Komisyondan kavgalı geçen 4+4+4 eğitim teklifinde okula başlama yaşı yeniden düzenlenebilir. Dinçer: "72 ay üst limit.Alt limit 60 ay. 60-66 ay arasını velinin iznine mi bıraksak diye teklif de var."
Okul yaşına ince ayar
ANKARA- Eğitim sistemini kademeli hale dönüştürerek 12 yıla çıkartan yasa teklifinde okula başlama yaşının yeniden düzenlenmesi gündemde. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, alt (60 ay) ve üst sınır (72 ay) getirilebileceğini söyledi.
TBMM’de son yılların en kavgalı komisyon çalışmalarının yürütülmesine neden olan, 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitime son vererek ‘4+4+4’ şeklindeki kademeli sistemi öngören yasa teklifinde okula başlama yaşı hâlâ tartışma konusu. Kavgalı geçen son oturumda hızla geçirilen teklifte mecburi ilköğretim çağı 6-13 yaş aralığı olarak tanımlanırken, ‘6 yaş’ tanımı, ‘5 yaşını bitirdiği eylül ayı sonu’ olduğu ifade edildi. Buna göre, 60 ayını doldurmuş tüm çocuklar okula başlama yaşını girmiş olarak kabul edilecek. Ancak teklifin okul yaşına ilişkin hükmünün Genel Kurul aşamasında değiştirilebileceği de belirtiliyor. Bakan Dinçer CNN Türk’te, okula başlama yaşını, tek bir tarihte değil de alt ve üst sınır diye iki tarih aralığında tanımlayabileceklerini vurguladı. Üst sınırın 72 ay (6 yaşını bitirip 7’den gün almış) olmasının kesin olduğunu kaydeden Dinçer, alt sınır konusunda daha kesin kararlarının oluşmadığını söyledi. Dinçer, “72 ayı üst limit olarak görmek istiyoruz. Alt limit en geniş limitiyle 60 ay” dedi. Dinçer, alt ve üst sınırlar içinde zorunluluk ve velilerin inisiyatifinin etkili olacağı aralıklar da oluşturulabileceğini belirterek, “Acaba 66 ay olunca çocuğu zorunlu olarak kaydetsek, 60’la, 66 arasındakini de velinin iznine mi bıraksak diye birtakım teklifler de var. Ayrıca bir analiz yaptıktan sonra da tekrar kamuoyuyla paylaşabiliriz” dedi.
11 yaşında İHL
Başta CHP olmak üzere teklifte çeşitli kesimlerin itiraz ettiği kademeli sistem ve liselerin orta kesiminin açılması yönündeki düzenlemeye göre, orta kesimler bağımsız açılabileceği gibi lise bünyesinde de açılabilecek. 15 yıl aradan sonra imam hatip liseleri orta kısımlarına tekrar öğrenci alabilecek ve hatta 1998’den önce 12 yaşını doldurmuş öğrenciler bu okullara kaydolabiliyorken, artık 11’i dolduranlar kaydolabilecek.
Kürtçe sürprizi
Teklif, açık yazılmasa da uygulamada orta okul kısmında öğrencilerin Kürtçe ve Kuran gibi dersleri almalarının da önünü açıyor. “Ortaokullarda lise eğitimini destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulur. Program seçenekleri bakanlıkça belirlenir” şeklindeki hükme göre, ‘orta okul’ kademesinde seçmeli ders ağırlıklı bir eğitim verilecek. Bakanlık düzenlemeyi ‘eğitim sistemine esneklik getirmek’ diye savunurken, başta CHP, din eğitiminin orta okul seviyesinde yaygınlaştırılması sonucunu doğuracağını savunuyor. Bakan Dinçer, “Kürtçe 5. sınıftan itibaren seçmeli ders olarak gündeme gelebilir mi?” sorusunu, “Eğer Türkiye’yi böyle demokratikleştiriyorsanız, sisteminizi esnek hale getiriyorsanız, Kürtçenin de seçimlik ders olmasının ne mahsuru var?” diye yanıtladı.