Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşları ile ilgili en bilinen fotoğrafını, cephede yer alan Haydar Mehmet Alganer’in çektiği bildirildi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.
Ahmet Esenkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alganer’i Çanakkale Cephesi’nde özel kılan tarafın, cepheyi imkan ölçüsünde fotoğraflamasının yanında, 17 Haziran 1915 günü 19. Tümeni ziyareti esnasında Kurmay Albay Mustafa Kemal’in Conkbayırı’nda siperdeyken fotoğrafını çekip, ona hediye etmesi olduğunu söyledi.
Esenkaya, okuma yazma oranının son derece düşük olduğu, birliklere mektup yazıcılarının gönderildiği Çanakkale Cephesi’nde günlük tutulmasının, savaşın özünü anlama açısından olağanüstü bir gayret olduğunu belirterek, Haydar Mehmet Alganer’in günlüğünün de böyle bir gayretin ürünü olduğunu dile getirdi.
Alganer’in olayları kendi çerçevesinden anlatması nedeniyle, aynı zamanda "anı portre" niteliğinde bir günlük tuttuğunu anlatan Esenkaya, Türkçe’ye çevrilip, yeniden düzenlenen günlüğün Çanakkale Askeri Müzesi yayını olarak okuyucuya sunulduğunu, içinde farklı boyutlarda 4 harita, 2 kroki, anılar ile 27 fotoğrafın bulunduğunu ifade etti.
Esenkaya, Alganer’in yaşantısı hakkında şu bilgileri verdi: "Alganer, 1880 yılında İstanbul’da doğmuş ve 1966 yılında hayatını kaybetmiştir. Çanakkale cephesinde bulunduğu dönemde binbaşı ve 35 yaşındadır. 28 Nisan 1915’te Arıburnu’ndaki 16’ncı Kolordu Kurmay Başkanlığı 1’nci Şube Müdürlüğüne tayin olmuştur. 28 Mayısta tekrar Gelibolu üzerinden Kolordu Kurmay Başkanı olarak cepheye hareket etmiş, 15 Ağustosta, 1’nci Kolordu Kurmay Başkanı sıfatıyla Kumkale civarındaki Asya Grubu’nda görev almıştır. Cephedeki son görevi ise 1 Kasım 1915’te Uzunköprü civarında bulunan 3’üncü Piyade Tümeni Kurmay Başkanlığı olmuştur." Yrd.Doç.Dr. Ahmet Esenkaya, Alganer’in Atatürk’ün en çok bilinen fotoğrafını çektiği makinesinin ise Çanakkale Askeri Müze’de sergilendiğini kaydetti