Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, sınav güvenliği konusunda müthiş ilerleme kaydedildiğini belirterek, son iki sınavın sıfır kopya ile tamamlandığını söyledi. ÖSS sınavlarının bilgisayar üzerinden yapılması için çalışmaların yapıldığını kaydeden Özcan, “Sınavlar bilgisayar başında yapılabilir. Böyle olduğu zaman öğrenciler randevu alıp sınav olabilir. TOFEL gibi sınavlar yapılabilir. Öyle bir sistem düşünülüyor. Bunlar güzel bir şey. İleriye dönük planlar. Seneye öyle yapılacak diye bir şey yok. İleri zamanlarda böyle bir sınav için çalışmalar yapılıyor. Biz şuanda sıfır kopyayı başarmak istiyoruz şuanda başarmış gibi duruyoruz.” dedi. Askerlikte ABD modeli haberlerinin çarpıtıldığını kaydeden Özcan, YÖK’ün böyle bir çalışmasının olmadığını, öneri olarak kendisinin sunduğunu ve tartışmaya açtığını belirtti.
Kastamonu Valiliği ziyaretinde önemli açıklamalarda bulunan Özcan, sınav güvenliği konusunda ÖSYM ve YÖK'ün birlikte çalıştığını kaydetti. Son iki sınavın sıfır kopya ile tamamlandığını kaydeden Özcan bunun büyük başarı olduğuna dikkat çekti. Yusuf Ziya Özcan, “Kopya meseleleri o kadar çok ayyuka çıktı ki Ali Bey başkanlığındaki ÖSYM, bunu önleyebilmek için insanlarımızı, çocuklarımızı rahatsız eden tuvalete gitmeme gibi abartılı tedbirlere dahi başvuruyor. Amaç sonunda emniyetli, güzel, kopyanın olmadığı bir sınav gerçekleştirebilmek. Son iki sınavda performans gerçekten çok güzeldi. Sıfır kopya ile sınavı bitirdi. Bu arada öğrencilerimizin üstleri çok arandı, kız öğrencilerin her tarafına değinildi gibi şikayetler oluyor. Şimdi daha teknik yöntemlere başvuruluyor. Mesela barkod sistemi, birinin yerine başkasının girmesini önlemek için. Bunlar iyi. Devam edeceğiz, sınavlarda hiçbir kopya olmaması için çalışacağız. Gerekli uyarıları zaman zaman ÖSYM’ye yapıyoruz. Her sınıfa cemır almak kolay değil. Güzel işler yapılıyor."
Özcan’ın 'askerlikte ABD modeli' şeklinde çıkan haberlere de açıklık getirdi. Özcan, YÖK’ün böyle bir çalışması olmadığını sadece kendisinin öneri sunduğunu açıkladı. Özcan, "Düşüncelerimi bazen gazetecilerle paylaşıyorum. Bu demek değil ki bunlar hemen uygulamaya konulacak. Ben sadece askerlik meselesinde başka çözüm yolları var mıdır diyen bir gazeteci arkadaşımıza niye olmasın başka ülkelerde böyle böyle tecrübeler var. Çok daha iyi oluyor diye cevap verdim. O da bu sözlerimi sanki YÖK’te bununla ilgili hazırlık yapılıyormuş gibi verdi. Esasen öyle değil. Benim bahsettiğim model emniyet teşkilatı tarafından uygulanıyor. Emniyet teşkilatı ihtiyaç duyduğu alanlarda elektrik, makine mühendisi gibi onları alıp okutarak kendi bünyesinde çalıştırıyor. Zaten olan birşey. ABD’de bunun daha iyisi var. Üniversite paralı olduğu için gücü yetmeyenlere ordu ihtiyaç duyduğu alanlarda burs vererek kendi ihtiyacını karşılıyor. Bu bizim gibi ülkeler için ideal bir yöntem. Milli Savunma Bakanı'na da konuyu açtım. Bizim kurum olarak düşündüğümüz bir olay değil benim düşüncelerim. Ama bu konu da tartışılabilir, vakit ve önem gösterilirse böyle bir çalışma da neden olmasın.” değerlendirmesinde bulundu.
Cihan Haber Ajansı