VEKİL ÖĞRETMENLİKTE VE VEKİL İMAMLIKTA GEÇEN SÜRE KAZANILMIŞ HAK AYLIĞINDA DEĞERLENDİRİLİR Mİ
Bu konu ile ilgili olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa bakmak gerekmektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek geçici ikinci maddesi ile;
- 01.03.1970 tarihi ile 30.11.1971 tarihleri arasında görevde bulunmaları nedeniyle intibakı yapılmış olanların,
- 30.11.1970 tarihinden 1.3.1975 tarihine kadar olan sürede göreve alınanların,
başlangıç derece ve kademesi olarak 01.03.1975 tarihindeki öğrenim durumuna göre 657 sayılı Kanunun 36. maddesinde belirlenen hizmete giriş derece ve kademenin esas alınmaktadır.
18 yaşın bitirilmesinden sonra 657 sayılı Kanunun 87 nci maddede belirtilen kurumlarda asaleten, vekaleten şeklinde ayrım yapmadan 1.3.1975 tarihi itibariyle devlet memuru olmaları koşulu ile bu kurumlarda geçen başarılı hizmet sürelerinin değerlendirilmektedir.
Ancak, bu hükmün, 1.3.1975 tarihinde görevden bulunmayan devlet memurlarının gerek bu tarihten önce, gerekse bu tarihten sonra geçen vekillik sürelerinin kazanılmış hak aylığı intibakında değerlendirilmesi gerektiği konusuna yer vermediği anlaşılmaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun intibak işlemlerini içeren 36 ncı maddesinde de bu şekilde geçen sürelerin intibaklarında değerlendirilmesi yönüyle bir hüküm bulunmadığı, görülmektedir.
DEĞERLENDİRME: 1.3.1975 tarihinden sonra dahi vekil öğretmenlik ve vekil imamlık yapılan sürelerin de kazanılmış hak aylığı intibakları yönüyle değerlendirilmesi yönünde yasal bir düzenlemeye gerek olduğu görülmektedir. Bu durumdakilerin (zira bu şekilde vekaleten yapılan görevlerde de şahıs karşılığı olan kesenek tutarı ile kurum karşılığı olan tutar görev yapılan Kurum tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderildiği ve bu sürelerin hizmet olarak dikkate alındığı bilinmektedir.) bu sürelerinin de intibaklarında değerlendirilmesi konusunda yapılacak olan yasal düzenlemenin yapılmasında yarar olacağını düşünmekteyiz.
NOT: Fahri imam olarak yapılan sürenin intibakta değerlendirileceği konusunda yasal bir düzenleme bulunmadığını da ayrıca belirtmek isteriz. Ziraa bu durum, tamamen kişilerin gönüllü olarak yaptıkları bir iş olup, bu sürede de bir kesinti yapılarak Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmemektedir. Bu süreler, 5434 sayılıı T.C.Emekli Sandığıı Kanununun ek 47. maddesine göre borçlandırılabilecek süreler arasında sayılmaktadırr.
-memurlarnet-