Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), hazırladığı kanun taslağıyla yükseköğretimde köklü değişikliklere gidiliyor.
Üniversiteden atılmaya son verilirken, başarısız olanlara iki kat daha fazla katkı payı (harç) ödeyerek üniversiteye devam hakkı sağlanıyor. Vakıf üniversitelerinde devlet burslu öğrenci okutulmasına ve öğrencilerin öğrenim gördükleri üniversitelerde asgari ücret baz alınarak hesaplanacak ücretlerle geçici işlerde çalışabilmelerine imkan veriliyor.
Yükseköğretim Kanunu'nun bazı maddelerinde değişiklik öngören kanun tasarısı taslağına göre, yabancı dil hazırlık sınıfı hariç ön lisans diploma programlarını 4 yıl, lisans 6 yıl, lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren diploma programlarını 9 yıl, yüksek lisans öğretimini 4 yıl, doktora öğrenimini ise 6 yıl içinde tamamlayarak mezun olamayanlar öğrenimlerine devam edebilecekler. Ancak bu öğrenciler ders ve sınavlara katılma dışında öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlanamayacaklar.
Aynı yükseköğretim kurumundaki öğrenimi sırasında bir derse üçüncü kez kayıt yaptıran öğrencilerin kredi başına ödeyecekleri katkı payı, ders alacağı yılda o program için belirlenen katkı miktarının yüzde 100 fazlasıyla alınacak. Bir derse 4 veya daha fazla kez kayıt yaptıranlardan alınacak katkı payları, aşamalı olarak öğrenci başına o yıl için belirlenen cari hizmet maliyetinin tamamının iki katını aşmayacak şekilde, üniversitelerden gelen öneriler de değerlendirilerek YÖK tarafından belirlenecek. Başarılarıyla yüzde 10'a giren birinci ve ikinci öğretim öğrencilerine daha az harç ödeme kolaylığı sağlanacak. Vakıf üniversitelerinde, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek sayıda devlet burslusu öğrenci okutulabilecek. Ancak vakıf üniversitelerine yıllık devlet yardımı kaldırılacak. Öğrenciye verilecek devlet bursu, üniversite değiştirse de devam edecek.
Üniversitelerde 'part time' çalışan ve yasal mevzuat bulunmadığı için yakınan öğrencilerin hakları da yasal düzenlemeyle koruma altına alınıyor. Buna göre üniversiteler, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) tarafından burs verilen veya burs alma şartlarını taşıyanlara öncelik tanıyarak, kısmi zamanlı olarak geçici işlerde öğrenci çalıştırabilecekler. Kısmi zamanlı olarak çalıştırılan öğrenciler, işçi olarak kabul edilmeyecek. Bu öğrencilere bir saatlik çalışma karşılığı ödenecek ücret, 4857 sayılı İş Kanunu gereğince 16 yaşından büyük işçiler için belirlenmiş olan günlük brüt asgari ücretin dörtte birini geçmemek üzere üniversite yönetim kurulu tarafından belirlenecek.
Öğretim elemanlarına 'akademik faaliyet ödeneği' verilecek. Ödenekte, öğretim elemanlarının yurtiçi ve yurtdışında sonuçlandırılan proje, araştırma, yayın, sergi, patent, bilimsel faaliyetlere yönelik hakemliği, jüri üyeliği ve akademik ödüller esas alınacak. ANKARA AA
ZAMAN