Kayseri’de ağırlığını kadın derneklerinin oluşturduğu ;sivil toplum kuruluşları, Gazeteciler Cemiyeti Lokali’nde bir araya gelerek eğitimde getirilmek istenen 4+4+4 sistemini eleştirdi. Ortak açıklamada, "Rakamlar 8 yıllık kesintisiz eğitimle, kız çocuklarının 16 yaşında evlenme oranlarının oranlarını yüzde 44, aynı yaşlarda doğum yapma oranını ise yüzde 36 azaldığını göstermiştir” denildi.
Toplantıya katılan STK’lar adına açıklama yapan Türk Kadınlar Derneği Başkanı Ayşe Uzunlu, son 10 yılda devlet ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarıyla ilköğretim düzeyinde okullaşma oranının yüzde 98’lere çıktığını anımsatarak, "Şimdi 4+4+4 sistemi olarak adlandırılan yeni eğitim sistemine geçiş çalışmalarını anlamakta zorlanıyor, kaygılarımızı kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz” dedi.
Yıllarca yapılan okuma yazma kampanyalarına rağmen henüz hedefe ulaşılamadığını da vurgulayan Uzunlu, "Ana sınıfların eğitimden çıkarılmasının çocuklarda erken yaşta saptanması gereken becerilerin geliştirilmesi sürecini gerileteceği kanısındayız. 4 yıllık zorunlu eğitimden sonra açık öğretim seçeneği sunulmasının özellikle kız çocukları için eğitim kesintiye uğraması ya da tamamen durdurulması durumunu ortaya çıkarır. Engelliler için yürütülen kaynaştırma eğitiminin de aksamasından endişeliyiz” diye konuştu. Ülkenin her coğrafi bölgesinde kız çocukların eğitimiyle ilgili bakış açısının aynı olmadığını vurgulayan Uzunlu, şöyle dedi:
"Bizler STK’ler olarak kesintili eğitimle kız çocuklarının 4 yıldan sonra okuldan alınmasının önünün açılacağından, gelecek nesillerin ilk öğretmenleri annelerin cehalet karanlığına mahkum edileceğinden, kadın istihdamı ve temsil oranlarının düşeceğinden ve halen ürkütücü boyutlarda olan çocuk gelinlerin sayısının daha da artacağından endişeliyiz. Rakamlar 8 yıllık kesintisiz eğitimle, kız çocuklarının 16 yaşında evlenme oranlarının oranlarını yüzde 44, aynı yaşlarda doğum yapma oranını ise yüzde 36 azaldığını ortaya koymaktadır. 4+4+4 kesintili eğitimin özgür eğitim anlayışını getirmek yerine, kadınlarımızın geri kalmasına yol açacağını, bir taraftan da oluşturulmaya çalışılan cinsiyet eşitliğinin kadınların aleyhine olacak şekilde bozulacağını düşünüyoruz. DİE rakamlarına göre, 6-14 yaş arası 11 milyon çocuğun 3 milyon 842 bini çalıştırılmakta, bu çocukların yarısından çoğu da okuma yazma bilmemektedir. 4+4+4 sisteminin çocuk işçi sayısını artıracağını düşünmekteyiz. 8 Mart Dünya kadınlar günü öncesi baktığımızda; 4+4+4 eğitim modelinin kafamızda oluşturduğu endişeler ve sorular; Kadınlar yönetimlerde niçin yeterince temsil edilmemektedir. Okuma yazma bilmeyen nüfusumuzun 5’te 4’ünü neden kadınlar oluşturmaktadır ? Sayısı 5.5 milyonu bulan çocuk yaşta evlendirilen kızlar, neden Türkiye’nin acı gerçeklerinden birini oluşturmaya devam etmekte?"
alıntı