'Tüm memurlara rotasyon' mu geliyor?
Hatta son Bakanlar Kurulu toplantısında Sayın Faruk Çelik tarafından sunumu da yapıldı. Paket mevcut haliyle memurlar açısından radikal değişiklikler getiriyor. İşte dikkat çeken başlıklardan bazıları...
Memura üç yılda bir tayin Şu an asker ve polis için uygulanan rotasyon (belirli sürede görev yeri değişikliği) bütün memurlara yaygınlaştırılıyor. Buna göre 2 milyon 100 bin memur her üç yılda bir şehir değiştirecek. Böylece Doğu ve Güneydoğu gibi personel konusunda yetersizliğin yaşandığı bölgelerin açığı karşılanmış olacak. Buralardaki açık daha önce sözleşmeli personelle karşılanmaya çalışılıyordu. Fakat sözleşmeli personelin kadroya geçmesiyle sorun yeniden nüksetti.
Üç yıllık rotasyon uygulamasıyla kamu personelinin ülke geneline dengeli dağılımı hedefleniyor. Ancak eş durumu ve unvanlı kadrolara ilişkin tayinlerde uygulamanın ne şekilde yapılacağı merak ediliyor.
Bakan Çelik işareti vermişti
Konuyla ilgili ilk açıklama 2011/Kasım ayında Sayın Faruk Çelik’ten gelmişti. Bakan Çelik, “Ülkemiz 781 bin kilometrekaredir. Kamuda çalışmayı benimseyenlerin, bir ayrım yapmaksızın Türkiye’nin dört bir tarafında da hizmet etmeleri gerekiyor. Böyle bir yaklaşım sergilenirse hem kamu çalışanlarının birikimlerinin vatandaşlarımıza aktarılması hem gidilen yerde yeni bir heyecanla işe başlanması hem de verimsizlik söz konusu ise bu değişiklik ile onun gözden geçirilmesi mümkün olur. Çakılı kadro gibi memurların aynı ilde 15-20 yıl hizmet etmeleri verimi düşürüyor. Heyecanı ortadan kaldırıyor. Belli bölgeler sürgün yeri gibi algılanıyor. Bunlar doğru yaklaşımlar değildir.
Kamu çalışanı kamu çalışanıdır” şeklindeki açıklamasıyla rotasyonun ilk işaretini vermişti. Rotasyon uygulamasıyla ilgili talimatın bizzat Sayın Başbakan tarafından verildiği söyleniyor.
Üst yöneticilik için beş yıl yetecek
Paketteki bir diğer dikkat çeken değişiklik üst düzey atamalarla ilgili. Şu an kamu kurumlarında daire başkanı ve üstü görevlere atanabilmek için en az 8, 10 ve 12 yıl görev yapmış olma şartı aranıyor. Yeni düzenlemeyle süre beş yıla çekiliyor. Beş yılını dolduran memur üst düzey yöneticiliklere atanabilecek.
Özel sektörden daire başkanı alınabilecek
Kamuda müsteşar, müsteşar yardımcısı, başkan ve genel müdür olabilmek için özel sektör çalışmaları da dikkate alınıyordu. Yeni düzenlemeyle özel sektör çalışanları, kamuya daire başkanı olarak da atanabilecek.
Üst düzey yönetim 4-5 yılda değişecek
Genel müdür ve üzeri kadrolara atananlar süre sınırlamasıyla atanacaklar. 4 veya 5 yıl olarak düşünülen süre dolduğunda, görev süresi bitmiş olacak. Böylece şu an sık sık yaşandığı gibi, görevden alınan kişinin mahkeme kararıyla tekrar göreve dönmesi mümkün olamayacak. Yani bürokraside üst yönetim kadrosu, hükümetle gelip hükümetle gidecek.
ALINTI