YÖK'ÜN KATSAYI FORMÜLÜ
Katsayı 0.13 ve 0.15 olarak belirlendi
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan, üniversiteye giriş sınavında adayın kendi alanında bir programı tercih etmesi durumunda 0.15, alan dışı bir programı tercih etmesi halinde ise ağırlıklı öğretin başarı puanının 0.13 ile çarpılacağını söyledi.
YÖK Başkanı Özcan, Danıştay 8. Dairesinin katsayı konusunda verdiği karara ilişkin yapılan Genel Kurul toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Özcan, YÖK'ün üniversiteye giriş sisteminde alınan yeni katsayı kararının alan içi 0.15, alan dışı program tercih edilmesi halinde ise 0.13 ile çarpılacağını söyledi. Özcan, genel kurulda alınan kararlara ilişkin söyledi:
"Söz konusu kararın yürütmesi durdurulan 3. 4. ve 5. maddeleri kaldırılmıştır. Yüksek öğretime geçiş sınavı puanları ile yarleştirme yapılan programlar ile lisans yerleştirme sınavı puanları esas alınarak yerleştirme yapılan programlarda ilgili ağırlıklı orta öğretim başarı puanı adayın kendi alanında bir programı tercih etmesi halinde 0.15, alanı dışında bir programı tercih etmesi halinde ise 0.13 ile çarpılır. Ortaya çıkan sayının sınav sonucuna eklenmesi suretiyle bu aşamadaki yerleştirmeye esas olunacak puan belirlenir. Adaylardan öğretmen lisesi ve meslek lisesi mezunu olanların sınavsız kayıt hakkı olanlar dışında, kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde ilgili ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının 0.05 ile çarpımı sonucunda bulunan puan ikinci maddeye göre hesaplanan toplam puana ayrıca eklenir. Meslek yüksek okullarının sınavsız geçişten boş kalan kontenjanlarını, açık öğretim programlarını ve meslek liselerinin devamı niteliğindeki lisans programlarını YGS puanları esas alınarak yerleştirme yapılır. Sınavsız geçiş dışındaki ön lisans ve açık öğretim programlarını tercih edebilmek için en az 140 YGS puanı gerekir. YGS puan türerinde en az birinde 180 puan alan adaylar LYS sınavlarından istediklerine girme hakkı kazanırlar. Lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde en az 180 puan almak gerekir. Yüksek öğretime geçiş sınavı ile lisans yerleştirme sınavı sonucu oluşan her puan türünde Türkiye genelinde ilk 1000 kişi arasına giren adayların yerleştirme puanları hesaplanırken ağırlıklı orta öğrenim başarı puanı da tercih edeceği bütün programlar için alan içi katsayı değeri kullanılır."
(ALINTI)