Yaklaşık 3 hafta sonra ders zilinin yeniden çalacağı okullarda, öğrencilere daha iyi fiziki koşullarda eğitim verilebilmesi için hazırlıklar yapılıyor.

İzmir'deki okullarda, yeni eğitim-öğretim yılı hazırlıkları kapsamında 110 okul onarıma alındı, 10 okulda güçlendirme çalışması başlatıldı.

Edinilen bilgiye göre, kentteki okullarda incelemelerde bulunan İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, ihtiyaçları tespit etti, aciliyet durumuna göre plan, program ve bütçeleme işlerini yaptı.

İhale ve inşaat işlerini İl Özel İdare'nin yaptığı çalışmalar çerçevesinde kentteki 50 ilköğretim, 60 ortaöğretim kurumunda onarım işleri başlatıldı. Çatı, tuvalet, ısınma sistemi ve elektrik-su tesisatının öncelikli olarak elden geçirileceği çalışmalar için Özel İdare bütçesinden 1 milyon lira, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden ise 1.5 milyon lira olmak üzere 2.5 milyon lira kullanılacak.

Bu çalışmaların yanı sıra ilçe belediyelerinin de okulların fiziki bakımları için çalışmalar yaptığı, boya, badana, bina bakımları ile okul bahçesinde ihtiyaç duyulan yerlerin onarımı, çocuk oyun alanlarının yapımı gibi işleri sürdürdüğü bildirildi.

-''OKULLAR GÜÇLENDİRİLİYOR''-

İzmir Milli Eğitim Müdürü Mehmet Rağip Üye, AA muhabirine, çalışmaların yeni eğitim-öğretim yılının ilk günü olan 19 Eylül'e kadar yetiştirilmesinin planlandığını söyledi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünün, olası bir depreme karşı 2004 yılından bu yana güçlendirme işlemleri yürüttüğünü ifade eden Üye, 2007 yılındaki deprem yönetmeliğinin ardından riskli olabilecek 216 okulda inceleme başlatıldığını belirtti.

Üye, 2004'ten bu yana öncelik sırasına göre belirlenen 81 okulun güçlendirme çalışmasının bittiğini dile getirerek, bu yılın güçlendirme programında 10 okulun bulunduğunu vurguladı.

Güçlendirme çalışmaları sırasında bazı okullarda ikili eğitim yapılacağını, bazılarında ise eğitime ara verilerek, öğrencilerin yakın okullara yönlendirileceğini ifade eden Üye, ''Bu süreçte velilerden fedakarlık ve sabır bekliyoruz. Amacımız tüm öğrencilerin kendi okulunda en sağlıklı şekilde eğitim alması. Bunun için çalışıyoruz. Bunu sağlarken yaşanabilecek sıkıntılar için fedakarlık gerekiyor'' diye konuştu.

Bu arada, güçlendirme programındaki Aliağa Atatürk İlköğretim Okulunun iki binasından riskli olanının maliyet yüksekliği nedeniyle yıkılıp yerine 18 derslikli yeni bir bina yapılacağı öğrenildi. Öğrenciler eğitime okulun diğer binasında devam edecek.

Bayraklı Vali Namık Kemal Şentürk İlköğretim Okulunda eğitime bu yıl ara verilecek. Okulun güçlendirme maliyetinin yüksek olması nedeniyle bina yıkılıp 18 derslikli yeni okul yapılacak. Öğrenciler yakındaki okullara nakledilecek.

Bornova Reşat Nuri Güntekin İlköğretim Okulunun iki binası da risk taşımalarından dolayı yıkılarak yerlerine 24 derslikli yeni okul yapılacak. Öğrenciler, bölgedeki diğer okullarda eğitim alacak.

Konak Yeşiltepe 26 Ağustos İlköğretim Okulunun iki binasından riskli olanı yıkılacak, yerine 9 derslikli bir bina yapılacak. Eğitim-öğretim ikinci binada devam edecek.

Urla Uzunkuyu İlköğretim Okulu ile Bayraklı Zihni Üstün İlköğretim Okulunda da eğitime ara verilecek. Öğrenciler yakın okullara yönlendirilecek, mevcut okul binaları güçlendirilecek.

Buca 30 Ağustos İlköğretim Okulunun güçlendirme süreciyle ilgili planlama süreci ise devam ediyor.

Güçlendirme programındaki ortaöğretim kurumlarından Konak 50. Yıl Anadolu Lisesi, Karşıyaka Gazi Lisesi ve Kemalpaşa İmam Hatip Lisesinde de eğitime ara verilecek, öğrenciler yakın okullara yönlendirilecek.

Anadolu Ajansı