefimiz önce bu illerde 5 yaş grubunu % 100 okullaştırmak.
- 4 yaşındaki çocuklarımızı da alacağız ancak öncelik 5 yaş grubunda olacak. Onlardan yer kaldıkça 4 yaş grubunu da yerleştireceğiz. Hedefimiz 2013 yılında okullaşmayı Türkiye genelinde % 100’e çıkarmak.
- Türkiye genelinde bağımsız okul öncesi okulumuzun sayısı 1165’e çıkardık. Şu anda 150 okulumuzun yapımı devam ediyor. Ayrıca ilköğretim, ortaöğretim ve halk eğitim bünyelerinde ana sınıflarımız var. Tüm bunlara rağmen bugün okul öncesi eğitimde okullaşma oranımız yüzde 33 civarında aralarında Amasya ve Burdur’un bulunduğu bazı illerimiz ise yüzde 90’ı aştı.Yeni planlamalarımızla bu sayıyı sürekli bu sayıyı artıracağız. Aralarında Şırnak, Hakkari gibi illerimizde de okul öncesi eğitimine de özel binalarımız bulunuyor.
KAHVALTI-YEMEK İÇİN 180 TL
- Okullarımız, ücretsizdir. Yani bizde para yok. Ancak Olanaklarımız ölçüsünde eğitimin yanı sıra diğer desteklerimiz de olacak. Çocuğuna okulda kahvaltı yapmasını yemek istemesini istiyorsa 180 TL ücret alınacak. Anaokullarında haftada 42 saat, ikili eğitim yapılan okullarımızdaki çocuklarımız ise 30 saat okulda kalacak.
ÇOCUK KULÜPLERİ
- Bazı velilerimiz özellikle çalışanlar çocuklarının yarım gün okulda kaldıktan sonra evlerine gönderileceklerini ve bunun kendileri için sorun olacağını söylüyorlar. Bunu da düşündük çocuğunun tam gün ana okulunda kalmasını istiyorsa 60-70 TL gibi bir fark ödemesi gerekecek. Getirdiğimiz kulüp sistemiyle çocuğumuz öğretmenleri denetiminde okulunda kalacak yemeğini de burada yiyecek.
BÖYLE BİR ŞEY YOK
- Öğrencilerimizin 32 ildeki kayıtlarını yaptık. Ülke genelinde 5 yaş grubunda yaklaşık 1 milyon 150 bin çocuk bulunuyor. 32 ildeki uygulamada çocuklarımızın kayıtlarını yaptık bazı velilerin çocuklarını devlet yerine özel anaokullarına göndermek istemeleri durumunda kaydının silinmesi için para istendiği yolunda söylentiler duyduk. Kesinlikle öyle bir şey yok. Yapan varsa yanlış yapıyor. Bu konuda da ayrıca gerekli uyarılarımızı da yaparız.
hürriyet