Milli Eğitim Bakanlığı, adı sık sık yolsuzluk ve soruşturmalarla gündeme gelen özel rehabilitasyon merkezlerine çekidüzen veriyor. Sayıları 3 yılda bin 700'e çıkan kuruluşlar için ilk defa bir yönetmelik hazırlandı.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Özürlü Bireylere Uygulanacak Destek Eğitim Programları ve Eğitim Giderlerinin Karşılanmasına Dair Yönetmelik'e göre engelli bireyler, eğitim personeli ve kuruma ait tüm bilgiler merkezî bir veri tabanı havuzunda toplanarak, internet üzerinden online takip edilecek.
Merkezler artık özürlü öğrencilere verecekleri derslerin gün ve saatlerini aylık olarak önceden belirleyecek. Aylık çalışma takvimini doğrudan bağlı bulundukları il veya ilçe millî eğitim müdürlüğüne teslim edecekler. Böylece müfettiş gittiğinde 'bugün çocuklar gelmedi' mazereti ortadan kalkacak ve ay sonunda merkezin vermediği dersler için topluca para alması önlenecek. Engelli bireye her bir özrü için bir günde en fazla iki ders saati bireysel veya grup eğitimi verilecek.
DEVLET, ZARARINI İKİ KATIYLA TAHSİL EDECEK
Özürlü bir birey için yılda en fazla iki farklı kuruma ödeme yapılacak. Böylece yılda 7-8 merkez değiştirilmesinin önüne geçilecek. Öğrenciye verilen bir dersin tekrar alınması hâlinde bakanlık aynı ders için en fazla iki ödeme yapacak. Destek eğitim veren veya bu hizmetten yararlananların gerçek dışı beyanda bulunarak fazladan ödemeye sebebiyet vermeleri halinde bu tutarlar, iki katı ve kanuni faiziyle birlikte ilgililerden tahsil edilecek. Hem bu işi suistimal eden kuruluş hem de aile cezalandırılmış olacak. Yolsuzluk yapan merkezin yeni kurum açma izni de iptal edilecek. Devlet, 2006'dan bu yana özel rehabilitasyon merkezleri ve özel eğitim okullarına maddî destekte bulunuyor. Öğrenci başına aylık 420 lira, yıllık 800 milyon TL ödeme yapıyor. Kurumlarda 200 bine yakın engelli eğitim görüyor.
ZAMAN