Yükseköğretim Kurulu, öğretmenlik için formasyon almak isteyen fen-edebiyat fakültesi öğrencilerine, diploma notunun 4 üzerinden en az 2,5 olması şartı getirdi. Formasyon ücretlerinin üniversitelerin inisiyatifine bırakılması da öğrencilerin aleyhine işliyor. Zira aynı dersi veren üniversiteler, 2 ila 4 bin TL arasında ücret talep ediyor.
Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) yeni pedagojik formasyon düzenlemesi öğretmen adaylarını üzdü. Üniversite mezunlarına 2,5 diploma notu şartı getiren YÖK, formasyon programlarını yılda 8 bin kişiyle sınırlı tutuyor. Ancak fen-edebiyat fakültelerinden yılda ortalama 60 bin öğrenci mezun oluyor. Bu durum, öğretmenlik hayali kuran binlerce mezunu tedirgin ediyor. Formasyon alma şansını yakalayacakları fahiş fiyatlar bekliyor. Formasyon fiyatlarının üniversitelerin inisiyatifine bırakılması, ücretlerin 4 bin TL'ye kadar çıkmasına sebep oluyor.
Binlerce mezunun öğretmen olmak için heyecanla beklediği formasyon kararı kontenjan sınırına takıldı. YÖK, bu sene sadece 8 bin mezuna formasyon verme kararı aldı. Formasyonda, okuyan öğrenci ile mezun ayrımı da yapılıyor. Zira okula devam eden öğrenci, kontenjan sınırına takılmadan formasyon alıyor. Ancak mezunlar, 2,5 not ortalamasını tuttursa bile sınırlı sayıdaki kontenjan sebebiyle açıkta kalıyor. Bu duruma tepki gösteren gençler, kontenjan sınırının yüz binlerce işsiz üniversiteli ortaya çıkardığını vurguluyor.
Fen-edebiyat mezunlarından Kevser K., mezun öğrencilerin kontenjanla alınmasının büyük haksızlık olduğunu belirtiyor. Kevser K, "Dönem ortalaması 2,5 olan bir öğrenci, alttan dersi olsa bile formasyon alabiliyor. Tüm derslerden geçip diploma ortalaması 2,5 olan biz ise alamıyoruz." diyor.
Üniversite mezunları, formasyon hakkı kazansa bile bu kez maddi güçlüklerle karşılaşıyor. Çünkü pedagojik formasyon fiyatları el yakıyor. Bir yıllık formasyon eğitiminin harç ücreti 2 ila 4 bin TL arasında değişiyor. Bu ise bin bir güçlükle üniversiteyi bitiren ve çoğu iş arayan öğrenciyi zor durumda bırakıyor.
Edebiyat fakültesi mezunu Arzu G., çoğu öğrenci gibi ailesinin desteği ile okulu bitirdiğini söylerken, "Şimdi nasıl onlardan 4 bin liraya yakın para isterim, dahası onlar nasıl verir." ifadelerini kullanıyor. Diğer taraftan fiyatlar arasında ciddi uçurumlar söz konusu. Gaziantep Üniversitesi formasyon ücretini 3 bin 100 lira olarak belirlerken, Trakya Üniversitesi 2 bin 400 TL istiyor. Aynı şehirdeki üniversitelerde de fiyatlar farklı. Yıldız Teknik 3 bin 780, İstanbul 3 bin 500 TL talep ediyor. Öğrenciler, aynı dersleri veren üniversitelerin farklı rakamlar istemesini anlamlı buluyor. Formasyon meselesinin gelir kapısı olarak görüldüğünü söylüyorlar. Vakıf üniversitelerinin daha fazla ücret talep ettiği için devlet üniversitelerinin bu durumu kendilerine dayanak yaptığını belirtiyorlar. Gençler, YÖK'ün bu fahiş ve birbirinden tutarsız fiyatlara el koymasını istiyor. Bu konuda görüşü sorulan YÖK Yönetim Kurulu Üyesi Durmuş Günay, sorunu Kurul'un gündemine taşıyacaklarını açıkladı.
-memurlarnet-