Türkiye'de ilk kez zihinsel engelli, otizm, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ile hiperaktivite bozukluğu olan bireylerin eğitim ihtiyacını karşılayacak, özel olarak hazırlanmış, eğitici kitaplar hizmete sunulduResmi rakamlara göre nüfusumuzun yüzde 13'ünü engelliler oluşturuyor. Buna karşılık ülkemizde zihinsel engelli, otizm, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan bireylerimizin, eğitim ihtiyacını sağlayacak kitaplar ile materyal sıkıntısı yaşanıyordu.
Bu engeli ortadan kaldırmak amacıyla, Vanilya Okul Öncesi Yayıncılık tarafından, çeşitli alanlarda eğitim kitapları ile özel eğitim materyalleri yayınlandı. Eğitimci Özgü Ertul tarafından hazırlanan 40'ın üzerinde kitap ve materyaller Yeşilköy Röne Park'ta düzenlenen bir toplantı ile uygulamalı olarak basına tanıtıldı.
Bu yayınlar ile ihtiyacı olan zihinsel engelli ve otistik birey eğitimi sırasında karşılaşılan güçlüklerin giderilmesi hedefleniyor.
İki yıllık bir çalışmanın ürünü olan kitaplar ile Pengumini metaryellerinin önemini ve neden böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu Özel Eğitim Öğretmeni Özgü Ertul şöyle anlattı:
“Özellikle çocuk yaşta bulunan zihinsel engelli ve otistik birey eğitim için, özel eğitim kitapları ve materyalleri bireyin gelişiminde büyük faydalar sağlıyor. Ne yazık ki ülkemizde "Özel Eğitime" gereksinim duyan birey ve ailelerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde eğitim kitapları ve setlerinin sıkıntısı yaşanıyordu. Bizim bu ihtiyacı gidermeye yönelik hazırladığımız setler, iki kategoride oluşturuldu. "Özel Eğitim Kitapları” ve “Pengumini Özel Eğitim Materyalleri”. Bu eğitim setleri ile zihinsel engelli, hiperaktif, öğrenme güçlüğü ve dikkat dağınıklığı ile otizmli bireylerin ihtiyaçlarının daha kolay sağlanması amaçlandı “.
ENGELLİLER HAYATTAN SOYUTLANMASIN !..
Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin bu kitap ve materyaller sayesinde toplama çıkartma, okuma yazma öğrenmesi, kendi kişisel bakımını yapabilmesi ve isteklerini yerine getirebilmesini kolaylaştıracak şekilde hazırlandığını söyleyen Ertul, şu bilgileri verdi:
“Bu eğitimi alan zihinsel engelli ve otistik bireylerin toplumda kabul görmesini, bir beceri sahibi olmasını ve sosyal hayattan soyutlanmaması en önemli hedefimiz. Ayrıca ‘zihinsel engelliler, öğrenemez’ şeklindeki tabumuzun da artık yıkılması gerekiyor. Çünkü, özel eğitim kitapları, normal çocukların eğitim kitaplarından oldukça farklıdır. Özel Eğitim'de şu basamaklar izlenir:
Akran grubuna göre yavaş gelişim gösteren zihinsel engelli bireyler, konuları küçük basamaklar halinde öğrenir. Pek çok bireyin, doğal yaşamı içinde rahatlıkla geçtiği ya da kazandığı beceriler, zihinsel engellilikten etkilenen bireyler için çok zordur. Bu eğitimin normal eğitimden farkı, çocuğa göre bireysel eğitim programları oluşturulur. Öğretim yapılacak konular, sade ve basit bir sunum ile verilir.
Çok zengin görsel ve işitsel uyarana sahip kitap, oyuncak ve materyaller ile öğretim yapılır. Öğretimde çocuklara, bağımsız yaşam becerisini kazandırmak amaçlanır. Bu sebeple, eğitimde gereksiz ve karmaşık bilgi verilmemektedir. Her öğretim konusu, bir öncekiyle ya da bir sonraki öğretim konusu ile ilişkilidir. Özel Eğitim Seti'nde yer alan materyaller kolaydan zora doğru bir öğretim sırası izler. Zihinsel yetersizliği olan bireyler; ömür boyu özel eğitim ile destek eğitime ihtiyaç duyar. Özel öğrenme güçlüğü olanlar; dinleme, konuşma, okuma, yazma, dikkat yoğunlaştırma ya da matematik işlemleri yapma güçlüğü nedeni ile bu eğitime ihtiyaç duyar”.