YAKINDA 500 BİN İŞSİZ ÖĞRETMEN OLACAK!
ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLERLE İLGİLİ ÖMER DİNÇERE SORU ÖNERGESİ VERİLDİ.. !
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıda belirtilen sorularımın Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 30.11.2012 www.memurlarahaber.com
A. Levent TÜZEL
İstanbul Milletvekili
AKP Hükümeti döneminde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan öğretmen atamaları, ihtiyacın ve beklenen rakamların çok altında kalmış, işsiz öğretmenler sürekli bir beklentiye sürüklenerek sorun giderek büyümüştür. Açılan eğitim fakültelerinden mezun olacak yeni öğretmenleri de hesaba kattığımızda önümüzdeki birkaç yıl içinde işsiz öğretmen sayısının 500 bini aşması kaçınılmaz görünmektedir.
Her fırsatta İşsizlik sorununu çözdüğünü ve oranın giderek düştüğünü iddia eden Hükümetin iddiasının boş bir söylem olduğunu atanamayan öğretmenlerin tablosu göstermektedir. Başbakan, öğretmenlik yan gelip yatma yeri değildir diyerek, öğretmenleri itibarsızlaştırmakta, Hükümetinizin uygulamaya koyduğu eğitim politikalarıyla performans ölçme yöntemlerine gidilmektedir.
Son dönemde hayata geçirilen 4+4+4 sistemiyle beraber öğretmenlerin çalışma süreleri fiili olarak artırmış durumdadır. Bilim ve teknolojideki gelişmelerle övünülmesine rağmen, bu gelişim ve değişim, çalışma saatlerinin kısaltılması yönünde değil, ücretli öğretmen, vekil öğretmen, ek ders vb. uygulamalarla esnek, kuralsız ve geçici çalışmanın yaygınlaştırılması yönünde ilerlemektedir. Çalışma sürelerin kısaltılması ve ücretli öğretmen yerine işsiz öğretmenlerin atamalarının yapılması, istihdam politikaları ile çalışma yaşamı açısından daha çağdaş bir yöntem olacağı gibi öğretmenlerin mağduriyetini giderecek, işsizliği azaltacaktır.
Bu doğrultuda; www.memurlarahaber.com
1. Hesaplanmaksızın açılan yeni eğitim fakülteleriyle beraber ataması yapılmayan (işsiz) öğretmenlerin sayısı birkaç yıl içinde 500 bini aşması beklenirken, hükümet yetkilileri bu sorunu nasıl çözmeyi planlamaktadır?
2. Öğretmenlerin sınavla seçilmesine karşı çıkıp, öğretmenlerin okul seçmesine vurgu yaptıktan 10 yıl geçmesine rağmen sorunun çözümü bir tarafa dursun, 72 bin olan ataması yapılmayan öğrencilerin sayısı bu gün 300 bine çıkmış olması AKP hükümetinin söyledikleriyle gerçekler arasında fark olduğunu göstermektedir. 2023 vizyonunu sunduğunuz bu günlerde bu sorunu çözmek için ne tür adımlar atmayı planlıyorsunuz?
3. 2002 yılında Başbakan’ın Gaziantep’te yaptığı seçim mitinginde ki konuşmasında farklı branş öğretmenlerinin, farklı derslere girdiğini söyleyip, “boşta öğretmenimiz kalmayacak” demişti. Bu güne bakıldığında eğitim fakültesi mezunu olmayanlar ücretli öğretmen olarak çalıştırılıyor. Bu sistem, ataması yapılmayan öğretmenlerin sorunlarını büyütüyor. Çalışanı-öğrenciyi-ataması yapılmayan öğretmeni zor durumda bırakan bu sistemden ne zaman vazgeçilecek, kadrolar açılıp öğretmenler görevlerine ne zaman atanacak?
4. Yine 2002 yılında Samsun’da yapılan mitingde ise, “Ya sınavı kazanamazsam diye düşünülmeyecek. Çünkü sınavı kaldıracağız” diyen Başbakan, iktidar olduktan sonra 10 yıl geçmesine rağmen çalışma yapılmamış, sınavlar devam etmiştir. Bu 10 yıl içinde, sınavı kaldırmak için çalışma yapmayan AKP hükümetine, sınavları kaldırmak için kaç 10 yıl gerekmektedir?
5. 2002 yılı seçim döneminde bütün üniversite öğrencilerine ve eğitim fakültesi öğrencilerine olduğu gibi ataması yapılmayan öğretmenlere de seslenerek, iş olanakları sunulacağına dair vaatlerde bulunan Hükümetiniz, 10 yıl sonra nasıl bir değişime uğradı ki; “Her üniversite öğrencisi iş bulacak diye bir kaide yok” durumuna kadar geldi. Bu durumda Başbakan’ın mitinglerde söyledikleri için Tekzip yayınlaması iyi olmaz mı?
6. Uzun yıllar işsiz kalan ve bunalıma giren 34 öğretmenimiz intihar etmiştir. Bugün bile Ankara Abdi İpekçi parkında onlarca işsiz öğretmen kışın ayazı altında Başbakanla 5 dakika görüşebilmek için gece günüz çadırda bekliyorlar. Bu öğretmenler için Şubat ayında yeni bir planlama düşünülüyor mu? www.memurlarahaber.com
7. OECD ülkelerinde öğretmenlerin yıllık ortalama çalışma süreleri 1675 saat iken, Türkiye’de 1816 saattir. OECD ülkeleri arasında her yıl düzenli olarak çalışma süreleri artan ülke Türkiye’dir. 4+4+4 eğitim sistemiyle beraber fiili olarak çalışma saatleri uzayan öğretmenlerin, çalışma saatlerinin kısaltılmasını düşünüyor musunuz?
8. Ücretli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi gibi bir çalışmanız var mı?
MEMURLARA HABER.COM - ÖZEL