'Tatilde çocukların yapması gerekenler konusunda çok reçeteci olunmaması gerek..'
İstanbul Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, "Anne ve babalar, çocuğun karnesini inceledikten sonra olumlu yönler ve iyi notlar üzerinde durmalı, başarılı oldukları konularda çocuklarını takdir etmeli ve ödüllendirmelidir" dedi.
Prof. Dr. Erdoğan, başarının bireysel potansiyelin gelişimini içeren akademik bir yolculuk olduğunu belirterek, bunun asla bir varış noktası olmadığını söyledi.
Gerçek başarının başarısızlık korkusunu yenebilmek olduğunu kaydeden Erdoğan, öğrencilerin aldığı karnelerin nihai bir sonucu ifade etmediğinin unutulmaması gerektiğini belirtti.
KARNE PSİKOLOJİK BASKI ARACI DEĞİLDİR
Öğrencilerin aldığı karnelerin çocuğun yanı sıra anne-baba, öğretmen ve okul yöneticileri için yol gösterici belge niteliği taşıdığını vurgulayan Erdoğan, ''Karne, bir başarısızlık metası halini almamalıdır. Karnelerin, öğrencinin başarılı ya da başarısız olarak etiketleneceği bir belge niteliği taşımadığı iyi bilinmelidir. Karnelerin işlevi, öğrenciye eksikliklerini göstererek gelişmesi için neler yapabileceği konusunda onu yönlendirebilmektir'' diye konuştu.
Tatilde çocukların yapması gerekenler konusunda çok reçeteci olunmamasını isteyen Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: ''Reçeteci önerinin zararı olduğunu düşünüyorum. Bazı uzmanlar 'öğrenci bol bol dinlensin' diyor. Milyonlarca öğrenci var. Bazı öğrenciler eğitim sezonunda çok, bazıları az çalışmıştır. Çok çalışan sömestr tatilini bekliyordur. Bazı öğrenciler de çalışmak için bu tatili beklemiş olabilir. Bu yüzden kalıplayıcı olmamak lazım. Ben de öğrenci ders çalışmak istiyorsa çalışsın diyorum. Sonuç olarak ders konusunda öğrenci tatilde ne yapmak istiyorsa onu yapsın.''