YÖK, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) 11 Nisan 2010'da, ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavlarının (LYS) ise iki hafta sonuna yayılarak 19-20 Haziran ile 26-27 Haziran 2010 tarihlerinde yapılmasını kararlaştırdı.

YÖK: Sınavların iki haftaya yayılması, stresi asgariye indirmek için
YÖK Üyesi Prof. Dr. Yekta Saraç, Lisans Yerleştirme Sınavlarının uygulanacağı 19 Haziran'da Matematik-Geometri, öğleden sonra Yabancı Dil, 20 Haziran'da Sosyal Bilimler; 26 Haziran'da Edebiyat-Coğrafya ve 27 Haziran'da ise Fen Bilimleri sınavlarının yapılacağını bildirdi.

Prof. Dr. Saraç, YÖK Genel Kurulu'nun aldığı yeni üniversiteye giriş sınav tarihleriyle ilgili gazetecilere YÖK'te açıklama yaptı.

LYS'nin iki hafta sonuna yayılacağını hatırlatan Saraç, 19 Haziran Cumartesi günü Matematik-Geometri, aynı gün öğleden sonra Yabancı Dil, 20 Haziran Pazar günü Sosyal Bilimler; 26 Haziran Cumartesi günü Edebiyat-Coğrafya, 27 Haziran Pazar günü Fen Bilimleri sınavlarının yapılacağını bildirdi.

Bu tarihlerin değişmeyeceğini söyleyen Saraç, ancak bunun bağlayıcı bir karar olmadığını vurguladı. Saraç, "Genelde, asıl kitlenin iki sınava gireceğini düşünürseniz, bu iki sınavın arasının açılması yönünde görüş birliğine varıldı" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın konuya ilişkin öğrencilere uyguladığı ankette yüzde 75 oranında öğrencinin sınavın iki haftaya yayılmasını tercih ettiğini belirten Saraç, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ın da bu tercihin uygulanmasının yerinde olacağını belirttiğini söyledi.

Sınavın öğrencilerin şehir merkezine gelmeleri düşünülerek saat 10.00'a çekileceğini belirten Saraç, şöyle devam etti:

"Bu kararın alınmasında en önemli etken öğrencilerin tabiki eğilimi, ama bu sınavın bir stres kaynağı olmasından çıkartılması düşüncesidir. Bu, çünkü daha önceki sisteme yöneltilen en büyük eleştiriydi. Bu eleştiri dikkate alındı, bu sistem kurgulanırken öğrencinin belli bir zaman içerisindeki, tek bir sınav içerisindeki olumsuz, kendisinden kaynaklanan sıkıntıları olabileceği düşüncesi ya da gelme, gitme hususundaki sıkıntıları düşüncesi... Bunun iki haftaya yayılması ve stresin dağıtılması hususu da dikkate alındı."

Birinci aşama sınavının tek sınav olduğunu hatırlatan Sara ç, "Öğrencinin asıl gövdesinin gireceği, puan türü oluşturması için gireceği iki sınavın arası, birer haftayla açılıyor. Bu prensip. Büyük, öğrencinin asıl gövdesi bu şekilde olacak. Fiziki ve kanuni bir engel yok. 'Dördüne de gireceğim. Ben hem tıp, hem edebiyat fakültesini tutturacağım ve aynı zamanda da yabancı dile de gireceğim' derse hepsine girsin, onda bir sıkıntı, engel yok. Ama daha önceki tecrübeye bakıldığında bunların, asıl gövdenin iki sınava gireceği" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Sınavların dört aşama olması sınav maliyetini yükseltecek mi?" sorusuna Saraç, "O konuda ÖSYM Başkanı bir bilgi verdi. Sınav maliyetini sanıldığı gibi ikiye katlayan bir netice doğurmuyor. Daha az. Bu rakamlar üzerinde görüşüldü. Öğrenciden gelen yeniden öğretim üyesine dönüyorsa bunda bir sıkıntı yok. Öğrencinin sınav ücreti daha kesinleşmiş değil, gireceği sınav artacak ama ciddi rakamlar değil, herkesin kaldırabileceği, çok düşük rakamlar bunlar. Ne devletin bütçesini ne de öğrencinin bütçesini zorlayacak. Sanıldığı gibi maliyetleri de sınav adedine göre katlayacak bir şekilde artmıyor" dedi.

Saraç, sınav saatleri ile ilgili bir soru üzerine bütün sınavlar ın saat 10.00'da başlayacağını belirterek, saat belirlemede ve sınavların iki haftaya yayılmasında, YÖK'ün, öğrencinin stresini asgari düzeyde tutmasını gözettiğini söyledi.

Teknik açıklamanın daha sonra yapılacağını belirten Saraç, teferruatla ilgili hususta ÖSYM Başkanı Yarımağan'ın bilgilendirme yapacağını kaydetti.

Saraç, başvuru tarihlerinin de henüz belli olmadığını, bunun kararının daha sonra alınacağını söyledi. Saraç, "Niye acil toplandık? Bu acil bir toplantı, çünkü bunun bir şekilde hizmet alımıyla ihale edilmesi söz konusu. Sürecin de sonucuna ulaşıldı. Bundan dolayı bugün bunun neticelendirmesi lazımdı" diye konuştu.


--------------------------------------------------------------------------------

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında gerçekleştirilen YÖK Genel Kurulu toplantısında, gelecek yıl üniversite sınavlarının hangi tarihlerde yapılacağı konusu ele alındı.

Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, üniversiteye giriş sınavlarının birinci aşaması olan Yükseköğretim Geçiş Sınavı'nın (YGS) 11 Nisan 2010'da, ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavlarının (LYS) ise iki hafta sonuna yayılarak 19-20 Haziran ile 26-27 Haziran 2010 tarihlerinde yapılmasının kararlaştırdırıldığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bilindiği gibi YÖK'ün üniversiteye giriş sistemine yönelik çalışmaları ve karar alma süreci çeşitli aşamalar içermekte ve teknik araştırma çalışma ve görüş alış verişine dayanmaktadır. Bir yılı aşkın bu süreçte konuyla ilgili tüm teknik kuruluşların görüşü istenmiştir. Sisteme ilişkin ana hatlar YÖK Genel Kurulu'nda kabul edildikten sonra bu sefer üniversitelere puan türleri ile ilgili tekrar görüş sorulmuş ve bu görüşler bir komisyon marifeti ile değerlendirilmiş ve ÖSYM'nin uzmanlığına dayalı tecrübesi ile yaptığı önerilerin katkısıyla yürütülerek sonuçlandırılmıştır.

Bugünkü alınan kararda da aynı yaklaşım takip edilmiş, konunun doğrudan ilgili tarafı olan öğrencilerin eğilimleri ve görüşleri dikkate alınarak 113 bini aşkın öğrencinin görüş bildirdiği MEB tarafından yapılan anket sonuçları göz önünde bulundurulmuştur.”

YÖK Genel Kurulu, Özcan'ın başkanlığında toplandı.
Özcan, toplantıya verilen öğle yemeği arasında bir gazetecinin, Suriye ile yükseköğretim alanında ne gibi çalışmalar yapılacağını sorması üzerine, Türkiye'deki üniversitelerden 10-12 kişilik bir grubun 1 Aralıkta Suriye'ye gideceğini söyledi. Özcan, şöyle konuştu:

"Orada bir yol haritası çizilecek. Ondan sonra oradaki rektörler buraya gelecek ve Türkiye'de de aynı türden toplantı yapılacak. Burada yol haritasını detaylandıracaklar. Hangi üniversite hangi program bazında işbirliği yapacak o belli olacak.

Enteresan fikirleri var. Mesela hoş birşey söylediler, 'hem Türk hem Suriye hükümeti olarak bir miktar parayı bir yere koyalım ortak bir fon oluşturalım. Bu fondan beraber projeler yapalım.' Bu, benim çok hoşuma gitti. Böyle işler yapabiliriz."

"ANALİZ YAPMAK İSTİYORUZ"

ÖSS ek yerleştirme sonucunda boş kalan kontenjanlarla ilgili bir çalışma yapılıp yapılmayacağı sorusuna Özcan, "Bu konuda henüz önümüze bilgi gelmediği için birşey söyleyemeyeceğim ama bir analiz yapmak istiyoruz. ÖSYM'den istatistikler gelsin, bakalım" dedi.

DOMUZ GRİBİ

YÖK Başkanı Özcan, Özel Bilkent BUPS İlköğretim Okulu'nda domuz gribi vakası ortaya çıktığı belirtilerek, küçük oğlunun da bu okula gittiğinin anımsatılması üzerine, "Benim oğlumda bir ateş görülmedi. Kontrol ediyoruz" dedi.

YÖK'ün domuz gribi konusunda üniversitelere yazı gönderip göndermediğinin sorulması üzerine Özcan, herhangi bir yazı gönderilmediğini söyledi. Özcan, bir vaka ile karşılaşılırsa gerekli tedbirlerin alınacağını bildirdi.