Okul öncesi ve ilköğretim birinci sınıf öğrencileri, 14-18 Eylül 2009 tarihleri arasında okullarda “uyum” programına alınacak.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, il milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği genelgede, okul hayatının başlangıcının çocuğun yaşamının dönüm noktalarından biri olduğunu vurgulayarak, okula başlarken zihinsel açıdan hazır olmanın yanı sıra, sosyal ve duygusal yönden de hazır olmanın da önem taşıdığını ifade etti.
Çocukların bir kısmının okula uyum sağlamakta zorlandıklarını belirten Çubukçu, ev ortamından ayrılarak farklı bir ortama geçmenin, çocuk ve aile için belli bir uyum süreci gerektirdiğini vurguladı.
Çubukçu, genelgede şunları kaydetti:
“Okul öncesi ve ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin eğitim-öğretime diğer sınıflardan önce başlaması uygulamasıyla, çocukların okula adaptasyonlarının sağlanması, okul kaygısının giderilmesi, öğretmenine güven duyup günlük akışa uyum sağlaması, oyun, drama, sosyal ve sportif etkinlikler yoluyla öğrenme ortamını, okulunu, sınıfını, arkadaşlarını, öğretmenlerini tanıması, okul kurallarını öğrenmesi, aynı zamanda evine güvenle gidip gelme eğitimi alması ve okula iyi bir başlangıç yapması amaçlanmıştır. 2009-2010 eğitim-öğretim yılı için söz konusu uygulamanın 14-18 Eylül 2009 tarihleri arasında yapılması, daha sonraki eğitim-öğretim yıllarında ise okullar açılmadan bir hafta öncesinden uyum programının düzenlenmesini ve konu üzerinde gerekli hassasiyetin gösterilmesini rica ederim.”
UYUM PROGRAMI
Genelgede, anaokulu, anasınıfı, uygulama sınıfları ile ilköğretim okulu birinci sınıflara başlayacak çocuk ve öğrencilerin bir hafta önceden eğitim-öğretime hazırlanması çalışmalarına dair açıklamalar da yer aldı.
Buna göre, bağımsız anaokulları ve anasınıfları ile uygulama sınıfları için ilgili öğretmenler tarafından okul öncesi eğitimin temel ilkeleri ve amaçları doğrultusunda oyunun temel etkinlik olarak dikkate alındığı, çocuğun okulu tanıma ve uyumunu sağlamasını kolaylaştıracak bir haftalık esnek bir program hazırlanacak.
Velilerin öğrencilerle beraber okula gelip gitmelerinin alışkanlık haline gelmemesi için veliler zaman zaman sınıf ortamına alınabilecek.
Velilere yönelik rehberlik ve psikolojik danışma servislerince okul, öğrenci ve veli ilişkisi, öğrencilerde oluşabilecek kaygılar, korkular ve alınacak önlemler gibi konularda bilgilendirme çalışmalarına yer verilecek.
İKİ DİNLENME SAATİ OLACAK
Normal öğretim yapan okullarda birinci sınıflar kendi sınıflarında, ikili öğretim yapan okullarda ise birinci sınıflar başka bir sınıfta uygulama yaparken kendi sınıflarını dönüşümlü olarak kullanacak.
Uyum programı, 09.00-12.00 saatleri arasında 40'ar dakikalık üç ders saati ile 15-20'şer dakikalık iki dinlenme saatinden oluşacak.
İlköğretim birinci sınıf öğrencileri başlangıç aşamasında okuma-yazmaya yönelik çalışmalar ile karşılaşmadığından ve bu yönde öğrencilerde isteksizlik görüldüğünden, bu programın son aşamasına doğru okuma-yazmaya yönelik faaliyetlere yer verilebilecek.
Okul öncesi eğitim alarak gelen öğrenciler, programın içeriğine daha önceden alışık oldukları için bu öğrencilerin yeni gelen öğrencileri ve programı olumsuz yönde etkilememeleri için gerekli tedbirler alınacak.
Sınıflar ve öğrenciler arasında sportif ve kültürel etkinlikler düzenlenebilecek. Okul fobisini yenme, drama, eğitsel oyun, sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler gibi konularda yerel düzeyde hizmet içi eğitimler düzenlenerek öğretmenlere seminer verilebilecek.
Taşımalı eğitime tabi ve YİBO öğrencileri, mevzuata aykırı olmamak şartıyla yerel imkanlar ölçüsünde eğitimden faydalandırılacak.
OYUNCAK KONUŞUP, MASAL DİNLEYECEKLER
Uyum programı kapsamında, öğrenciler ve öğretmenler tanışacak. Öğrencilere okullar tanıtılacak, sınıf, koridor, tuvalet ve kantin kullanımı hakkında bilgi verilecek.
Uyum programında, öğrenciler veya öğretmenler öyküler anlatacak. Öğretmenler, oyuncaklar hakkında konuşacaklar ve öğrencilerin sevdikleri oyuncakları anlatmalarına, oyuncaklar ve hayvanlarla ilgili şarkılar söylemelerine, oyun oynamalarına izin verecekler.
Minik öğrenciler, uyum programı kapsamında defter, kalem ve sınıftaki araçları kullanmayı da öğrenecekler.
Bu arada, 2009-2010 eğitim-öğretim yılı, Ramazan Bayramı'nın ardından 24 Eylül Perşembe günü başlayacak.
hürriyet